Motion lindrer kroniske smerter

Det var det sidste, Claus Rasmussen havde lyst til, da han blev ramt af psoriasisgigt. Men træningen er i dag hans medicin til et smertefrit liv.

Motion er den bedste medicin mod kroniske smerter, fordi den ingen bivirkninger har, siger smerteforsker Lars Arendt-Nielsen (Arkivfoto)

Ikke færre end hver femte dansker kæmper med smerter hver dag.

Én af dem er 51-årige Claus Rasmussen. Da han i 2009 fik konstateret psoriasisgigt, blev den tidligere murerarbejdsmand ramt af så invaliderende smerter, at han ikke kunne passe sit arbejde.

Heldigvis fandt han et middel mod smerterne.

”Fra at have været sofaliggende alle døgnets timer og ikke kunne passe mit arbejde, har jeg i dag en hverdag uden smerter,” siger Claus Rasmussen.

Svaret på, hvad vidundermedicinen hedder, kommer prompte:

”Motion og en sund diæt! Så snart jeg ikke passer min træning, vender smerterne tilbage – den er sikker hver gang,” siger han.

Den bedste medicin mod smerter

Lars Arendt-Nielsen er professor på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Han forsker i nye metoder til at behandle kroniske smerter.

”Motion er den bedste medicin, fordi den ingen bivirkninger har. Dens virkning er på højde med – og nogle gange endnu bedre – end medicin,” forklarer han.

Så længe jeg passer min træning to-tre gange om ugen, er jeg smertefri

Claus Rasmussen, lider af psoriasisgigt

Der har i mange år hersket en opfattelse af, at du skulle undgå at bruge de led eller knogler, der gjorde ondt.

»I dag viser forskning, at fysisk aktivitet tværtimod styrker bevægeapparatet. Det hjælper ligefrem på smerterne, hvis du er aktiv,« forklarer han.

Et liv uden smerter

Claus Rasmussen skulle først helt ned og ramme bunden fysisk og psykisk, før han fandt medicinen, som de seneste fem år har sikret ham en smertefri hverdag.

”En dag blev det bare nok. Jeg havde konstant ondt, var blevet overvægtig og kunne ikke passe mit job,” forklarer han.

Derfor gik han til en diætist, som gav ham nogle retningslinjer for, hvilke madvarer, der tricker hans psoriasisgigt. Og så opfordrede hun ham til at være aktiv.

”Så længe jeg holder mig fra blandt andet hvidt brød og kage og passer min træning to-tre gange om ugen, så er jeg smertefri,” fortæller en lettet mand.

Der er stadig ting, kroppen ikke kan holde til. Blandt andet kommer han ikke til at arbejde som murerarbejdsmand igen.

”Det vigtigste er, at jeg ikke har smerter,” siger Claus Rasmussen.

Derfor virker træning smertestillende:

  • Du styrker dine knogler, muskler og ledbånd, når du er aktiv.
  • Fysisk aktivitet styrker immunsystemet.
  • Der bliver frigivet nogle stoffer, som kan interagere med smertesystemet. Det er blandt andet stoffet dopamin, som udløser følelsen af velvære, som kan få dig til at ’glemme’ dine smerter.

Kilde: Lars Arendt-Nielsen, smerteforsker og professor på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi

Svært at komme afsted

Det kan være vanskeligt at få sparket sig selv op af sofaen og hen i træningscenteret, når kroppen gør ondt. Men som Claus Rasmussen siger:

”Du kan ligge derhjemme og have ondt, eller du kan have ondt, mens du træner. Forskellen er, at efter du har trænet, så har du det fantastisk godt og mærker ikke dine gigtsmerter.”

Jeg tager ikke pillerne, for de virker ikke – det gør min træning

Claus Rasmussen, lider af psoriasisgigt

Hans bedste råd til dig, som gerne vil i gang med at træne, lyder:

”Start stille og roligt op. Gå en tur og sørg for ikke at overbelaste kroppen. Det gør vanvittigt ondt i starten, men allerede efter en uge kan du mærke en forskel,” siger han.

Til daglig dyrker han styrketræning, svømning og mountainbike.

”Jeg tager ikke pillerne mod min sygdom, for de virker ikke – det gør min træning,” siger en 22 kilo lettere Claus Rasmussen.

Sådan kan du træne:

  • Både styrketræning og pulstræning kan lindre smerterne. Det afhænger af dine smerter.
  • Det vigtigste er, at du sammensætter et forløb, som ikke overbelaster kroppen.
  • ”Man kan ikke sige entydigt, hvilken træningsform der er den bedste. Det generelle svar vil lyde, at fysisk aktivitet på et fornuftigt niveau er gavnligt for patienten med kroniske smerter,” forklarer Lars Arendt-Nielsen.

Kilde: Lars Arendt-Nielsen, smerteforsker og professor på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi