Små mennesker kan have enorm springkraft

Trænere skal ikke kun kigge efter styrke og muskler, når de leder efter talenter med stor springkraft, viser undersøgelse af masaier.

Masaierne hopper ligeså højt som elitesportsudøvere. Foto: Jens Bojsen-Møller.

Hvordan kan en spinkel og næsten underernæret person springe ligeså højt som en elitesportsudøver, der er trænet til at springe?

Det spørgsmål forsøger Jens Bojsen-Møller at komme nærmere ved at studere det afrikanske nomadefolk masaiernes hoppeevne. Og studierne viser, at der er stof til eftertanke hos danske trænere inden for idrætsgrene, hvor spring og hop er en afgørende del af spillet.

Studierne viser, at der er stof til eftertanke hos danske trænere indenfor idrætsgrene, hvor spring og hop er en afgørende del af spillet.

»Ligesom nogle basketballspillere, der ikke er høje, stadig har verdensklasse, kan det her måske bidrage til en forståelse for, at man ikke behøver se ud på en helt bestemt måde eller anvende en helt bestemt teknik for at kunne hoppe højt,« fortæller Jens Bojsen-Møller, der er professor på Norges Idrettshøgskole.

Den danske professor og hans kollegers forskning, som endnu ikke er afsluttet, viser kort fortalt, at selvom muskler og øget kropsvægt giver kraft til spring, vil en let krop omvendt være nemmere at få højt op i luften.

Den foreløbige konklusion er kommet i hus efter at have nærstuderet 22 personer fra det afrikanske nomadefolk masaierne, der har en helt særlig springkraft.

Lav BMI ingen hindring

Selv med en gennemsnitshøjde på 170 cm og en vægt på 56 kilo, hvilket med vestlige øjne grænser til at være underernæret, hoppede masaierne i gennemsnit 50 cm. Og det endda uden at bruge armene.

En del af forklaringen på masaiernes høje hop skal formentlig findes i deres levevis. De går over 10 km om dagen, jager dyr til fods og har ofte ritualer, hvor de hopper flere timer i træk, fortæller Jens Bojsen-Møller.

En anden del af forklaringen skal findes i anatomien. Masaierne har nemlig kortere muskler og længere sener i underbenene end mennesker i Vesten.

Forskningen kan udvide perspektivet

Fakta om undersøgelsen

Studierne, som blandt andre er finansieret af det danske kulturministerium, forventes færdige til foråret.

»Det bidrager sandsynligvis til, at energien lagres bedre og frigøres mere optimalt under gentagne hop, hvilket bidrager til hoppehøjde. Lignende anatomiske fund er set hos kenyanske løbere, som har et ekstremt effektivt løb,« siger professoren. 

De anatomiske forskelle gør, at vestlige sportsfolk ikke bare kan kopiere masaiernes stive, opretstående teknik og hoppe ligeså højt, men med stor sandsynlighed kan de spinkle masaiers høje hop kaste nyt lys på, hvad der gør en god springer, mener Bojsen-Møller.