Badmintonhold giver asylansøgere indblik i dansk kultur

Khadra Farah og Zanzi Tekobov er vilde med badminton. Det giver et afbræk i livet på asylcentret - og så bliver de bedre til dansk og dansk kultur, mens de spiller.

Mens sæsonen lukker ned i de fleste badmintonklubber, flyver fjerboldene stadig over nettet i Faaborg Badminton Klub hver mandag aften. Og det vil de indtil videre gøre frem til udgangen af maj.

Klubben har nemlig oprettet et hold for det lokale asylcenters beboere, og de er blevet så glade for sporten og sammenholdet, at de har bedt om lov til at spille videre lidt endnu.

Det er godt for mig: Badminton gør mig glad. Jeg nyder spillet, og nogle gange - når jeg spiller - kan jeg glemme alle mine problemer

Zanzi Tekobov, asylansøger

"Det er godt for mig: Badminton gør mig glad. Jeg nyder spillet, og nogle gange - når jeg spiller - kan jeg glemme alle mine problemer", siger Zanzi Tekobov, som har spillet i snart et halvt år - næsten lige så længe, som han har boet i Faaborg. Han ankom til Danmark fra Cameroun i juli 2015.

Og heldigvis lykkedes det klubben at forlænge tilbuddet med hjælp fra frivillige og en økonomisk håndsrækning fra Røde Kors, som betaler for hallejen. Det skulle ellers have sluttet samtidig med badmintonsæsonen.

Badminton giver livskvalitet

På Faaborg Asylcenter er der forskellige aktiviteter for beboerne. De har et træningscenter og et cykelværksted, en kvindecafé og et kreativt værksted. Og sammen med Røde Kors arbejder centret på at etablere flere sportstilbud for beboerne. Men badmintonholdet i Faaborg Badminton Klub gør alligevel en markant forskel.

"Det giver en kontakt til omverdenen. Beboernes liv kan godt blive meget asylcenter-præget, men der er en anden commitment, når de kommer ud af døren. Det giver sammenhold og forståelse for kultur at komme ud, og det er rigtig godt for integrationen," siger Stinne Krogsgaard, som er daglig leder af asylcentret. Hun fortsætter:

"Når dansk kultur og deres kultur krydses, og de mødes til noget, hvor man får et umiddelbart sammenhold, giver det rigtig meget livskvalitet."

Her kan vi komme ud og få friske oplevelser, så det gør helt sikkert en forskel. Jeg er i bedre humør

Khadra Farah, asylansøger

Og det er noget, Khadra Farah kan skrive under på. Hun kommer fra Somalia, har boet på Faaborg asylcenter siden september 2014 og fik en badmintonketsjer i hånden for første gang i december sidste år.

"Det er ensformigt på asylcentret. Her kan vi komme ud og få friske oplevelser, så det gør helt sikkert en forskel. Jeg er i bedre humør. På centret kan man sidde, spise og sove... Her bevæger vi os. Vi løber," siger hun.

"Vi spiller kun en gang om ugen; om mandagen. Men allerede tirsdag kan jeg slet ikke vente, til vi skal spille igen," siger Khadra.

African time

Asylcentret sørger for, at nye beboere ved, at de kan blive en del af badmintonholdet. Og det betyder, at der oftest er nye ansigter i hallen mandag aften. Holdet er ellers fuldt booket, men "der er altid plads til flere," som Jørn Lorenzen, formand i Faaborg Badminton Klub, siger.

For nok er holdet værdifuldt for asylansøgerne, men faktisk også for klubben.

"Det er blevet en engagerende indsats i sig selv at hjælpe med holdet. Vores medlemmer får noget ud af det. De oplever, at deltagerne er mennesker som dig og mig. De har måske en lidt anden hudfarve; de er klædt lidt anderledes, men det er dejlige mennesker," siger Jørn og fortsætter:

"Det at hjælpe hinanden betyder noget. Vi har 50-60 hjælpere, som vi kan trække på nu, og når nogen ikke kan være med den ene uge, er der straks en anden, der springer til."

Men det har bestemt også været en stor opgave, en kulturrejse og læringsproces for klubben at byde så mange mennesker med så forskellige baggrunde velkommen.

"Bare det at få asylansøgerne til at forlade asylcentret og komme her ned var svært i starten. Og så har vi måttet lære dem noget om dansk tid. For der er dansk tid, og så er der afrikansk tid," siger Jørn og henviser til, at punktlighed ikke er den mest fremherskende kvalitet blandt asyl-holdets spillere.

"Men de begynder da at være her mere til tiden nu," siger han med et grin.

Mere badminton

Står det til Zanzi og Khadra fortsætter de med at spille badminton i Faaborg Badminton Klub. Faktisk giver det slet ikke mening for dem, at badmintonklubber spiller i sæson og holder pause ind over sommeren.

"Det er jo godt for os at spille. Og det er underholdende. Så badminton er det, vi spiller for at have det sjovt," siger Zanzi og fortsætter:

"Jeg lærer jo også dansk her. Vi øver os i at tale dansk med de andre spillere, med vores træner og med Jørn."

Jeg føler mig velkommen her, og det er vigtigt for mig at kunne være her; omkring mennesker, som accepterer mig som ven og famlie

Zanzi Tekobov, asylansøger

Så for ham, Khadra og deres holdkammerater er badmintonholdet en vigtig del af hverdagen. Det er her, de får deres succesoplevelser:

"Jeg kendte ikke til badminton, da jeg kom hertil. Det gør jeg nu, og jeg vinder oven i købet nogle gange. Jeg har oven i købet vundet en præmie," fortæller Khradra.

Og indtil videre, er der altså spilletid frem til juni. Hvad der sker derefter, ved hverken klubben eller spillerne endnu. Men en ting er sikkert: badmintonholdet er værdsat.

"Jeg føler mig velkommen her, og det er vigtigt for mig at kunne være her; omkring mennesker, som accepterer mig som ven og familie," siger Zanzi.