Badmintonklubber i samarbejde om at fastholde unge

Læs, hvordan en landstræner, Danmarksmester og All England-medaljevinder skal bekæmpe unge badmintonspilleres flugt fra Lolland-Falster og Sydsjælland.

Danmarksmesteren fra 2017 i herredouble, Frederik Colberg, underviser til én af Team Storstrøms fire årlige træningslejre. Foto: Christina Nowak Nielsen

Siden Peter Rasmussen i 1997 blev verdensmester, har der været stille på badmintonfronten på Lolland-Falster og Sydsjælland. Og talentmassen til at skabe den næste verdensmester bliver mindre og mindre, for i højere grad end andre landsdele døjer Lolland-Falster og Sydsjælland med mange af de udfordringer, der kendetegner udkantsområder, heriblandt at fastholde unge.

De unge flytter for at uddanne sig, finde beskæftigelse og få flere fritidstilbud. Tal fra Danmarks Statistisk viser, at Lolland kommune mellem 2008 og 2016 har haft en nedgang på 25 % i antallet af unge mellem 0-19-årige.

Således også blandt badmintonspillerne, og idrætten var ifølge Per Damkjær Juhl, ungdomsformand i Vordingborg Badminton Klub, ved at gå i hundene i landsdelen. Men nu forsøger et klubsamarbejde, der hedder Team Storstrøm og foreløbig tæller 11 klubber, at vende strømmen.

Samarbejdet skal løfte niveauet i området

Missionen handler om at gå sammen om at skabe et træningstilbud for unge badmintonspillerne, klubberne ikke selv kan tilbyde.

Det er et klubsamarbejde, som ikke erstatter klubberne, men bygger ovenpå klubberne

Per Damkjær Juhl, Team Storstrøm

Per Damkjær Juhl er sammen med Suzanne Wittrock er initiativtager og primus motor i projektet, som startede i 2015 med en beskeden ambition om at arrangere en weekend-træningslejr for unge spillere på tværs af klubberne i området. Det blev en stor succes med deltagelse af spillere fra en håndfuld klubber, og flere klubber stødte hurtigt til projektet, der blev kaldt ”Flere Fjer”. Da samarbejdet blev kåret til årets forening i Vordingborg Kommune og præmieret med 12.500 kroner, fik badmintonprojektet økonomisk rygstød til at tænke større.

Sammen kan vi mere

I dag hedder projektet Team Storstrøm og er vokset til fire årlige træningslejre, heriblandt én i udlandet. Dertil kommer udover den allerede etablerede ugentlige træning med Jacob Oehlenschlæger, tidligere tysk landstræner, endnu en ugentlig træning med Line Damkjær Kruse, som er tidligere danmarksmester i damedouble og All England bronzevinder. At det er lykkedes at tilknytte sådanne trænerkapaciteter, er eksempler på at klubberne sammen kan mere, end de kan på egen hånd

"Der er ingen af klubberne i området, der selv kan løfte en lønning til Jacob Oehlenschlæger. Men vi kan arbejde sammen som klubber om at skabe noget kvalitetstræning og løfte niveauet i området. Dermed løfter vi hinanden, samtidig med at vi er konkurrenter," siger Per Damkjær Juhl.

5 råd til at skabe et klubsamarbejde

  1. Åbenhed: Spil med åbne kort og vis for eksempel, hvor pengene kommer fra.
  2. Erkend, at du ikke kan please alle, og der er klubber, du ikke når.
  3. Dialog: Afsæt tid til møder og masser af kommunikation. Skab mulighed for at følge med, for eksempel via Facebook.
  4. Justér undervejs: Vær ikke bange for at kaste en bold og erkende, at det var en forbier. Tænk over, om I har gang i det rigtige eller ej.
  5. Tålmodighed: At starte et klubsamarbejde i et lokalområde er en kæmpe opgave. At overvinde lokal modstand tager tid.

Den slags tilbud er nødvendige, hvis badmintonklubberne vil undgå, at de unge spillere tager til København 2-3 gange om ugen.

Erstatter ikke eksisterende træningstilbud

"Vi har en dræning i området af de allerbedste spillere og trænere til København. Til sidst er der ikke nogle tilbage at kigge op til. Intentionen med det her er at vise de unge, at det ikke er nødvendigt at tage helt derind. Vi kan godt tilbyde noget her i området," fortæller Per Damkjær Juhl.

Træningerne i Team Storstrøm erstatter ikke spillernes daglige træning i moderklubberne, men er et ekstra tilbud til de unge badmintonspillere, der udviser vilje, motivation og lyst til at arbejde med deres badminton. Alle kan i princippet derfor være med. Også spillere udenfor samarbejdsklubberne.

"Formålet er at få de unge spillere i klubberne til at mødes, have det sjovt sammen og skabe noget socialt sammen, så de også kan tage telefonen og ringe til hinanden uden for fællestræningerne og sige; skal vi ikke mødes og træne sammen," siger Per Damkjær Juhl.

Samarbejde på tværs skal have tid til at modnes

Her er det ifølge Per Damkjær Juhl nødvendigt at afsætte tid til at få aktørerne til at mødes som medspillere og ikke modspillere, og få dem til at danne et fællesskab.

At starte et klubsamarbejde op i et lokalområde er en kæmpe opgave, for der er er masser af lokal modstand, men efter at have sat punktum for sæsonen 2016/17, er fokus i Team Storstrøm rettet skarpt ind på fortsat at skabe kvalitetstræning og sociale rum for de unge ved hjælp af de midler, som projektet modtager. Foreløbig fortrinsvis fra Vordingborg Kommune.

Hvis unge mennesker skal have samme muligheder som andre steder i landet, er vi nødt til at gøre noget og arbejde sammen. Det er en meget vigtig opgave, der rækker ud i fremtiden, for området bløder

Per Damkjær Juhl

Vær ikke bange for at stile højt

Den store drøm er at skabe en elitesportsuddannelse på tværs af idrætter, for i øjeblikket er en sådan uddannelse totalt fraværende i området. En ambitiøs drøm, erkender Per Damkjær Juhl, men der er ingen grund til at afvise gode intentioner på forhånd.

"Vi havde også en intention om at uddanne nye, unge trænere, men vi har måttet sige, at det ville dræne os for energi og motivation, og det er vigtigt at have som frivillig. Derfor er vi gået tilbage til kernen med to ugentlige træninger og træningslejrene."

"Man skal ikke være bange for at kaste en bold og sige, den der var en misser. Det gælder om hele tiden at justere og være i en proces, hvor du tænker over, om du har gang i det rigtige eller ej. Og så skal du også være klar til at erkende, når noget var en fejl," lyder det fra Per Damkjær Juhl.