Købte 12 konsulenttimer - fik sat klubben i system

Badmintonklubben Saltum IF var gået i stå og nede på 8 medlemmer. Et klubudviklingsforløb satte skub i en vild forvandling.

På få år er Saltum gået fra 8 til 92 medlemmer. Der er liv i klubben igen. Foto: Lars Horn

Vi skal ikke mere end et par år tilbage, før badmintonklubben Saltum IF var mere under afvikling end udvikling. Klubbens medlemstal var støt dalende. Haltiden var sporadisk, og der foregik ingen form for organiseret træning. Badminton blev spillet, når hallen tilfældigvis blev åbnet. Regninger på blandt andet kontingenter var noget, de skrev på servietter. Én person i klubben havde et trænerkursus. Da det var værst, var klubben nede på otte medlemmer.

Læs også: Konkrete, afgrænsede opgaver skaffer frivillige hænder

"Det badminton, der foregik i Saltum, var sådan cirka, at vi en gang om ugen åbnede hallen, og så kunne folk komme og slå lidt til en fjerbold," fortæller Peter Lasborg fra Saltum IF's badmintonudvalg.

Engang var klubben stor og fungerede godt. Men det dødvande, som kendetegnede badminton i mange år, ramte også i Saltum. 

Miniton skabte en fødekæde i klubben

I 2018 var der 92 medlemmer i en by med 690 indbyggere. Tre gange om ugen slår de til fjerbolden i den lokale hal, og klubben kan råde over knap to håndfulde trænere. Listen over gode ting i gang i Saltum IF er så lang, at vi ikke kan fortælle om dem alle. Og alt dette er sket på blot et par år. Hvordan?

Historien starter for 3-4 år siden. Her var Peter Lasborg sammen med 3 andre, heriblandt klubbens eneste person med trænerkursus i bagagen, Susanne Mortensen, nået til et af de punkter i livet, hvor de oplevede at have lidt overskud i hverdagen. En dag aftalte de at give den en skalle og se, hvor langt de kunne komme i løbet af tre år. Problemet var bare, at de ikke havde den fjerneste idé om, hvor de skulle begynde og ende.

Vi fandt hurtigt ud af, at en forudsætning for at få gang i klubben igen, var at få gang i fødekæden. Og fødekæden er de helt små, så der skulle vi gøre en indsats

Peter Lasborg, badmintonudvalget i Saltum IF

De startede derfor op med Miniton, som er badminton for de mindste aldersgrupper, og skolebadminton, som går ud på, at skolens idrætstimer bliver afviklet i samarbejde med lokale foreninger.

"Så begyndte det at tage fart," fortæller Peter Lasborg.

Konsulenttimer var guld værd

Strukturen manglede dog. Saltum IF slog derfor til et tilbud om at købe 12 konsulenttimer til foreningsudvikling af DGI Nordjyllands badmintonkonsulent, Lasse Todberg. De 12 konsulenttimer kostede 2.000 kroner, men da der var mulighed for at søge helt op til 75 procents tilskud fra kommunen, endte det med at koste 500 kroner. De penge fortryder Saltum IF ikke at have brugt i dag.

"Vi brugte timerne til at idéudvikle. Ellers handlede det rigtig meget om at få systematik i vores arbejde. Hvordan lægger vi et årshjul, hvad vil vi nå i løbet af en sæson, og hvad er realistisk?"

4 fif til andre foreninger

  • Få hjælp ude fra til at strukturere og organisere arbejdet
  • Få forældrene i hallen. Det gør det nemmere at skaffe frivillige hænder
  • Udvælg hellere 5 end 15 idéer, og gør det ordentligt
  • Start et kommunalt fællesskab, hvor I er konkurrenter på banen og hjælper hinanden udenfor

Saltum IF havde allerede gang i gode ting, men skulle bare have lidt hjælp til at strukturere det. Gennem udviklingsforløbet fik de et ekstra og erfarent bestyrelsesmedlem i 12 timer, der kunne se tingene ude fra, ikke har noget i klemme og kan hjælpe med til at holde benene på jorden.

Det viste sig også frugtbart at have haft fokus på at skabe en fødekæde og starte med de helt små. For pludselig begyndte forældrene at melde sig på banen. Både som trænere og frivillige i klubben.

Klubben har været gode til at opfordre forældrene til at bruge tid i hallen. Det har genereret et sammenhold, som gør, at det ikke er svært at skaffe frivillige. Faktisk blev et helt års frivilligt arbejde uddelegeret allerede ved sæsonstart.

Kommer langt med at sætte små ting i system

I dag har Saltum IF fået skabt en langt mere homogen klub med et bredt alderssnit i medlemsskaren. For første gang i mange, mange år har klubben tilmeldt hele seks hold – 4 på ungdomssiden og 2 på seniorsiden - til holdturneringen, og der er både ungdom og seniorhold. Regninger bliver ikke længere skrevet på servietter, men betalt via systemet Conventus.

De små ting skal i system. Så kommer man langt

Peter Lasborg, Saltum IF Badminton

Sammen med Jammerbugt Kommunes øvrige badmintonklubber har de startet et samarbejde, hvor de prøver at få flere børn til at spille badminton. 

Alt i alt en næsten uendelig række af gode tiltag skabt gennem sammenhold, systematik og fokus på udvikling.