BAT60+ slår rekord: 365 nye medlemmer til klubberne i 2018

I efteråret inviterede 48 bordtennisklubber landets seniorer rundt om bordet i forbindelse med BAT60+ Åbent Hus. Syv ud af otte besøgende er efterfølgende fortsat med at svinge battet, hvilket samlet har givet klubberne 365 nye medlemmer.

BAT60+ Åbent Hus 2018 blev besøgt af 435 seniorer (arkivfoto). Foto: Johannes Klentz Jørgensen

Invitationen var et led i den tilbagevendende uge 37-kampagne, som BAT60+ også havde stor succes med sidste år. I 2018 deltog 48 klubber mod 42 i 2017, og deltagelsen har givet klubberne gode resultater.

”Vi stod med en oplevelse af, at der kom tre gange så mange på dagen, som vi havde regnet med. Der kom 20 besøgende, hvor 14 af dem meldte sig ind i klubben. Og det gode er, at deres begejstring smitter af på deres netværk, så nu har de jo taget venner med,” siger Rasmus Bendix, formand i Varde BTK.

Klubben startede op i september 2017 og havde ikke etableret et hold for 60+’erne før deltagelsen i uge 37-kampagnen. BAT60+ har dermed bidraget til Varde BTK’s mission om at være en bordtennisklub, der favner en bred vifte af bordtennisspillere inden for både alder og niveau.

BAT60+ giver klubberne optimismen tilbage

DGI og DBTU indgik samarbejdet om BAT60+ i år 2016. På to år har konceptet tilført dansk bordtennis over 1200 nye medlemmer, hvilket har hjulpet de øvrige aldersgrupperinger i DGI og DBTU med at vende flere års nedagående medlemskurve.

”Vi kan nu se en nænsom stigning i medlemsudviklingen. Og med en befolkningsudvikling med endnu flere 60+’ere er det muligt at få gjort endnu flere interesseret i bordtennis,” siger Ole Hückelkamp, medlem af fællesudvalget for BAT60+.

I Gladsaxe BTK nikker de genkendende til stigningen i medlems-udviklingen. Klubben forventede fem besøgende, da de holdt åbent hus i uge 37. Inden dagen var omme, havde de fået 16 nye medlemmer til deres 60+ hold.

”Vi ville gerne være med til åbent hus, fordi vi sagtens kunne være en 4-5 stykker mere i klubben. Men det var en kæmpe overraskelse, at der dukkede 30 op, det væltede ind med mennesker,” fortæller Ib Olsen, kasserer i Gladsaxe BTK.

I Gladsaxe er de nu 65 spillere, hvoraf 40-44 spillere møder op til double hver træning. De har derfor udvidet træningstiderne og træner nu også to gange om ugen i stedet for en. Holdet består af mænd og kvinder, som er en blanding af nybegyndere og spillere, der gør comeback efter en pause på 20-30 år.

Stor motivation for at fortsætte engagementet i 60+’erne

Klubberne er glade for deres nye medlemmer, og de har stor motivation for at fortsætte udviklingen af 60+ holdene. I Gladsaxe BTK har de for eksempel indført en halv times socialt samvær under tirsdags-træningen, fordi de kan se, at det gør en positiv forskel for spillernes sammenhold.

”Vi holder en halv times pause, hvor vi får kaffe, franskbrød, synger og holder en konkurrence. Så næsten alle dukker op tirsdag, fordi de synes, det er så hyggeligt,” fortæller Ib Olsen.

Derudover engagerer Gladsaxe BTK spillerne i turneringsbordtennis, da klubben afholder turneringsstævner for alle 60+’ere i København og omegn. Stævnet er inddelt i forskellige rækker til alle niveauer for at engagere så bred en vifte af spillere som muligt.

Bordtennis giver god motion og socialt sammenhold

I bordtennis oplever man ikke en stor, fysisk belastning. Det gør det til en fantastisk idræt, hvis man har skavanker, skader eller andre belastninger. Det har Gerd Lundqvist opdaget. Hun spiller seks timer om ugen i Gladsaxe BTK, hvor hun kombinerer god og skånsom motion med socialt samvær.

”Jeg manglede motion, som jeg synes var sjovt, og det får jeg nu. Jeg har dårlige knæ med gigt, men jeg kan godt bevæge mig nok til at være rimelig god som bordtennisspiller. Og så er det er en rigtig god måde at få venner på, og det er dejligt uforpligtende. Man kan lægge det i det, man vil,” siger Gerd Lundqvist.

I Varde BTK oplever de også, at bordtennis samler spillerne på tværs af alder, køn og niveau. Det sociale aspekt er med til at skabe en fantastisk stemning blandt 60+’erne, hvor der er også er plads til at leve sig ind i spillet.

”De gasser hinanden, de mobber hinanden på en venskabelig måde, de joker hinanden, de hjælper hinanden, og de er kærlige mod hinanden. I starten kom 80 procent af dem i cowboybukser og almindeligt tøj, nu kommer de alle med svedbånd og håndklæde om nakken. Og de går til den, det er fedt,” fortæller Rasmus Bendix.

Foruden det sociale sammenhold under træning samler 60+’erne sig også om forenings-fællesskabet. Her udgør de desuden en stor værdi for klubberne, fordi de er behjælpelige med ekstra hænder, når der afholdes arrangementer. BAT60+ skaber dermed fællesskaber, der rækker længere end til rundt om bordet.  

Fakta om BAT60+

  • BAT60+ er et tilbud til folk over 60 år. Målsætningen er at få flere seniorer til at gribe battet og spille bordtennis i deres lokale klub – både begyndere, øvede og konkurrencespillere.

  • Initiativtagerne til konceptet er Gert Jørgensen (DGI-bordtennis) og Ole Hückelkamp (DBTU) (veteranudvalget) samt DBTUs formand for veteranudvalget, Jens-Erik Linde. Lene Jørgensen, DGI Østjylland, var med helt fra starten i projektgruppen.

  • I 2016 blev der skabt betydeligt vækst, 11 procent flere 60+ bordtennisspillere, og væksten i 2017 blev 38 procent i DGI og 28 procent i DBTU. Åbent hus-arrangementer i uge 37 2017 i 42 klubber gav klubberne en gennemsnitlig medlemstilgang på 21 procent. Over 700 flere 60+ bordtennisspillere meldte sig ind i klubberne i 2016-2017.

  • 48 klubber deltog i uge 37-kampagnen 2018, som i alt blev besøgt af 435 nye 60+’ere. 84 procent meldte sig i klubberne, hvilket svarer til 365 nye medlemmer.