DGI Hærvejsløbet bliver Danmarks største cykelløb

Når cykeleventen for femte gang afvikles i 2017, forventer arrangørerne ikke mindre end 6.500 deltagere, hvilket vil gøre det til Danmarks største cykelløb.

I 2017 bliver der plads til hele 4300 motionsglade landevejsryttere fordelt på de tre distancer fra henholdsvis Flensborg, vejen og Funder ved Hærvejsløbets Landevejsløb. Foto: Henrik Ehlers

Fra 850 deltagere ved det første løb i 2013 til 6.500 deltagere i 2017. Når cykeleventen for femte gang skydes i gang 24. juni 2017, vil det være Danmarks største cykelløb.

Deltagerantallet udvides – igen – fra 4.500 i 2016 til 6.500 i 2017, og løbsleder for DGI Hærvejsløbet, Magnus Korsgaard Nielsen fra DGI, håber, at cykelmotionisterne er klar til en stor oplevelse igen i 2017.

Fakta om DGI Hærvejsløbet

DGI Hærvejsløbet har to events lørdag 24. juni 2017.

DGI Hærvejsløbets Landevejsløb fra:

  • Flensborg (2000 pladser på 270 km)
  • Vejen (1700 pladser på 160 km)
  • Funder (600 pladser på 50 km)

Læs mere om DGI Hærvejsløbets Landevejsløb

DGI Hærvejsløbets MTB-løb fra:

  • Vingsted (900 pladser på Danmarks længste MTB-løb på 165 km)
  • Bryrup (700 pladser på 110 km)
  • Engesvang (400 pladser på 60 km)

Læs mere om DGI Hærvejsløbets MTB-løb

"DGI Hærvejsløbet er vores forsøg på at skabe en oplevelse for cykelmotionister bredt set. Vi prioriterer, at man kan vælge mellem både landevej og MTB og mellem lange og korte ruter – men i endnu højere grad prioriterer vi, at alle mødes i samme målby for at kunne være fælles om oplevelsen i sidste ende, selvom udgangspunkterne har været forskellige i løbet af dagen," siger han.

DGI Hærvejsløbet er for alle cykelmotionister

Med seks forskellige distancer og mulighed for både MTB og landevej er der noget for alle cykelentusiaster ved DGI Hærvejsløbet. Fokus er ikke på at komme først i mål, men om at have en fælles oplevelse undervejs. Og også meget gerne både før og efter eventen.

"DGI Hærvejsløbet er den smeltedigel, hvor cykelmotionister i alle aldre og på alle niveauer mødes. For nogen er oplevelsen at være en del af noget større, for andre er det udfordringen sammen med kammeraterne. Fælles for dem alle er den Hærvej, der bærer en del af vores kulturhistorie med sig op langs den jyske højderyg," forklarer Magnus Korsgaard Nielsen.

Både ved landevejsløbet og MTB-løbet køres der på hold. Her starter holdet sammen, kører sammen, hjælper hinanden undervejs og gennemfører forhåbentlig sammen.

Tilmelding åbner 25. oktober

Traditionen tro åbner DGI Hærvejsløbet for tilmelding den første tirsdag efter efterårsferien. Det betyder, at alle cykelentusiaster kan melde sig til næste års DGI Hærvejsløbet tirsdag 25. oktober 2016 kl. 10. Både landevejsløb og MTB-løb åbner for tilmelding denne dag. 

"Fra de foregående år ved vi, at der er tryk på tilmeldingerne fra start. Især MTB-løbene er blevet rigtig populære, og både i 2015 og 2016 var der helt udsolgt i løbet af meget kort tid," fortæller løbslederen.

Præcis som i 2016 har DGI Hærvejsløbet tre distancer på landevej og tre distancer på MTB.

På landevej er det 270 km fra Flensborg, 160 km fra Vejen og 50 km Funder, alle med mål i Viborg.

Danmarks længste MTB-løb

På Mountainbike er der også tre ruter. Den længste på 165 km fra Vingsted til Viborg er samtidig Danmarks længste MTB-løb, hvilket i sig selv tiltrækker mange deltagere.

"Mountainbikere vil gerne udfordres. Og her er Danmarks længste MTB-løb virkelig noget, der stiller krav til deltagernes form og teknik. Det tiltaler rigtig mange," siger Magnus Korsgaard Nielsen.

Er 165 km på en mountainbike lidt for langt, er der også to kortere ruter, en på 110 km fra Bryrup til Viborg og en på 60 km fra Engesvang til Viborg.

DGI Hærvejsløbets historie

DGI Hærvejsløbet havde i 2012 et testløb med ca. 50 deltagere. Det gik rigtig fint, og derfor besluttede DGI og Viborg Kommune, at der var basis for at udvikle en stor motionsevent med fokus på bevægelse op langs Hærvejen.

I dag er DGI eneansvarlig for DGI Hærvejsløbet.

Der er ca. 400 frivillige fra forskellige foreninger involveret i DGI Hærvejsløbet. De står for depoterne undervejs. For deres arbejde før, under og efter DGI Hærvejsløbet, modtager foreningerne honorar for deres indsats. I både 2015 og 2016 gik der cirka 1 million kroner ud til de frivillige foreninger fra DGI Hærvejsløbet til at understøtte deres arbejde for at fremme motionsdeltagelsen i Danmark.

Både landevejsløbet og MTB-løbet udvikles med nye tiltag hvert år. Det kan være små ruteændringer eller tiltag på depoterne. Ud fra deltagernes evalueringer ser DGI, hvad de kan forbedre for at gøre oplevelsen endnu bedre for deltagerne.