Solrød Cykling får flere kvinder med ud på landevejen

Med målrettet arbejde er Solrød Cykling gået fra 13 til 37 kvindelige medlemmer. Opskriften er kvindelige trænere til klubbens kvindehold, og en klubkultur der vægter det sociale i træningen frem for konkurrence.

Siden Solrød Cykling etablerede sit kvindehold er antallet af kvinder i klubben vokset fra 13 til 37. Og niveauet er stille og roligt blevet løftet, fortæller holdets træner Chanet Simonsen. Foto: Privatfoto

For to år siden var Solrød Cykling en relativt lille motionscykelklub med 40 betalende medlemmer. Som i så mange andre foreninger ønskede bestyrelsen flere medlemmer, og i den forbindelse besluttede klubben at lave en decideret kvindesatsning.

Læs også: Flere træningshold for kvinder ser dagens lys

I dag kan klubben prale af 130 medlemmer i alt, og antallet af kvinder er steget fra 13 til 37. Ifølge klubformand Pauli Bøttker er en af forklaringerne bag medlemsfremgangen blandt kvinderne, at klubben efter vejledning fra DGI sidste år etablerede et rent kvindehold med kvindelige trænere og en ugentlig træningsdag.

"Da vi lavede kvindesatsningen, lød rådet fra DGI, at vi skulle have kvinder til at træne kvinder. Det var vi lidt skeptiske over i første omgang, for vi havde spurgt vores kvindelige medlemmer, om de ville køre på et rent kvindehold, og det ville de faktisk ikke. Men der er stor forskel på, hvordan mænd og kvinder er som nybegyndere. Kvinder er mere forsigtige, og de hører efter, hvad der bliver sagt, mens mange mænd groft sagt tror, at de er verdensmestre fra start af. Det er man nødt til at tage højde for," siger Pauli Bøttker.

3 tip til at starte et kvindehold

Pauli Bøttker og Chanet Simonsen fra Solrød Cykling har omsat deres erfaring med klubbens kvindehold til tre konkrete råd til andre klubber, der måtte ønske at starte et kvindehold:

  1. Sats på kvindelige trænere

”Kvinder lærer ofte bedre af andre kvinder, så kvindelige trænere er at foretrække. Kvinder er generelt også mere forsigtige og tilbageholdende end mænd, og det kræver en anden tilgang til holdtræningen. Mandlige trænere har det ofte med at forklare om træningen, når holdet er ude på cyklerne, men der gør vi meget ud af at stå af cyklerne og holde en pause, hvor vi forklarer hvad vi skal, eller vi gennemgår det på forhånd. Det giver mere ro og tryghed på holdet” – Chanet Simonsen

  1. Send jeres trænere på trænerkursus

”Som klub skal I sørge for, at der er kvalitet i træningen, og det sikres bedst ved løbende uddannelse. Når trænerne har uddannelse og pædagogikken med sig, kan de også bedre rumme et stort spænd i niveau. Vi har den regel, at hvis du vil være træner hos os, skal du have trænerkursus via DGI” – Pauli Bøttker

  1. Fællesskabet skal være førsteprioritet

”Vi er en social klub. Vi kører ud sammen, og vi kører hjem sammen, også til fællestræninger på tværs af holdene. Det er vigtigt at have fokus på, så nye medlemmer er trygge ved at køre i klubben.

Den holdning gennemsyrer for eksempel også vores klubmesterskaber. De består en teknisk del, en enkeltstart, hvor bedste tid vinder, og så en handicapjagt hvor tiderne fra enkeltstarten er vendt på hovedet, så de bedste får det dårligste udgangspunkt. På den måde kan alle være med, og en mindre god rytter kan godt vinde klubmesterskabet. Det er også en måde at signalere, at vi er en breddeklub, der ikke går så meget op i at vinde, men mere at få så mange ud at cykle som muligt” – Pauli Bøttker

Vis mere Vis mindre

Måtte nedbryde fordomme

Chanet Simonsen er en af de to trænere på klubbens kvindehold. Hun er selv en rutineret cykelmotionist og vant til at cykle med mænd, og hun havde svært ved at forstå, at trænerens køn kunne spille en rolle for andre kvinder. Men det kan det, viser det sig.

"Vi oplever, at mange kvinder har en frygt for at blive efterladt ude på landevejen. At de ikke kan følge med. Det er noget af det, der holder kvinder fra at cykle i en klub. Og så er kvinder nok også mere forsigtig anlagt, så tanken om klikpedaler skræmmer dem mere," siger Chanet Simonsen.

Læs også: 5 bud: Her er forskellen på kvinder og mænd på racercyklen

"Derfor holdt vi et informationsmøde, hvor vi gjorde meget ud af at italesætte fordomme og bekymringer. At her i klubben bliver ingen efterladt. Jeg fortalte også, hvordan jeg heller ikke turde køre med klikpedaler i starten, men det kunne jeg efter en halv time på cyklen. Det er nok mere troværdigt, at vi står som kvinder og taler om de bekymringer, frem for det er en af de supertrænede mænd i klubben," uddyber hun.

Ud sammen – hjem sammen

I Solrød Cykling er ét af mottoerne, at klubben cykler ud og hjem sammen, selvom træningerne ofte er opdelt i niveau. Og vil man have fat i kvinderne, skal man netop dyrke det sociale frem for konkurrenceelementerne i træningen, mener Chanet Simonsen. Klubarrangementer er vigtigere end at deltage i løb, og så er det ok at stille krav til kvinderne, fortæller hun.

"Vi har for eksempel et krav om, at de skal have klikpedaler på cyklen. 'Det kan godt være, I aldrig har prøvet det før, men så lærer vi jer det'. Og så lægger vi vægt på, at der er plads alle, men at vi forventer, at kvinderne kommer til træning. Vores udvikling har været rigtig god, og vi har taget på længere og længere ture. Udfordringen er faktisk nu, at vi ikke rigtig kan tage nye ind på holdet, for så skal vi lidt starte forfra igen, både teknisk og konditionsmæssigt," siger Chanet Simonsen.

Den udfordring kender klubformand Pauli Bøttker godt, for det kræver nemlig en del trænere for at kunne tilrettelægge holdtræningen med intervaller og spurter, så det matcher alle rytteres niveau.

Læs også: 3 tips: Sådan får du kvinder godt i gang på cyklen

"Nogle få på kvindeholdet havde aldrig rigtig dyrket motion før, så der har været et stort arbejde med at opbygge en grundform hos dem. Niveauet har været meget spredt, og det er en udfordring, for vi har faktisk brug for endnu flere trænere, end vi har i dag, for at kunne tilgodese alle rytterne på holdet," forklarer Pauli Bøttker.