Bikepark Åhaven: Fra jordbunker til MTB-paradis

Da Guldborgsund Kommune skulle grave ud til en klimasø, greb MTB-klubben Trailstars Falster muligheden og forvandlede 60.000 kubikmeter overskudsjord til et paradis for mountainbikere.

Der er fuld fart på, når 13-årige Hubert Fibæk og 14-årige David Brolund drøner ned ad nedkørslerne i Bikepark Åhaven. Drengene kaster frygtløst deres MTB-cykler rundt i svingene, og med hver en lille vold og bakke i grusunderlaget flyver de gennem luften på deres cykler.

DGI Mountainbike er taget til søndagstræning i MTB-klubben Trailstars Falster, der har etableret Bikepark Åhaven i den nordlige udkant af Nykøbing Falster. Bagerst i bikeparken troner en 12 meter høj, kunstigt anlagt bakke. ”Åtoppen” har klubben navngivet den. Herfra starter alle tre linjer – blå, rød og sort – der skærer sig ned gennem terrænet, og fra toppen har man en glimrende udsigt over Nykøbing Falster.

Trailstars Falster - Bikepark 1.JPG

Udsigten fra 'Åtoppen' - det højeste punkt i Bikepark Åhaven med Nykøbing Falster i baggrunden. Foto: Bo Nymann.

De tre linjer i bikeparken er farvekodet efter sværhedsgrad på samme måde som skipister, og mest vildt går det for sig i parkens sorte linje, Sort Tyr. Her skal man forcere tre store hop, der hver især har et tilløb, der i mindre skala minder om ramperne fra skihop. Denne søndag sidst i november blæser der dog en hård vestenvind ind over Falster, og derfor skipper Hubert, David og resten af vennerne de to første hop.

"Når det blæser kraftigt som i dag, er man udsat i vinden, når man hænger en fire-fem meter over jorden. Du bliver kastet frem og tilbage. Drengene tager kun det nederste hop i dag. Men det er også det vildeste," siger formand for Trailstars Falster, Per Hovdreng Lise, med et smil.

Trailstars Falster - Bikepark 13.JPG

David Brolund hænger i luften efter det sidste hop på Sort Tyr. Foto: Bo Nymann.

Ungdommens mod

Hubert, David og deres MTB-venner tager det sidste hop i Sort Tyr til ære for fotografen. Det første stykke af nedkørslen kører de via den røde linje, der på grund af sine mange sving og hop har fået navnet Rød Tornado. Pludselig drejer de væk fra rød linje og triller ud på en lille tilkørselsrampe inden det sidste hop på Sort Tyr.

De tre linjer i bikeparken samles i bunden af bakken, og først da Per Hovdreng Lise melder fri bane og råber ’kør bare’, sætte drengene cyklerne i bevægelse, én efter én. Det ser legende let ud, når de suser ned ad rampen. I et kort øjeblik i bunden af hoppet forsvinder de ud af syne, inden de pludselig skyder op i luften for derefter at lande sikkert på jorden igen.

"De drenge er nogle af de dygtigste, vi har i klubben, men det kræver noget mentalt at turde det. Men hvor vi voksne tænker ’nej tak’ og ’uha’, så kaster de unge sig bare ud i det. Måske er det ungdommens mod, det er i hvert fald inspirerende for os gamle tosser," siger Per Hovdreng Lise.

Trailstars Falster - Bikepark 17.JPG

Hubert Fibæk drøner frygtløst gennem Bikepark Åhaven. Her på rampen i bunden af Sort Tyr. Foto: Bo Nymann.

Når man står i bunden af bikeparken og spejder op mod Åtoppen, er det næsten ikke til at tro, at hele området ind til for nylig bare var en stor, pandekageflad brakmark. Og det er alt sammen lidt af en tilfældighed, fortæller Per Hovdreng Lise.

Overskudsjord fra klimasikring

Historien om Bikepark Åhaven er dog ikke kun en historie om tilfældigheder. Det er også en fortælling om stædige ildsjæle og gå-på-mod, om fællesskab og frivilligt arbejde. Men det har også været en rejse for klubben selv, for Trailstars Falster har på få år udviklet sig fra udelukkende at være et sporbyggerlaug til at blive en decideret MTB-klub med mere end 250 medlemmer, heraf 70 under 16 år.

Processen startede i 2017, hvor sporbyggerlauget blev kontaktet af Guldborgsund Kommune. Kommunen havde planer om at etablere en klimasø ved Tingsted Å, der afvander et 65 kvadratkilometer stort område nordøst for Nykøbing. I tilfælde af store nedbørsmængder kan vandet i åen løbe over i søen, og dermed sænke vandspejlet i åen.

Trailstars Falster - Bikepark 10.JPG

Man trækker cyklen til toppen via en sti, der krydser blå spor, Å-Expressen. Her skal man holde øje med "modkørende" trafik. Foto: Bo Nymann.  

Kommunen vurderede i første omgang, at projektet ville give 30.000 kubikmeter overskudsjord. Men i stedet for at bruge penge på at køre jorden væk, kontaktede kommunen Trailstars Falster.

"De spurgte, om vi var interesseret i jorden, så vi kunne udbygge vores MTB-spor i Bangsebroskoven (et stenkast fra bikeparken, red.). Det takkede vi ja til. Da havde vi overhovedet ikke skænket bikeparken en tanke," siger Per Hovdreng Lise med et grin.

For de unge og hele familien

Klubben kontaktede et professionelt sporbyggerfirma, Dirt Builders, der i første omgang hjalp med at tegne et nyt spor. Kort tid efter henvendte kommunen sig igen, men i stedet for 30.000 kubikmeter jord var klimasikringsprojektet vokset til det dobbelte.

Pludselig var der potentiale til meget mere. Og nu var der flere i klubben, der fik julelys i øjnene. Blandt andet Alex Troelsen, der sammen med sin søn har bygget MTB-spor i Trysil i Norge. De kunne se helt nye muligheder med de 60.000 kubikmeter overskudsjord.

"Jeg brændte ikke så meget for at lave endnu et MTB-spor, men pludselig stod vi med en enestående mulighed for at skabe noget helt unikt. Vi kunne skabe nogle rammer til de unge og til MTB-sporten, som man ikke har ret mange steder i Danmark, slet ikke i så fladt et område som Falster," siger Alex Troelsen.

Trailstars Falster - Bikepark 9.JPG

Ungdomsrytterne venter på start-signal til at drøne ned af bikeparken. Foto: Bo Nymann.

Dirt Builders gik derfor i gang med at tegne et udkast til en bikepark, som de sammen med Alex Troelsen lavede utallige rettelser til. Ud over de tre linjer ned gennem bikeparken og gå-stien op til Åtoppen, hvor cyklen kan trækkes op, har klubben også anlagt en bane med minipumps i bunden af bikeparken, hvor de yngste MTB’ere kan øve sig. Her er også borde og bænke, så forældrene kan sidde og kigge på – hvis de da ikke selv er på cyklen. Øverst på Åtoppen har klubben også opstillet borde og bænke.

"Vores vision er, at det ikke kun skal være en bikepark. Vi har en idé om, at det skal være et område for MTB’ere, et sted, hvor de unge har lyst at hænge ud i hele året. Så kan de kan hygge sig med musik, pizza og sodavand en fredag aften, være aktive og have det sjovt sammen," siger Alex Troelsen.

Trailstars Falster - Bikepark 24.JPG

I bunden af bikeparken har Trailstars Falster anlagt en minipump-bane, så de mindste også kan øve sig. Foto: Bo Nymann.

Store planer – større budget

De vilde ideer med bikeparken krævede selvfølgelig et større budget end først planlagt, og her var Guldborgsund Kommune en vigtig medspiller, forklarer Per Hovdreng Lise.

"Vi havde tidligere savnet støtte fra kommunen, da vi som sporbyggere ikke kunne få lokaletilskud som andre foreninger. I forbindelse med opførelsen af bikeparken, og da foreningen indgik et samarbejde med DGI og kommunen omkring Mandfolk på MTB, blev vi opfordret til at starte en decideret forening med aktiviteter for børn og voksne, og det gjorde vi så i foråret 2018. Siden da er medlemstallet vokset stille og roligt. Det har betydet, at vi kunne få tilskud fra kommunens outdoorpulje," forklarer Per Hovdreng Lise.

Guldborgsund Kommune søgte også om midler fra LAG Lolland-Falster til projektet på vegne af Trailstars Falster, og sammen med et tilskud fra kommunens outdoorpulje og 150.000 fra klubben selv, var der pludselig en budgetramme på cirka 650.000 kroner.

"Det gav os noget at arbejde med. Men parken var aldrig blevet til noget, hvis ikke vi selv havde lagt mange tusinde frivillige timer i det de seneste to år," siger Alex Troelsen.

Trailstars Falster - Bikepark 3.JPG

Alex Troelsen (t.v) og Per Hovdreng Lise foran indgangen til Bikepark Åhaven, der selvfølgelig er formet som et 'Å'. Foto: Bo Nymann.

Samarbejde flytter bjerge

I efteråret 2019 var udgravningen af klimasøen færdig, og så kunne Trailstars Falster og Dirt Builders påbegynde deres byggeprojekt. Oven i hatten fik klubben ekstra hjælp fra entreprenøren.

"Da vi på et tidspunkt stod herude, spurgte entreprenøren, hvordan jorden skulle placeres. Vi kiggede måbende på hinanden, og så bad vi dem ellers om at skubbe jorden op i en bakketop, det der så er blevet Åtoppen, så havde den at arbejde ud fra. På den måde er vi virkelig blevet godt behandlet," siger Per Hovdreng Lise.

Ifølge Christian Korsager, partner og projektudvikler i Dirt Builders, kan opførelsen af Bikepark Åhaven blive et skoleeksempel på, hvordan kommuner og offentlige myndigheder i fremtiden kan hjælpe foreningslivet med at skabe rammer for outdooridræt.

Trailstars Falster - Bikepark 6.JPG

På toppen af bikeparken har klubben skabt et 'hænge-ud område" for de unge. Håbet er, at bikeparken bliver et samlingssted for områdets unge i sommerhalvåret. Foto: Bo Nymann.

Ressource frem for spildprodukt

"Det, der er rigtig spændende ved projektet, er, at man har vendt tankegangen på hovedet, og bruger overskudsjorden som en ressource frem for at tænke på det som affald. På den måde har Trailstars Falster forvandlet en ellers dødkedeligt brakmark til en guldgrube af muligheder for mange brugergrupper," siger Christian Korsager med henvisning til, at også skovgæster og løbere har taget området til sig.

"Det viser for mig, at hvis en kommune tænker andre aktører som eksempelvis foreningslivet ind i disse anlægsprojekter, så får samfundet en gevinst, som er mange gange større end anlægsudgiften," uddyber han.

Bikepark Åhaven var klar til åbning i midten af oktober 2020. Den store indvielsesfest blev som så meget andet i 2020 ødelagt af corona, der holdt festlighederne på et minimum. Men klubbens medlemmer har i den grad taget bikeparken til sig. Og nu glæder Trailstars Falster sig bare til at kunne byde endnu flere MTB-entusiaster velkommen til det nye cykelfyrtårn i ellers flade Falster.

"Vi håber da på, at bikeparken bliver et trækplaster for ikke bare hjemlige men også udenlandske MTB-folk. Jeg tror potentialet for den slags turisme er langt større, end mange går og tror," siger Alex Troelsen.

Trailstars Falster - Bikepark 20.JPG

Store som små mountainbikere har taget Bikepark Åhaven til sig. Foto: Bo Nymann.