Hjertefejl tvinger Kim til cowboytrick

Kim Høses hjerte kører på halv kraft, men hans egenskaber på cyklen er helt i top, og han øser gerne ud af sin viden som DGI-instruktør.

Kim Høse trodser hjertefejl og kører træningsture på over 100 kilometer Foto: Privat

Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det. Men når Kim Høse køre træningsture eller motionsløb på sin racercykel er det med helt andre forudsætninger end langt de fleste andre.

Den 43-årige cykelentusiast har nemlig en hjertefejl.

”Jeg er i gang med at se, hvor langt jeg kan komme som hjertepatient. Hvor meget kan jeg klare, og hvor godt kan jeg gøre det. Jeg vil gerne være en inspiration for andre,” siger Kim Høse.

”Det handler om at være skarp til alt andet, træne alle de små ting på cyklen og holde kroppen så fit som muligt.”

Et hjerte på halv kraft

I 2010 blev der vendt op og ned på Kim Høses liv. Venstre kranspulsåre faldt sammen.

Jeg er i gang med at se, hvor langt jeg kan komme som hjertepatient... Jeg vil gerne være en inspiration for andre.

Kim Høse, hjertepatient og DGI-instruktør

Et trådnet holder nu åren åben, men det nederste venstre hjørne af hjertet indeholder bindevæv i stedet for blod.

”Mit hjerte kan ikke tømme sig så godt som andres, og jeg har det, der hedder hjertefejl. Ydeevnen er på 50 procent,” siger Kim Høse.

Blodproppen ramte Kim i en periode, hvor motionscyklingen blev taget seriøst, og Europas bjerge skulle til at blive besejret.

”Jeg fik at vide, jeg aldrig mere måtte køre i bjerge, det kan mit hjerte simpelthen ikke holde til. Det var da et hårdt slag, men det har fået mig til at fokusere på mange andre ting.”

Vigtigheden af cowboytrick

Når Kim Høse kører motionsløb er hans makspuls ofte lavere end hans cykelkammeraters gennemsnitspuls, men alligevel kan han følge med.

Udpluk af Kim Høses cowboytrick

  • Tag ikke den korteste vej gennem svinget, så står cyklen nærmest stille. Tag store sving og hold farten i cyklen.
  • Ved du, at konditionen ikke er for god, så sæt dig forrest i feltet, når I kommer til en bakke og lad dig falde stille og roligt tilbage. Så bliver du ikke hægtet af.
  • Lær at sidde korrekt på hjul. Øv dig, når du er på træningsture med cykelvennerne, og mærk forskellen på at rykke sig få meter til højre, venstre frem eller tilbage.
  • Gå ned i gear og sæt kadencen op. Prøv på dine træningsture at overdrive den høje kadence og mærk effektten.

Core-træning, bikefit og en seriøs tilgang til det fysiske skal have noget af æren, men ifølge Kim Høse er teknisk og taktisk kunnen nøglen til, at han for eksempel snildt kan klare en træningstur på over 100 kilometer.

”Jeg kan alle de små cowboytrick, der gør, jeg kan følge med et felt. Det er helt vildt, så stor betydning det har også at køre med hovedet og ikke kun benene. Og det gælder jo også, selvom man ikke har hjertefejl.”

Giver gode råd videre

Kim Høse er uddannet instruktør og tilknyttet DGI Storstrømmen, hvor hans mission er klar.

”Jeg og de andre i DGI vil bare gerne have så mange glade mennesker som muligt ud på cyklen. Mænd og kvinder, unge og gamle,” siger Kim Høse, der også er instruktør i sin lokale klub SGF Cycling.

”Når jeg nu ikke selv kan komme til køre rigtig stærkt på grund af mit hjerte, så vil jeg gerne give glæden ved cykelsporten og min viden videre til andre. For eksempel lære folk at sidde på hjul, så de bruger færre kræfter eller rette deres position på cyklen, så de ikke længere har ondt i ryggen. Jeg sætter pris på andre ting end før blodproppen.”