MTB-rytter: Få styr på dine lygter

Et optimalt lygte-setup er meget vigtigt, når du kører mountainbike i skoven. Her får du gode tips til dit valg af lygter.

Gode lygter giver dig bedre køreegenskaber, mere køreglæde og større sikkerhed.

Planlægger du at bevæge dig ud på din mountainbike i de støt stigende antal mørke timer, så bør du også bruge tid på at sætte dig ind i, hvordan du vælger de rigtige lygter. Det kan have betydning for både dine køreegenskaber, køreglæde og sikkerhed. Først skal du sikre dig, at du følger loven:

”Du skal have en for- og en baglygte fastmonteret på din cykel. Sådan er det både i skoven og på vejene. Det betyder så, at du skal have én forlygte på eksempelvis dit styr. Problematikken for mountainbikeryttere kan være, at det uden tvivl er rarere at køre med en lygte på hjelmen, så lyset følger din synsvinkel. Det gør også, at du bedre kan se rundt i et sving, før du drejer, og det er vigtigt,” forklarer DGI’s MTB-instruktør Simon Qvortrup og fortsætter:

”Løsningen, som mange tyer til, er at benytte to forlygter: Den ene på hjelmen og den anden på styret. Så holder du dig indenfor loven og får mest ud af dit setup. Hvad angår baglygter, så har de ikke den store funktion ude i skoven, men lovgivningsmæssigt skal du selvfølgelig have en på alligevel.”

Pas på nettet

Ifølge Simon Qvortrup kan du vælge to strategier, når der skal investeres i forlygter, hvor hovedformålet er at køre mountainbike.

Hvornår må jeg køre i skoven?

I offentlige skove er der ingen begrænsninger på, hvornår på døgnet du må køre mountainbike. Til gengæld er det kun tilladt i private skove fra klokken 6 om morgenen til solnedgang.

”Den ene model er at vælge en dyr lygte, som man generelt kan stole bedre på. Den har også typisk et batteri, der både er kraftigere og har længere levetid. Den holder i fire-fem år og måske endda længere, selvom du bruger den ofte. Men de kan være relativt dyre, og du skal være forberedt på, at de kan koste helt op til 4.000-5.000 kroner,” siger MTB-instruktøren.

Han fraråder, at man køber lygter på nettet, som virker urealistisk billige, for du kan ikke være sikker på, hvad du i virkeligheden får på cyklen.

”Men det betyder ikke, at du ikke kan se dig om, og du kan sagtens bruge en billig lygte og for eksempel skifte den ud hvert eller hvert andet år. Det gør jeg faktisk selv. De billigere lygter, som stadig virker fint og giver tilstrækkeligt lys, kan man få i prislejet 500-600 kroner og opefter i de fysiske butikker,” pointerer Simon Qvortrup.

Hav øje for lumen

Du er dog ikke helt i mål, når du har styr på lovgivning og prisen for dine MTB-lygter. Skal du skræddersy setuppet præcis til dine behov, så er der nogle faktorer, du skal have styr på.

”De her lygter kan lyse utrolig kraftigt. Når du køber en lygte, skal du huske at se på ’lumen’, som er en måleenhed for mængden af lys fra lygten. Jo højere tal, desto kraftigere. Det er en smagssag, hvordan man foretrækker det, så det er smart at få testet af eller spørge til det i en specialbutik," siger Simon Qvortrup og uddyber:

"Hvis vi forestiller os samme model som tidligere beskrevet, hvor man gerne vil have en lygte på styret og en på hjelmen, så kan du vælge at købe en helt billig LED-lygte til en 20’er til styret og så en dyr specialiseret lygte til din hjelm. Alternativt kan du have to stærke forlygter, og det er selvfølgelig klart anbefalelsesværdigt, men måske ikke nødvendigt, hvis du er nybegynder,” lyder det fra Simon Qvortrup.

Med de stærke lygter følger også et ansvar.

”Det er virkelig vigtigt, at du husker på, at du lyser med ekstremt voldsomt lys, når du kører frem og tilbage fra skoven. Du kan let komme til at blænde både bilister og andre cyklister, så der skabes farlige situationer. Så: Blænd ned eller brug udelukkende dine helt normale LED-lygter på vejene,” slutter Simon Qvortrup.