Derfor arbejder DGI med esport

I DGI anerkender vi esport som foreningsaktivitet på lige fod med fodbold, gymnastik, svømning og alle andre idrætter.

DGI uddanner esports-trænere og hjælper foreninger og ildsjæle i gang med at tilbyde esportsaktiviteter.

I DGI er der mange foreninger, som tilbyder esportsaktiviteter. Esport i foreningslivet giver en masse børn og unge en tilknytning til foreningslivet, som de ellers ikke ville have fået.

Esport giver foreningerne flere medlemmer, flere frivillige, flere aktiviteter, mere omtale og en mulighed for at tiltrække nye partnere og sponsorer.

I DGI oplever vi, at esport passer ind i foreningslivet på lige fod med andre idrætsaktiviteter. Det er en folkeoplysende aktivitet, der som andre idrætter handler om udfordring, fællesskab og sundhed. Esport bringer mange nye medlemmer til foreningerne; mange er ikke vant til foreningslivet og ofte er de ikke interesserede i mere traditionel sport eller andre idrætter.

Om DGI og esport

DGI arbejder målrettet med at udvikle esport i Danmark og hjælper foreninger og ildsjæle i gang med at tilbyde esportsaktiviteter til en bred målgruppe af udøvere. Sammen med eksperter og foreninger udvikler vi uddannelser, kurser og koncepter med det formål at skabe endnu dygtigere trænere og spillere og gøre esport til en integreret del af foreningslivet.

Vi tror på, at esport danner ramme om stærke fællesskaber og store oplevelser og sætter fokus på at skabe trygge, udviklende og motiverende esportsmiljøer, hvor alle kan være med – uanset alder og niveau.

Esport i foreningslivet er sund fornuft

I DGI arbejder vi sammen med foreningerne om at skabe nye, esports-relevante fysiske aktiviteter, så alle deltagere oplever sjov, fællesskab og sundhed som en integreret del af deres esportstræning og esportshverdag.

Men det bør ikke være sådan, at ”fitness” bliver et krav for at opnå esport. Cirka halvdelen af medlemmerne, trænerne og de frivillige, som er med i en esports-forening, har ikke været en del af en idrætsforening før. Derfor kan foreningerne kan ikke bare møde spillerne med et krav om at løbe 5 kilometer som opvarmning.

Skal vi flytte mennesker fra inaktivitet til aktivitet, skal disse mennesker først føle tillid til foreningen. De skal opleve, at det gør en positiv forskel for dem at komme i foreningen – f.eks. fællesskab, at de bliver udfordret, at de bliver dygtigere, at de lærer nye at kende.

Samtidig skal spillerne opleve stabilitet i foreningen, fordi der er meget ustabilitet i esport. På et tidspunkt, måske efter 6 måneder, måske efter 2 år, er spillerne klar til at åbne sig for fysiske aktiviteter, f.eks. floorball eller fitness.

Sundhed i esport er vigtigt

Sundhed og fysisk aktivitet i esport er vigtige elementer, fordi du som spiller og træner performer bedre, når du er fit, end når du ikke er. Samtidig er esport en stillesiddende aktivitet, og derfor skal fysisk aktivitet og sundhed inddrages på anden vis. Det har vi i DGI lavet en række tiltag for at hjælpe foreningerne med.

Bl.a. har vi lavet en brochure til foreningerne med fakta, ideer, inspiration og øvelser, til mere sundhed i esport. 

På DGI Trænerguiden er der 15 sunde øvelser til esport, som giver sved på panden, pulsen op, samarbejder og meget andet.

Træneruddannelser og kurser

DGI udbyder flere uddannelser og kurser inden for esport. Et gennemgående tema på alle uddannelser er sundhed i den brede WHO-forstand, det vil sige både fysisk, social og mental sundhed.

På grunduddannelsen for esportstrænere er det et helt modul tilegnet fysisk sundhed, med fysisk aktivitet, skadeforebyggelse og meget andet. 

Trygge rammer om esport i foreningslivet

I samarbejde med eSport Danmark, Ungdomsringen, Dansk Firmaidrætsforbund og med opbakning fra Center for Ludomani og Anti Doping Danmark har vi udviklet et fælles etisk kodeks for esporten i Danmark.

Med det etiske kodeks får klubber og foreninger redskaber til, hvordan god esports-skik kan implementeres og efterleves.

Med det etiske kodeks ønsker vi:

  • At skabe positive fællesskaber
  • At give sporten et sundt fundament, hvor spillernes sundhed og trivsel er i fokus
  • Den bedst mulige talentudvikling indenfor esport
  • At esporten fremadrettet udvikler sig på en ansvarlig måde
  • At skabe gode rammer for frivillige i klubber/foreninger

Mere om det etiske kodeks: Esportens etiske kodeks