'Gamermom3110' fører forældre ind i esportens verden

Stina Rein Greve tryller i Faaborg Esport. Hun forvandler forældre fra intetanende 'noobs' til engagerede e-sportskendere. Børnene jubler og får en tættere relation til deres forældre.

'FORÆLDRELOUNGE' står der med store bodstaver på en dør i Faaborg Esports lokaler. Går man ind står der et ridset, gammelt træbord, som bærer på et tomt kagefad og otte halvfulde kaffekopper. En flok forældre sidder i blåpolstrede stole rundt om et bord og følger med i deres børns virtuelle turneringskamp på en storskærm.

Et par hænder griber rundt om bordpladen i et stramt tag, mens tænder bliver bidt sammen i spænding. ”Neeeej, hvad laver du? Hvorfor gjorde du det?”, råber en anden og kører hænderne op i håret, mens en tredje person nervøst bider negle.

”Vi er virkelig ’soccer moms and dads’ i den her familie (mødre og fædre der bruger meget tid på deres børn og børnenes aktiviteter, red.). Jeg synes jo, det er magi, fordi det viser, folk er engagerede. Ud over at blive revet med, sidder vi også diskuterer kampen. ’Hvorfor købte Tristan det våben der?’ eller ’hvorfor har de så lidt penge tilbage?’ Før jeg selv blev engageret i esport, troede jeg aldrig, at indlevelsen ville blive som i fodboldkampe, men det er det – og måske endda vildere,” siger Stina Rein Greve glad.

Forældrelounge skaber engagement

Forældreloungen har Stina Rein Greve været med til at stifte, og den er et socialt samlingspunkt. I kraft af den, har forældre dannet et fællesskab med relationer på kryds og tværs.

Det har blandt andet affødt, at de selv sætter gang i ting uden for foreningsregi. ”For eksempel skrev en mor et opslag i facebookgruppen for sin søns hold: Malthe og jeg er på skatebanen klokken ti, kommer I andre? Det mundede ud i, at både mødre og børn mødtes dernede et par timer og hyggede sammen,” fortæller Stina Rein Greve.

En anden effekt af forældrefællesskabet er, at forældre får lyst til at være en del af foreningen, og mange har meldt sig til at være i bestyrelsen.

Streamer og kommenterer passioneret

Aliasset ’Gamermom3110’ tilhører 42-årige Stina Rein Greve, som er mor til to og medstifter af Faaborg Esport. Via foreningens egen tv-kanal på Twitch, streamer og kommenterer hun glædeligt turneringskampe med alle hold i foreningen, der ikke spiller på eliteniveau.

At det foregår i øjenhøjde med forældrene, er magtpåliggende for hende, når hun partisk fortæller om spillets gang og afklarer, hvad ikoner betyder, når de dukker op på skærmen. Det giver forældrene et indblik, i deres børns fritidsinteresse, og skaber et engagement på forældrenes banehalvdel. Mange medlemmer har sågar fået en tættere relation til deres forældre.

”Forældrene har haft svært ved at forstå esport. Efter jeg begyndte at oplyse om, hvad esport kan, er de blevet fulde af respekt, anerkendelse og engagement,” fortæller Stina Rein Greve, hvis titel i foreningen bedst kan beskrives som ’blæksprutte’, da hun laver alverdens ting og sager.

”Den sociale relation til ungerne, men også forældrene, giver mig en familiefølelse. Det har virkelig givet mig noget livsglæde og noget at vågne op til.”

Stina Rein Greve

Forældrekommunikation på facebook er første skridt

De engagerede forældre i Faarborg Esport er ikke kommet ud af det blå. Stina Rein Greve har målrettet kommunikationen på facebook mod forældre, og det er ifølge hende det første, største og vigtigste skridt i retningen mod at få skabt forældreengagement.

Når hun skal lave et facebookopslag, vurderer hun ud fra, om forældre vil finde det interessant. ”Hvis jeg kun lavede opslag om vores mainhold (bedste hold, red.), ville lille Leifs mor sidde og tænke, den der forening er kun for sådan nogle fancy nogen, der spiller på topniveau.

En forældrevenlig video kan være af børn fra foreningen, der fortæller, hvorfor de går til esport. Det kan jeg se, at forældrene sætter pris på. Jeg fokuserer meget på at afspejle socialitet og bredde,” forklarer Stina Rein Greve.

Man kan ikke købe ægte relationer

Når Stina Rein Greve bevæger sig rundt i foreningslokalerne på første sal i den ældre bygning, er det med en afslappethed, der afslører de mange timer, hun er i foreningen hver uge og et aldeles snaksagligt mundtøj.

Engelske udtryk som ”thank god”, ”the shit” og ”slacker” smyger sig automatisk ud med jævnlige mellemrum, når hun fortæller bramfrit om sit liv og Faaborg Esport. Hendes fremtoning er ungdommelig, men refleksionsniveuet i hendes beretninger danner modvægt til denne.

Man skal ikke bruge mange minutter i hendes selskab, før man mærker, at hendes hjerte banker for foreningen. Hun arbejder frivilligt og har et fuldtidsjob som lærer. For de ulønnede timer hun bruger i foreningen, får hun noget, hun ser en kæmpe værdi i.

”Den sociale relation jeg har fået med ungerne, men også forældrene, giver mig en familiefølelse – en følelse af at være en del af noget større. Det har virkelig givet mig noget livsglæde og noget at vågne op til,” siger hun og tilføjer humoristisk »ej, det der kunne man jo spille violin til,« mens hun griner.

Kva sit arbejde som folkeskolelærer ved hun et og andet om læring, pædagogik og relationsdannelse, som hun bruger i arbejdet med foreningen. »Nogle gange er man nødt til at give noget af sig selv for at få en relation. Jeg tror, mange af børnene i foreningen kender hele min livshistorie, haha. Ej, tæt på ik’. Den gang jeg var ung… Min første kæreste… Alt det der,« siger Stina Rein Greve.