Status quo på medlemsfronten i Esport

Medlemstallet i DGI Esport stabiliserede sig i 2022 med en beskeden tilbagegang på 89 medlemmer i forhold til året før. Mere forældreinvolvering og 'social gaming’ kan være svaret på at få flere ned i esportslokalerne.

Medlemstallet for 2022 i DGI Esport ender med et lille fald på 89 medlemmer i forhold til året før, så esportsforeningerne under DGI nu tæller 6.199 medlemmer. Det er en nedgang på 1,4 procent. Foto: Lars Horn

Efter en voldsom medlemstilbagegang på mere end 20 procent i 2021 er blødningen i esportsforeningerne stoppet. Medlemstallet for 2022 ender med et lille fald på 89 medlemmer, svarende til 1,4 procent, så esportsforeningerne under DGI nu tæller 6.199 medlemmer.

Der gemmer sig flere interessante tendenser, når man dykker ned i medlemstallene for esport i 2022. Først og fremmest har foreningerne oplevet en markant vækst af medlemmer blandt de 7-12 årige, fortæller konsulent i DGI Esport Mads Didriksen.

Medlemstal i esport

  • 2018: 4.912
  • 2019: 7.742 
  • 2020: 8.052
  • 2021: 6.288
  • 2022: 6.199

”Det kunne tyde på, at foreningsbaseret esport gradvist bliver mere anerkendt af forældre som en fritidsaktivitet for deres børn på lige fod med klassiske idrætter. Og netop vigtigheden af at dyrke sin gaminginteresse i et fysisk fællesskab med andre er noget af det positive, vi ønsker at fremhæve i DGI,” siger Mads Didriksen.

Får forældrene indenfor

En af de foreninger, der har gjort en stor indsats for at involvere forældrene, er Espergærde eSport. Her er foreningen bevidst om, at mange forældre ikke forstår deres børns spilunivers. Det forsøger klubben at lave om på, blandt andet ved at sætte storskærm op i et tilstødende lokale, så forældrene kan følge med i deres børns spil.

"Vi har haft meget fokus på forældrene og lært dem, hvad esport er, for ungerne ved godt, hvordan man spiller computer, men forældrene forstår ikke helt, hvad det er. I bund og grund vil vi gerne gøre esport så normalt som fodbold og håndbold, hvor forældrene også følger med på sidelinjen og hepper til kampene," siger Magnus Møller, formand for Espergærde eSport.

Og den tilgang har givet pote det seneste års tid, for Espergærde eSport har oplevet en enorm medlemsfremgang, og er gået fra 12 medlemmer i 2021 til 166 i 2022.

Social gaming vinder frem

Selvom der har været medlemsfremgang blandt de yngre børn i 2022, har foreningerne tilsvarende oplevet en nedgang af medlemmer blandt de 13-18 årige og 19-24 årige, og derfor ender medlemsudviklingen for 2022 i en status quo. Tallene peger også på en medlemsforskydning, så medlemmerne nu generelt er yngre end tidligere.

Dermed kæmper esporten ligesom klassiske idrætter med at fastholde teenagerne og de unge i foreningslivet. Mads Didriksen oplever også, at flere foreninger er begyndt at dyrke begrebet ’social gaming’, hvor børn og unge får et frirum og kan dyrke forskellige småspil i uforpligtende rammer sammen med deres venner.

”Flere foreninger dyrker social gaming og frirummet for børnene. Men vi ser også, at de ældre børn og de unge i højere grad har været svære at få ned fysisk i foreningerne igen efter corona. Det samme opleves i forbindelse med flere events og LANs rundt omkring i landet, hvor der er begrænset tilslutning fra netop den målgruppe. Så her er der klart noget, som DGI og foreningerne kan arbejde på,” siger Mads Didriksen.

Færre foreninger – flere piger

Selvom inflationen og energipriserne nåede skyhøje niveauer i 2022, har de fleste esportsforeninger formået at holde skindet på næsen. Alligevel har DGI Esport mistet 16 foreninger i årets løb, og en del af forklaringen kan måske findes i energiprisernes himmelflugt, mener Mads Didriksen. Esport og høje energipriser rimer ikke særlig godt på hinanden, og for mindre foreninger med begrænset kontingentindkomst kan de store stigninger i energipriserne have været medvirkende til at vælte læsset.

Sådan var det for Ducklings Elling, der holdt til i en tidligere spejderhytte lidt uden for Frederikshavn. Foreningen blev stiftet i 2020 og havde 65 medlemmer før sommerferien 2022. Men spejderhytten var opvarmet med naturgas, og da gaspriserne røg i vejret, steg huslejen med flere tusinde kroner. Og det var mere end foreningens økonomi kunne klare. I september blev foreningen opløst på en ekstraordinær generalforsamling.

"Der var flere forklaringer bag, men hovedårsagen var gaspriserne, der betød, at vi skulle betale 4-5000 kroner mere om måneden alene på varmeregningen, og derudover var der en øget udgift til el. Og vi kunne ikke finde de midler i budgettet," siger Inge Bech, der var foreningens kasserer.

Lukningen tog hårdt på både de frivillige, forældrene og ikke mindst børnene, fortæller hun.

"Det var meget følelsesladet at afvikle foreningen, for mange af vores medlemmer er børn med udfordringer, som ikke passer ind i klassiske idrætsforeninger. Men her fik de et fællesskab, der kunne rumme dem. Så det var en tung beslutning," siger Inge Bech.

Der er dog positive tendenser at spore i medlemstallet. Antallet af piger og kvinder i foreningsesporten er vokset med 33 procent i 2022 til nu 576 medlemmer. Det tal har ikke været højere, siden esport i 2018 blev en understøttet aktivitet i DGI.

"Selvom tallene for 2022 ikke er noget at juble over, så synes vi alligevel, at der er grund til optimisme, for mange steder er fundamentet for foreningerne godt på plads med engagerede frivillige og gode trænere, og det lover godt for fremtiden," siger Mads Didriksen.