Efterlønneren Inge Precht: Det er så godt at være frivillig igen

Kan du huske Inge Precht? Efterlønneren, der måtte gennem en retssag og sammen med DGI fik loven lavet om, så efterlønnere igen kunne være frivillige? Få Inges historie.

At være frivillig er en kæmpestor gave, siger Inge Precht. Foto: Lars Holm

Der er en helt særlig energi i Inge Prechts øjne.

Både når hun fortæller om, hvor glad hun er for, at hun igen kan være frivillig i Sunds Forenings Fitness. Og når hun fortæller om et aktivt efterløns-liv med cykelture på flere tusinde kilometer eller tilblivelsen af den nye sauna for vinterbaderne ved klubhuset ved Sunds Sø.

Inge Precht har stort set altid været frivillig. Men i halvandet år måtte hun bruge energien på noget andet end at være frivillig. Årsagen var den såkaldte efterløns-sag.

Det var jo ikke rimeligt, at jeg skulle miste penge ved at være frivillig

Inge Precht

For da Inge Precht efter 38 år som folkeskolelærer gik på efterløn i 2016, markerede hun pligtskyldigt på skemaet til A-kassen, at hun to timer om ugen var frivillig ulønnet instruktør i Sunds Forenings Fitness.

A-kassen skrev tilbage, at hvis hun fortsatte med at være frivillig instruktør, så ville hun blive trukket i efterløn.  

CV

  • 65 år og efterlønner
  • Instruktør i Sunds Forenings Fitness
  • Dyrker selv fitness, vinterbader og er frivillig i Røde Kors
  • Har været instruktør på mindst otte hold og bestyrelsesmedlem i tre foreninger
  • Tidligere amtsinstruktør i børneidræt og med i DGI udvalg
  • Cyklede i sommeren 2016 til England, og planlægger i 2019 med sin mand Ole at cykle fra Bergen gennem Sverige til Danmark

"Det var jo ikke rimeligt, at jeg skulle miste penge ved at være frivillig. Jeg fik ikke noget for at være instruktør, og jeg ville bare gerne hjælpe andre i foreningen. Der var så meget fremme om, at det var svært at finde frivillige, så jeg kunne ikke forstå, at a-kassen lavede sådan et nummer," siger Inge Precht.

En katastrofe for idrætsforeningerne

A-kassen stod fast. Det gjorde Inge Precht også. Sammen med DGI kæmpede hun for at få lov til at være frivillig.

A-kassen mente, at Sunds Forenings Fitness kunne sidestilles med et privat fitnesscenter. Derfor kunne Inge Prechts frivillige arbejde sidestilles med lønnet arbejde.

Inge Precht gik til DGI og sammen klagede de over afgørelsen og lagde sag an.

DGI argumenterede for, at Forenings Fitness er idrætsforening på samme måde som en håndboldklub eller en gymnastikforening.

Det vil sige en almennyttig forening, hvor et eventuelt overskud bliver brugt til gavn for medlemmerne i foreningen.

DGI’s daværende formand Søren Møller slog fast, at DGI ikke kunne leve med afgørelsen. Han kaldte afgørelsen ”bureaukrati af værste skuffe” og ”en katastrofe for idrætsforeningerne.”

Udøveren om Inge

”Inge rager op som et fyrtårn, selvom hun ikke er så høj. Hun er altid glad og smilende og står i front, når der skal ydes en frivillig indsats. Senest har hun trukket et stort læs i at få etableret en sauna til vinterbaderne.”

- Kristian Ulsøe. Har bl.a. haft Inge som instruktør

13.000 likes til Inge

Inge Precht gik til DGI, der klagede over afgørelsen og lagde sag an. DGI gik også i medierne med sagen, og for Inge Precht føltes det nærmest som en eksplosion den dag, sagen kom frem.

Ni interviews blev det til på én dag og indslag i alt fra TV-Avisen til Herning Folkeblad.

Over 325.000 så DGI’s Facebook-opslag om sagen; ”Giv et like til Inge, hvis du synes, hun skal have lov til at være frivillig, selvom hun er på efterløn” – og 13.000 gav Inge et like.

Samlet set blev Inge Precht omtalt 171 gange i medierne, mens sagen stod på. At hun valgte at stå frem handlede ikke så meget om hende selv.

"Jeg gjorde det ikke så meget for min egen sag. Det er fællesskabet, det handler om, og retfærdighedssansen. Det her var filme ikke retfærdigt."

Derfor var hun også glad for at DGI gik ind i sagen. Hvis ikke DGI havde taget sagen op og hjulpet med det juridiske, så var sagen ikke kommet videre, siger hun. 

"Som privatperson er det jo håbløst. Det har været dejligt med en organisation i ryggen, som er parat til at tage de politiske slagsmål, og som har kræfterne til at tage sagerne op på medlemmernes vegne."

Vandt sagen i landsretten

Sideløbende med Inge Prechts sag kom flere efterløns-sager frem i medierne, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen lagde op til at ændre reglerne, som han kaldte ”nidkære.”

I august 2017 indgik et flertal i folketinget en politisk loven, så det blev nemmere for efterlønnere at være frivillige, og i december 2017 blev lovændringen vedtaget.

2. februar 2018 fyldte Inge Precht 64 år, og telefonen ringede mange gange den dag.

Men især en af opringningerne indeholdt en besked, der gjorde fødselaren ekstra glad: Landsretten havde afsagt dom i efterlønssagen. Og Inge Precht havde vundet.

I byretten havde hun tabt sagen, men nu kunne hun igen være frivillig instruktør i Sunds Forenings Fitness, helt uden at der var risiko for, at A-kassen ville trække hende i efterløn.

"Jeg var lettet. Jeg havde ikke turde håbe på, at vi ville vinde sagen, for der var så meget i hele forløbet, der ikke var logisk. Jeg havde tænkt meget over, hvordan det ville få indflydelse på idrætsforeningerne, hvis efterlønnere ikke kunne få lov til at være frivillige. Det ville jo få store konsekvenser," siger Inge Precht.

DGI-direktøren om Inge

"Hun står fast på sine værdier og holdninger og er på den måde en rigtig DGI'er. Når noget stritter, som det gjorde i efterlønssagen, så tør hun stille sig frem og bruge sig selv som eksempel på foreningslivets frie ret til at organisere sig og tage aktiviteter som fitness ind"

Ole Toft Sørensen, direktør i DGI Midtjylland

Mistede 120 timer som instruktør

I dag er Inge Precht 65 og i august 2019 går hun på efterløn.

Så slipper hun helt for at udfylde skemaer til A-kassen om, at hun to timer om ugen er frivillig ulønnet instruktør i det foreningsbaserede fitnesscenter.

Som følge af efterlønssagen mistede hun omkring 120 timer som instruktør.

Hun er glad for, at hun nu igen kan bruge energien som instruktør i Sunds Forenings Fitness.

Hun ser det som en kæmpestor gave at være frivillig. 

”Det er godt at være frivillig instruktør igen, for det giver mig rigtig meget at kunne hjælpe andre, så de kommer i gang med at træne på en god måde. Der er heldigvis mange unge, der er til fitness, og det er da lækkert at de gerne vil trænes af os gamle," siger hun med et smil.

Video: Inge Precht fortæller om efterløns-sagen