Tag hånd om sårbare medlemmer under corona-krisen

Som træner eller foreningsleder kan du med fordel række ud til de medlemmer, der har det ekstra svært under corona-krisen. Få gode råd til, hvordan du gør.

At undvære fællesskabet og oplevelserne i idrætsforeningerne kan være ekstra svært for nogle. Trænere og ledere opfordres til at række ud til dem, der i forvejen har det svært. Foto: Adam Rieper (arkiv)

Corona giver usikkerhed, bekymringer og savn hos mange. Ikke mindst hos de foreningsmedlemmer, der kæmper med ekstra udfordringer i hverdagen. De medlemmer, hvor det at dyrke idræt i en forening normalt gør en ekstra forskel i forhold til at ses med andre og holde humøret oppe.

“Fritids- og foreningslivet er nogle vigtige fællesskaber for børn, unge og voksne på kanten af vores samfund. Når en krise som corona rammer, så mærkes det især hos dem, der i forvejen har det svært og er udfordret på måske ensomhed og netværk, og som har brug for det frirum og det fællesskab, som foreningslivet udgør i det daglige,” siger Julie Bohn Rasmussen, der er programleder for DGI Inklusion.

Foreningerne er mere end et tilbud om fysisk aktivitet og træning, fremhæver hun:

“Det handler jo om det her med nærvær og sammenhold og at være noget for hinanden. At der er nogen, der glæder sig til at se én.” 

Ræk hånden ud

Derfor er det en rigtig god ide, at foreningsledere og trænere og andre, der har overskuddet til det, rækker hånden ud til dem, der kunne tænkes at have det ekstra svært under corona-krisen. Dem som har brug for noget andet eller mere end træningsøvelser.

“Hvis du har det lille overskud mellem alt andet, du skal have styr på i sådan en tid, så synes jeg endelig, at du skal række ud til dem, der måske kan have ekstra brug for det,” lyder opfordringen fra Julie Bohn Rasmussen.

For eksempel kan du tage kontakt til ældre seniormedlemmer, der måske bor alene og kæmper med ensomhed. Eller til sårbare børn, der blot kan have brug for at mærke, at deres træner tænker på dem i en tid, hvor mor og far er ekstra presset.

 

Fem gode råd

  1.  Ring eller skriv til medlemmerne med en venlig hilsen og hør, hvordan de har det, hvad de laver, og hvad de måske synes er svært. Særligt de børn og unge, som i forvejen oplever ensomhed, eller hvor der kan være svære ting i familien, og som derfor har brug for, at I rækker ud. Det kan også være som en videohilsen med lidt opmuntring.
  2. Tag kontakt til de ældre medlemmer, som måske især dem der bor alene, og hvor familien bor langt væk. Det kan være, at de har brug for lidt hjælp til at handle ind, hente medicin eller få adgang til kanalerne online. Eller måske har de bare brug for en snak.
  3. Lav aktiviteter sammen hver for sig. Der er mange eksempler på, hvordan klubånden får nye former, og hvordan nye ideer opstår i den her særlige tid. For eksempel en bagedyst, hvor alle sender billeder af deres kagekreationer. Eller online højtlæsning af en god bog. Eller online påskehygge, hvor I klipper gækkebreve og sender til hinanden.
  4. Sørg for at invitere de medlemmer med, som er mere tilbageholdende og ikke kommer af sig selv, hvis I har online træning. Send en ekstra sms før og efter, eller ring op og sig, jeg håber du er med i morgen. Hjælp dem med at komme online, hvis det er svært for dem.
  5. Få gode rådRed Barnets hjemmeside, hvis I synes det er svært at finde ud af, hvordan I skal tale med børn og unge om corona.

 

Formand: De unge skal føle sig set og ikke glemt

Der er flere foreninger, der tager ekstra hånd om medlemmerne under corona-krisen.

I Nxt Level Esport i København prioriterer formand Rune Højgaard Andersen en kontakt til sine unge medlemmer, der slet ikke handler om træning.

“Vi har spurgt ind til, hvad de laver, hvordan det går, og om de følger retningslinjerne, der jo ændrer sig fra time til time. For det vigtigste for os er, at de føler sig set og ikke glemt,” siger Rune Højgaard Andersen.

Det handler om det sociale perspektiv

Medlemmerne har dog også fået spiløvelser, og foreningen fører statistikker over, hvordan de klarer sig.

“Men det er ikke det vigtigste for mig lige nu. Vi skal nok komme tilbage til det, vi kender. Internettet er jo ikke gået ned. Det her handler mere om det sociale perspektiv. Så lige nu er jeg mere obs på trivslen. For det er den værdi, vi forsøger at skabe som forening med, at vi er sammen om at gå til esport. At skabe en kultur, hvor man er sammen med sine medmennesker, og hvor vi sikrer dannelse,” siger Rune Højgaard Andersen. 

Ungerne blev glade for omsorg

I Alderslyst Gymnastikforening i Silkeborg har instruktør Dorthe Kock Ahrenkiel taget kontakt til gymnasterne på sit hold for at høre, hvordan de har det.

Det krævede lidt tilløb at få løftet røret og spurgt ind til noget andet, end om de 10-15 årige gymnaster får lavet deres øvelser Men der kom meget mere ud af telefonsamtalen, end instruktøren havde regnet med.

“De blev glade ungerne - og deres familier bliver glade. Så jeg blev også selv helt vildt glad for, at jeg havde gjort det. Jeg fik mega meget god energi ud af det. Samvittighedsmæssigt var det en god oplevelse, at jeg som frivillig lige fik draget lidt omsorg for mine unger,” fortæller Dorthe Kock Ahrenkiel.

Det betyder mere, end vi lige aner

Hun fandt ud af, at nogle af hendes gymnastikbørn bruger tiden på at bygge huler og rende efter deres kaniner, som løber løbsk, mens for eksempel ét andet barn slet ikke har turdet at gå uden for døren af frygt for at blive smittet med corona.

“Så det giver mig et billede af, hvordan tiden har været for dem, og det kan jeg helt klart bruge til noget bagefter. Og så kunne jeg mærke, at de havde savnet træningen, ligesom jeg har, og jeg tror, at det betyder mere, end vi lige aner - den her kontakt og snak om, at jeg faktisk gerne vil dem. At jeg faktisk interesserer mig for dem, og hvordan de har det - ikke blot om de nu får trænet,” siger Dorthe Kock Ahrenkiel.

Et godt råd fra hende er, at du har en lille spørgeplan klar, før du ringer, hvis du føler dig usikker.