Sådan stopper I grimt sprog og nedbryder fordomme

Fem gode råd om at stoppe grimt sprog og gøre dine spillere mere rummelige over for minoriteter som for eksempel homoseksuelle.

Grimt sprog, skældsord og ord som "bøsserøv" og "svans" – det er desværre noget, der fra tid til anden kan høres i omklædningsrum og på banerne.

Men det skal være slut, for idræt skal være for alle og byde alle velkomne uanset om du er til mænd eller kvinder, kommer fra et andet land eller taler et andet sprog.

HIK Fodbold i Hellerup har sat gang i en indsats blandt drengespillerne, der skal gøre klubben mere rummelig over for minoriteter, herunder homoseksuelle.

Mentaltræner i klubbens eliteafdeling, Adam Holmegaard, tog initiativ til indsatsen, fordi han oplevede, at der generelt i herrefodbold blev talt grimt om homoseksuelle.

Fem gode råd til trænere:

  1. Stop grimt sprog. Sig klart og tydeligt, hvordan sproget skal være og ikke være. Brug gerne eksempler på grimt sprog, du har hørt i klubben eller selv har sagt. Og fortæl om, hvordan ordene kan støde andre.
  2. Udnævn nogle rollemodeller eller ”kaptajner” blandt spillerne, der slår ned på upassende sprog både på og uden for banen. Gerne en, de andre spillere ser op til, og som de kan gå til, hvis de har spørgsmål.
  3. Mød hinanden. Inviter homoseksuelle eller andre minoriteter på besøg i jeres forening. Og få dem til at fortælle om deres oplevelser med idræt.
  4. Spil med en regnbuefarvet bold eller regnbuefarvede armbind. Eller hæng et regnbue-flag op i omklædningsrummet. Det kan sætte gang i nogle gode snakke blandt spillerne.
  5. Få klubbens opbakning. Vedtag at I gør en indsats. I skal virkelig mene det, for det er en kulturændring, der skal til, og det klares ikke lige på en weekend. Det er et langt sejt træk.

I skal ændre kulturen

Målet med indsatsen i HIK er at ændre kulturen, så fordomme nedbrydes, og det bliver mere accepteret at være homoseksuel fodboldspiller.

Klubben har ikke oplevet, at en spiller har stået frem som homoseksuel.

Men hvis/når det sker, så skal spilleren kunne fortsætte med sin idræt på lige fod med alle andre. Der skal altså være en kultur i klubben og på holdet, hvor homoseksuelle føler velkomne.

”Det kan være svært nok for en ung at finde ud af, at man er homoseksuel. Mit hjerte bløder, når jeg hører, at det ofte også betyder, at spilleren forlader sin sport. Derfor skal vi gøre alt hvad vi kan for at inkludere alle, også homoseksuelle, så de kan dyrke den sport, der typisk betyder meget for dem og deres identitet,” siger Adam Holmegaard.

Klæd de unge på til livet

HIK er bl.a. blevet venskabsklub med Pan Idræt og har haft besøg af homoseksuelle fodboldspillere.

De mødtes med fem forskellige drengehold og fortalte om, hvordan de droppede fodbold, da de blev bevidste om deres seksualitet.

”Der var tvunget fremmøde for vores spillere, og efterfølgende talte vi om, hvordan vi kan få en kultur, så man har mod til at springe ud. Det gav nogle gode snakke. U13, U14 og U15 gav den bedste respons, mens de større drenge var mere tøvende,” fortæller Adam Holmegaard.

At sætte inklusion og mangfoldighed på dagsordenen blandt spillerne giver en ekstra dimension.

”Vi taler ofte om det med at udvikle sig som spiller og som menneske. Men der hører dannelse med, og det kan vi godt komme til at glemme i idrætten. Vi skal opprioritere dannelsesdelen og klæde de unge på til livet,” siger Adam Holmegaard.