Klub Frivillig

På tre år har Klub Frivillig i Idrætsforeningen Skjold Skævinge tiltrukket 220 frivillige. Her fortæller initiativtagerne om idéen. Den 1. december fik de Kulturministeriets Idrætspris.

Begge erkender, at de bruger lige så mange timer, som før de fik idéen, men smilene breder sig i deres ansigter, når de fortæller om, hvordan de har fået overskud til at realisere flere projekter i IF Skjold Skævinges fodboldafdeling (ISS-fodbold) og om, hvordan antallet af frivillige er vokset fra 14-15 før etablering af Klub Frivillig til 65-70 det første år. Og på tre år er Klub Frivillig vokset til 220 frivillige. 

De to er Lasse Petersen og Kasper Pontoppidan. De er hhv. formand og suppleant til bestyrelsen i ISS-fodbold. Kasper Pontoppidan er også chef for afdelingens arrangementer. Deres idé hedder Klub Frivillig, og den er i al sin enkelhed super god. Klub Frivillig er på én gang en klub i klubben og samtidig åben for alle, der har lyst til at være med. Borgere i og omkring landsbyen Skævinge, som ligger mellem Hillerød og Frederiksværk, kan melde sig til at give en hånd med, uanset om de spiller fodbold i ISS eller aldrig har været medlem.

"Det har fået nye til at melde sig. 65- 70 personer har aktivt meldt sig ind," konstaterer Lasse Petersen nu ni måneder efter lanceringen af Klub Frivillig. Før da havde ISS-fodbold 14-15 frivillige. 

Når man skal bruge hjælpere, spørger man dem, man kender. Det foregår typisk ad hoc og nogle gange som brandslukning

Kasper Pontoppidan

DM gav sparket

DGI’s DM i foreningsudvikling gav dem sparket til at udvikle klubben. Ved starten af DM-forløbet i efteråret 2012 skulle de sætte navn på de udfordringer, foreningen havde.

"Rekruttering af frivillige var en af vores udfordringer. Vi ville også lave en borgerundersøgelse og et blad. Vi var en lille gruppe, der mødtes nogle gange for at diskutere og udvikle idéerne," husker Lasse Petersen.

I marts 2013 var de klar til kick-off i Klub Frivillig. Forinden havde de brugt et par weekender på at uddele foldere ved den lokale Superbrugsen. Den officielle åbning foregik på dagen for den traditionelle forårsklargøring af klubhus og baner. De lavede en event ud af det og fik Per Frost Henriksen, for mand for DGI Nordsjælland, til at holde åbningstalen.

"30-35 mennesker dukkede op. Nogle var frivillige i ISS i forvejen. Men der var også ti nye ansigter," siger Lasse Petersen.

På dagen kunne man indskrive sig i Klub Frivillig, og samtidig fik foreningen testet IT-systemet Conventus, som ud over den almindelige medlemsadministration også bruges i Klub Frivillig.

"Det er gratis at være med. Vi skal bare have et telefonnummer og en mailadresse," siger fodboldformanden.

Læs mere: Nordtrims medlemstal eksploderede efter deltagelse i DM

Kickstart

Successen med tilstrømningen til forårsklargøringen gav dem også en positiv oplevelse af at nå ud over den sædvanlige kreds af frivillige.

"Når man skal bruge hjælpere, spørger man dem, man kender. Det foregår typisk ad hoc og nogle gange som brandslukning, når bestyrelsen selv må træde til," siger Kasper Pontoppidan.

Sådan er det ikke mere i ISS-fodbold, for i Klub Frivillig kan medlemmerne melde sig, når de har tid og lyst. Man bestemmer selv, hvilke opgaver man vil være med til at løse. Det gør det frivillige netværk mindre skrøbeligt.

Fornem pris til Lasse & co

Den 1. december 2015 modtog Lasse Petersen og Idrætsforeningen Skjold Skævinge Kulturministeriets Idrætspris for udvikling af Klub Frivillig. Ud over æren modtager ISS også 100.000 kroner. 

Se også Hurra for Klub Frivillig

"Klub Frivillig fungerer som et fodboldhold; man kan melde sig til en opgave, ligesom når man melder sig til at spille kamp i weekenden. Opgaverne i Klub Frivillig er beskrevet på forhånd. På dagen får man en opgavebeskrivelse og en T-shirt," siger Kasper Pontoppidan, og Lasse Petersen supplerer:

"Det er lykkedes at komme ud over den lukkede kreds. Nogle frivillige ser det som et socialt samlingspunkt. Andre synes bare, at det er sjovt at give en hånd med. Der kan være mange forskellige årsager til at være aktiv."

Realiserer flere projekter

For Lasse Petersen er Klub Frivillig også blevet en metode til at styre projekter og realisere flere idéer.

"Ved idrætsugen i sommeren 2013 havde vi 104 frivillige i gang – dobbelt så mange som til klargøringsdagen."

I alt 700 frivillige timer, som gav en indtjening til foreningen på 60.000 kroner. Der er også en fordobling i forhold til tidligere.

"Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig," siger Lasse Petersen.

Medieomtale

Med til historien hører, at det var første gang, fodboldafdelingen arrangerede idrætsugen, som en venneforening tidligere har stået for.

"Idrætsugen gav os et stort boom," siger Kasper Pontoppidan.

"Vi har været både heldige og dygtige til at få omtale i medierne," siger Lasse Petersen.

100.000 kroner i klubkassen

Kort tid efter idrætsugen var Klub Frivillig igen i aktion; fire dage på kræmmermarked med salg fra ølvogn og madtelt. Da de to opgaver var fuldført, kunne de takke alle og fortælle, at Klub Frivillig samlet havde genereret 100.000 kroner til klubkassen.

"Det er en motivationsfaktor. Dertil kommer, at forældre kan sige, at 'det har jeg været med til.' Det er alle timerne værd," siger Lasse Petersen.

Kasper Pontoppidan ser også de to store arrangementer som et plus for Klub Frivillig.

"Det har været godt for udviklingen af Klub Frivillig, at vi skulle bruge så mange hænder, for det betød, at vi blev tvunget til at finde løsninger."

Fortsat udvikling

Kort før jul 2013 trak Lasse Petersen i Klub Frivillig-trøjen til et juletræsarrangement, som ISS heller ikke tidligere har arrangeret.

"Vi ville ikke kunne have løftet klubben til det, den er i dag, uden Klub Frivillig," siger Lasse Petersen.

Hverken han eller Kasper Pontoppidan har sparet på de timer, de selv har investeret. De har mange idéer, som skal udvikle Klub Frivillig, for eksempel investering i elektronisk udstyr – tablets eller iPads – der kan gøre det nemmere at overskue vagtplaner ved arrangementerne. De har også planer om at udvikle organiseringen af Klub Frivillig for eksempel med en formand, der kan have fuld fokus på de frivillige opgaver. Samarbejde med de andre foreninger i Skævinge ligger også lige til højrebenet.

"Det er vores egen ambition, og vi har sat barren højt," siger Kasper Pontoppidan.

"Tiden kommer dobbelt igen, fordi vi gerne vil udvikle klubben, og fordi vi arbejder med de opgaver, vi har det sjovt med," siger Lasse Petersen.