Sådan tilpasser gymnastikforening online-træningen til aldersgrupper

Greve Gymnastik og Trampolin har målrettede og vidt forskellige online træningstilbud til næsten samtlige af foreningens 1.900 medlemmer.

For de mindste handler det lige så meget om sjov som om gymnastik. Foto: Greve Gymnastik og Trampolin

Én ting er at planlægge onlinetræning for et enkelt hold med 12 deltagere. Noget andet er at give så mange af sine knap 2.000 medlemmer som muligt et godt virtuelt alternativ til den normale træning.

Læs også: Online Springfiduser i Glejbjerg

Den situation står Greve Gymnastik og Trampolin i. Som stor flerstrenget forening med alt fra konkurrencegymnaster til voksenhold og babyhold er det lidt af en udfordring at sammensætte et godt online træningstilbud til alle.

Men den udfordring har de løst. Foreningen har opfordret til, at instruktørerne på de forskellige hold selv må planlægge onlinetræning på det niveau, der kan lade sig gøre, og kun, hvis det giver mening. Det har også den fordel, at hver instruktør kan bruge den online platform, vedkommende er tryg ved.

”Det gør stort set alle konkurrenceafdelinger på alle niveauer, og i vores breddeafdeling har vi også nogle, der kører onlinetræning for voksenhold og babyhold. De prøver ligesom at gøre det, de nu kan,” siger formand Sussie Busk Hansen.

For nogle af de lidt ældre gymnaster, står den stadig på hård træning.For nogle af de lidt ældre gymnaster, står den stadig på hård træning.Foto: Greve Gymnastik og Trampolin

Træning med rekvisitter eller sniksnak

I stedet for at lave ét eller få tilbud om fælles online træning for større grupper af foreningen, er træningen nu mere målrettet de enkelte hold. Konkurrenceafdelingerne træner for eksempel stadig fire-fem gange om ugen og meget af det samme, som de ville træne i hallen.

Nogle instruktører har hentet rekvisitter i hallen og er kørt ud til gymnasterne med dem, og flere gymnaster har endda selv købt gulv, de kan træne på.

Læs også: Fællesskab og engagement gør virtuel træning til et hit

Et af vores Teamgym microhold trænede forleden dag med hat og briller. Der skulle bare ske noget andet

Sussie Busk Hansen, formand Greve Gymnastik og Trampolin

Men Greve Gymnastik og Trampolin har også onlinetræning helt ned til microholdene, som er seks år gamle. Her er træningen helt anderledes.

”Der er mere grin og sniksnak. Mange af trænerne siger også, at nu lukker de ned, og så kan børnene bare snakke videre, for det har de også brug for, når træningen er færdig. Der er også trænere, som måske har en halv time med børnene, hvor de bare logger ind kun for at se og snakke med hinanden,” siger formanden.

Variation med hat og briller

Som instruktør er et godt tip at spørge ind til udøvernes ønsker, om træningen fungerer og prøve de gode idéer af. I det hele taget er det godt med variation i onlinetræningen, for at gymnasterne bevarer motivationen.

Tip: Tilbyd trænerne vejledning

Greve Gymnastik og Trampolin har en sportschef i hver afdeling, som instruktørerne kan sparre med, hvis de har spørgsmål til teknikken, eller hvordan man bedst tilrettelægger en online træning.

Det kan give instruktøren større tryghed – særligt hvis man ikke har erfaring med onlinetræning. I kan overveje, om din forening også har en person, instruktørerne kan gå til for råd og vejledning.

Derfor forbereder instruktørerne også ofte en Kahoot!-quiz eller andre sjove påfund i forbindelse træningen, fortæller Sussie Busk Hansen.

”Et af vores Teamgym microhold trænede forleden dag med hat og briller. Der skulle bare ske noget andet. Så havde instruktørerne og alle børnene hat og briller på og fik et godt grin ud af det.”

Derudover har de forsøgt sig med samtræning mellem hold, hvor det giver mening, så gymnasterne oplever at træne sammen med andre, end de plejer.

Læs også: Sammenhold og nye fælles mål på U11-holdet

”Så træner et pigerækkehold sammen med et juniorhold og et seniorhold på samme tid. Så er der også nogle gode rollemodeller i de lidt ældre, som de yngre kan se op til.”

Træningen er altså bare lidt sjovere som her med hat og briller eller skibriller.Træningen er altså bare lidt sjovere som her med hat og briller eller skibriller.Foto: Greve Gymnastik og Trampolin

Håber flere fortsætter

Formålet med den differentierede onlinetræning er også forskelligt. For de dygtige konkurrencegymnaster handler det om at vedligeholde så meget af det fysiske som muligt, så der ikke er lang vej tilbage til topniveauet, når konkurrencerne vender tilbage.

For bredden og de yngre handler det mere om at holde kontakten og se hinanden og instruktørerne. Uanset om midlet er det ene eller andet, er målet, at så mange som muligt stadig har lyst til at gå til gymnastik, når sæsonen forhåbentlig snart kan genoptages, fortæller formanden.

”Det handler meget om at holde motivationen og gejsten, for vi kan godt mærke, at gymnasterne synes, det er svært ikke at kunne mødes og være sammen. Foråret kostede os en del medlemmer, så vi håber selvfølgelig, at det her medfører, at flere stadig dyrker gymnastik, når vi kommer ud på den anden side.”