BMI giver unge piger en pause fra hverdagen med Swipe Ud

Swipe Ud er et fællesskab for piger i 6.-9. klasse i Beder-Malling Idrætsforening. Her er der fokus på kroppen, fordybelsen og samværet.

”Mit mål er at få pigerne til at komme ud af hovedet og ned i kroppen.”

Sådan beskriver træner, Vibeke Madsen, Swipe Ud, som hun selv har været med til at starte op.
Holdet blev oprettet på grund af det stigende samfundsfokus på unge pigers mistrivsel og manglende fællesskaber. Vibeke Madsen mener, at nærmiljøet spiller en vigtig rolle for at skabe et trygt rum, hvor deltagerne kan være sig selv sammen med andre:

”Jeg tror på, at det er vigtigt, at børn og unge har fællesskaber i deres nærmiljø. Voksne skal hjælpe dem med at skabe disse rum”.

Et rum, hvor man bare kan være

Til Swipe Ud er bevægelsesglæden i spil, og på holdet er det centralt, at alle kroppe er forskellige. Vibeke Madsen fortæller, at det ikke er pigernes udførelse af øvelserne, hun har fokus på:

”Vi bevæger os sammen med vores kroppe på forskellige måder og fordyber os sammen. Det handler ikke om, hvordan vi udfører det, men hvordan vi mærker det og kan bruge det i hverdagen. ”

Netop fordybelsen er et afgørende element. Her er der plads til at være til stede i nuet uden at blive forstyrret af andre ting. Det kan Viola på 12 år nikke genkendende til. Hun er én af de piger, som hver uge kommer til træningen:

”Jeg har det rigtig godt, når jeg kommer til Swipe Ud. Når jeg er der, tænker jeg bare på at være der og ikke så meget andet.”

Viola uddyber, hvordan Swipe Ud giver hende ro og er et sted, hvor hun kan få en pause fra en ellers travl hverdag:

”Nogle gange kan man godt blive stresset, hvis man har en masse ting, man skal lave. Så er det dejligt at komme lidt væk fra telefonen eller skolen og bare hygge sig.”

Kroppen er et redskab til følelser

Til Swipe Ud bliver der dyrket meget yoga og meditation, og selvom det er gode fysiske øvelser, ligger der en større mening bag. På holdet bliver der snakket meget om, hvad man kan bruge kroppen til, når forskellige følelser kommer i spil. For eksempel hvis man er ked af det, vred eller glad:

”Jeg håber, at de også får nogle redskaber med, for jeg har en overbevisning om, at vi kan bruge vores kroppe meget, når vi oplever de her ting,” uddyber Vibeke Madsen.

På holdet kommer de unge tæt på hinanden, og mange af øvelserne kræver samarbejde. Derfor bliver der skabt et fællesskab blandt pigerne på holdet:

”Vi har det rigtig hyggeligt. Det er fedt at være sammen med nogle, man ikke kender, for så lærer man dem bedre at kende,” fortæller Viola.

Fællesskab som forsvar

De nye og nære relationer er en stærk motivationsfaktor for at komme afsted til træning, og det er afgørende, at pigerne får en god start på holdet. Derfor tilbyder Vibeke Madsen at være en støtte og ringe pigerne op, hvis nogle af dem har svært ved at komme afsted de første gange:

”Det er vigtigt, at de bliver mødt, når de kommer første gang - især hvis de kommer enkeltvis.”

For Vibeke Madsen er det vigtigt, at pigerne hurtigt oplever, at de er en del af et fællesskab, for det har stor betydning for deres trivsel:

”Jeg tror på, at hvis vi skaber trygge og lystbetonede fællesskaber, så er det et godt forsvar mod ensomhed, lavt selvværd og mobilafhængighed.”