Nye lokaler gav synlighed og medlemsvækst

Favrskov Taekwondo Klub arbejdede i flere år på at komme tættere på Hadstens foreningsliv. En plads i byens hal sparkede ny energi i foreningen.

I august 2021 rykkede Favrskov Taekwondo Klub fra en nedlagt maskinfabrik i et parcelhuskvarter til en ny tilbygning i Hadsten Kultur- og Idrætscenter. Foto: Roar Paaske

En gang i mellem har man brug for luftforandring: Det kan være et jobskifte, en rejse – eller flytning. Og at en adresseændring virker i den henseende, kan Favrskov Taekwondo Klub skrive under på.

I august 2021 rykkede foreningen fra en nedlagt maskinfabrik i et stille parcelhuskvarter i Hadsten over i en ny tilbygning i Hadsten Kultur- og Idrætscenter, og de nye lokaler er blevet præcis den luftforandring, som klubben i flere år havde søgt efter.

Ole Jepsen har været formand i Favrskov Taekwondo Klub i godt fem år, og i nærmest al den tid har han og bestyrelsen arbejdet på at finde nye lokaler, der kunne give foreningen et stærkere fundament og en mere central placering i byens fritidsliv og i børnenes og forældrenes bevidsthed.

"Det er en enormt stærk faktor at være synlig i dagligdagen. Børn og unge opdager os ikke, hvis vi er gemt væk langt fra deres dagligdag i skolen og hallen. Vi har fået meget større synlighed, også blandt forældre-segmentet," siger Ole Jepsen.

favrskov taekwondo 6.jpg

De nye lokaler er blevet taget godt imod af medlemmerne, og det har været med til at sparke ny energi ind i klubben og bestyrelsen. Foto: Roar Paaske. 

Siden flytningen har klubben fået mere end 70 nye medlemmer, så der ved årsskiftet ’21-’22 var over 100 børn og unge-medlemmer ud af de 133 registrerede medlemmer. Med til historien hører, at godt en tredjedel af medlemmerne faldt fra under corona, men i dag er klubben kommet godt videre med et medlemstal, der har sneget sig over 2019-niveauet.

Mere tilgængelig

Det har allerede kastet en række fordele af sig at blive placeret i øjenhøjde med Hadsten Hallens øvrige brugere, fortæller formand Ole Jepsen. Eksempelvis er flere forældre nu begyndt at dyrke taekwondo i klubben.

"Det er både forældre, der har børn i klubben, som nu selv er begyndt hos os. Men det er også forældre, der har set os i forbindelse med andre aktiviteter i hallen, fordi de har hentet børn eller søskende fra en anden idrætsaktivitet. På den måde er det et udstillingsvindue at være her i hallen. Det aspekt havde vi ikke tidligere, da vi lå i parcelhuskvarteret. Vi er blevet mere tilgængelige," forklarer Ole Jepsen.

favrskov taekwondo 7.jpg

Der er masser af smil og glæde, når klubbens største hold - Ninjapigerne - træner. Foto: Roar Paaske.

Helt konkret gælder det eksempelvis vinduesruderne ud til den mellemgang, der adskiller klubbens nye træningslokaler fra den ene af Hadsten Kultur- og Idrætscenters haller. Og synlighed er en klar faktor for en nicheidræt som taekwondo, mener Ole Jepsen.

For selvom mange måske har hørt om taekwondo og godt ved, at det er en form for kampsport, så er det måske mere uklart, hvad man egentlig træner, hvorfor og hvordan. Og så kan barrieren til at melde sig ind være endnu større, hvis man samtidig er gemt væk i en kælder eller væk fra byens øvrige foreningsliv.

Der er mange, der ikke ved hvad taekwondo er, og så kan det være svært at overbevise dem om, at det er noget for dem. Første skridt er, at de kan se, hvad det går ud på

Ole Jepsen, formand Favrskov Taekwondo Klub

Der er masser af karakteristiske lyde, når medlemmerne træner. Der er høje kampråb, der gjalder ud fra træningssalen, som i taekwondo hedder en ’dojang’. Og så er der lydene fra sparkepuderne, de såkaldte ’pads’. ’Slam’, ’slam’, ’slam’ lyder det, når klubbens Ninjapiger sparker vristen ind i sparkepuden. På den måde kan de godt 20 Ninjapiger i alderen 5-9 år næsten lyde som en mindre hær, når de træner.

Spørger man klubbens grundlægger og chefinstruktør, Momme Knutzen, håber han også, at de nye lokaler bliver en løftestang for, at endnu flere i lokalområdet får øjnene op for den lokale taekwondoklub.

"Kampidræt som taekwondo handler i høj grad om disciplin, kontrol og teknik. Det er en fantastisk idræt for børn og unge, især børn med diagnoser, fordi der er en masser rutiner og gentagelser i træningen. Så det er noget mange børn og unge kan have gavn af," siger Momme Knutzen.

favrskov taekwondo ole og momme.jpg

Ole Jepsen (t.v.) og Momme Knutzen er begge begejstrede for de nye lokaler, selvom processen har krævet både tid og sved på panden. Foto: Roar Paaske.

En - næsten - skræddersyet løsning

Favrskov Taekwondo Klub har haft flere adresser gennem årene. Momme Knutzen stiftede selv foreningen i 1997, da han flyttede til Hinnerup med sin familie. Dengang havde klubben hjemme på Haldum-Hinnerup Skole.

I 2012 fik klubben mulighed for at overtage lokalerne i den gamle maskinfabrik i Hadsten. Men ud over at være gemt væk i et villakvarter så havde lokalerne også den udfordring, at omklædningsrummene var placeret bag selve træningslokalet. Og den planløsning gav problemer ved holdskifte.

"Et hold kunne blive forstyrret i træningen, når et andet skulle ind og klæde om. Det var lidt besværligt, når vi skulle have træningskabalen til at gå op, fordi vi skulle indregne tid til, at holdene helst ikke måtte overlappe hinanden," siger Momme Knutzen.

favrskov taekwondo 2.jpg

Instruktør for Ninjapigerne, Anne Haarmark, viser, hvordan sparket skal udføres på puden. Foto: Roar Paaske.

Først var klubben i dialog med en anden udlejer om nye lokaler, men vilkårene for lejemålet ændrede sig flere gange, så når klubben var kommet frem til en plan for indretningen, var de pludselig blevet tilbudt et andet lokale i bygningen. De var også løbende i dialog med Favrskov Kommune om støtte til nye lokaler, og i sidste ende var det kommunen, der pegede klubben i retning af hallen.

"Hallen efterspurgte nye og andre aktiviteter, og vi kunne godt se os i et miljø med andre idrætter og foreninger. Så det var faktisk en win-win aftale for alle parter," siger Ole Jepsen.

"Men det var vigtigt for os, at vi kunne bevare vores særpræg. At vi ikke blev placeret i en hal med trægulv og gymnastikredskaber. At vi kunne få lov til at designe lokalerne efter vores hoved. Undervejs er der selvfølgelig nogle knaster, der lige skal høvles af. Men generelt skal kommunen og hallen have kæmpe ros for det, de har gjort for os," supplerer Momme Knutzen.

Selve forhandlingsprocessen med hallen og kommunen tog kun godt ét år fra idefase frem til, at lokalerne stod opført i tilknytning til idrætscentret.

favrskov taekwondo 8.jpg

I klubbens træningssal, dojang'en, hænger både det sydkoreanske flag og Dannebrog for at signalere, at kampsporten stammer fra Korea. Foto: Roar Paaske.

Tættere samarbejde med andre foreninger

En anden fordel ved de nye lokaler i Hadsten Hallen er et øget samarbejde og stærkere tilknytning til hallens øvrige foreninger.

I efteråret 2021 lavede taekwondoklubben for første gang et træningsforløb med håndboldklubbens U13-piger, så de supplerede håndbold og harpiks med en omgang hårdtslående taekwondotræning under navnet ’tæsk og teknik’. Og den slags samarbejder skal der være meget mere af, hvis det står til Momme Knutzen og Ole Jepsen.

"Det er en kæmpe fordel at være tæt på de andre foreninger i lokalområdet. Det er nemmere for børnefamilier at kunne aflevere ungerne ét sted i byen, hvis nu storebror dyrker håndbold eller badminton. Så de muligheder skal vi have udnyttet til fulde fremover," siger Ole Jepsen.

favrskov taekwondo 9.jpg

Der er plads til meget andet end bare spark og slag til træning - her laver Ninjapigerne klassisk tag-fat leg som opvarmning. Foto: Roar Paaske.