En Trænerspire er værdifuld som hjælpetræner i foreningen

Flere og flere foreninger får øjnene op for fordelene ved at give deres unge hjælpetrænere en basisuddannelse, hvor de lærer mere om rollen som træner end om at undervise i en specifik idræt. Med sig får de unge en værdifuld erfaring, der kan bruges resten af livet.

Med en Trænerspire-uddannelse kan de unge undervise børn, organisere og igangsætte nye aktiviteter i idrætsforeningerne. På det mere personlig plan lærer de unge at tage ansvar og de vil vokse, fordi de oplever at skabe værdi for andre i rollen som hjælpetræner.

”For os er det meningsfuldt at uddanne de unge til hjælpetrænere. Det gør en masse godt for dem, men det gør det også nemmere for os som klub at rekruttere hjælpetrænere og trænere,” siger Rene Kvist fra Randers Atletik.

I Rander Atletik har man over de seneste 4 år uddannet hele 27 Trænerspirer, der alle har fungeret som hjælpetrænere og har bidraget til udviklingen af klubben.

Jeg synes man lærer meget om at være træner ved at tænke anderledes og kreativt og jeg ved, hvordan jeg skal håndtere børnene og være overfor dem.

Kristine Skifter, Randers Atletik

”I vores idræt kan vi først sende de unge på atletik-trænerkurser når de er fyldt 15 år. Men vi har brug for dem tidligere. Her har vi fundet, at Trænerspiren er velegnet til at danne grundlaget for, at børn kan undervise børn.” siger Rene Kvist.

En basisuddannelse målrettet unge på tværs af idrætter

Trænerspire-uddannelsen er målrettet unge under 15 år. Fordelt på to weekender og praktikforløb i en idrætsforening får de viden om rollen som træner, børns sociale og motoriske udvikling og hvordan man underviser samt kendskab til træningsprogrammer.

Også i Højen G&U har de brugt Trænerspiren med gode resultater. Her vægter det tungt, at de kan sende unge på tværs af flere idrætter og foreningen af sted sammen. 

”Idrætten er ikke vigtig, når vi sender de helt unge hjælpetrænere på uddannelse. Derimod virker det godt for os at vi kan sende unge fra hele foreningen på Trænerspiren sammen. Det giver en masse sammenhold på tværs i foreningen og de unge skaber et netværk til andre i samme situation,” fortæller Gunnar Kyed fra Højen G&U.

For Gunnar Kyed er det også et plus, at Trænerspiren giver unge hjælpetrænere kompetencer, som de kan bruge mere generelt.

”Fra de starter til de afslutter uddannelsen med et eksamensbevis, får de mere selvtillid. De får modet til at stå frem og til at tage ansvaret for undervisningen. De bliver rollemodeller for de yngre børn og får på den måde en masse gode erfaringer, de kan tage med i alle mulige aspekter af deres ungdomsliv”, siger Gunnar Kyed.

Få en Trænerspire i jeres forening

Har du en ung eller kender du en, som allerede er ung hjælpetræner eller som gerne vil udvikle sig, kan du kontakte vores uddannelseskoordinator Else Lund på telefon 79404403 eller mail else.lund@dgi.dk.

Hun kan vejlede din forening omkring det helt rigtige forløb for jeres unge og hvilke forventninger, der er til foreningen i arbejdet med at udvikle de unge.