Forældre og gymnaster er ikke i tvivl – kompetente springtrænere skaber tryghed

På Brejninggaard Efterskole og i foreningen BTG Teamgym er springsikkerheden sat i system. Det skaber en stor tryghed hos gymnaster, efterskoleelever og forældre.

Springcentrets gulv er fyldt op af springredskaber, som godt 30 piger i alderen 10-15 år øver flik-flak, kraft-salto og meget mere på en tirsdag aften. Pigerne er dybt fokuserede til denne første træning i BTG Teamgym for den kommende sæson, der er nemlig udtagelse til at komme på de to hold i foreningen.

Forældre sætter stor pris på professionelle springtrænere

Ude ved sidelinjen sidder der en flok forældre, der stille følger med i pigernes spring, giver tommel op eller giver korte motiverende tilråb i ny og næ. Der er stor support fra forældrene, og de kører gerne langt for, at deres piger kan gå i den populære forening.

”Jeg kører gladeligt min datter Emilie til Brejninggaard. Der er høj kvalitet i træningen, så pigerne når en masse spring og står sjældent i kø” siger Lenette Meyer fra Række Mølle ved Skjern.

Det giver mig en stor tryghed, at det er professionelle folk, der tager imod i springene

Jette Aagaard fra Tarm

Det er Jette Aagard fra Tarm helt enig med Lenette Meyer i.

”Min datter Laura har altid levet og åndet for gymnastik. I BTG Teamgym bliver hun udfordret, og hun kan godt lide konkurrence-elementet. Det giver mig en stor tryghed, at det er professionelle folk, der tager imod i springene, og så er de virkelig dygtige til at motivere og give deres gejst og lyst til gymnastikken videre til pigerne,” siger Jette Aagaard.

BTG Teamgym

BTG Teamgym er en forening, hvor gymnasterne træner sig op til konkurrence og enkelte forevisninger. Til konkurrence er man på hold á 12 gymnaster, hvor der konkurreres i både rytme og spring.

Vil du vide mere om foreningen, kan du læse mere på BTG Teamgyms Facebookside.

Et kvalitetsstempel og et brugbart værktøj

Alle rytme- og springtrænere på Brejninggaard Efterskole og i BTG Teamgym er uddannede springsikkerinstruktører gennem DGI og GymDanmark. Samtidig er både efterskolen og foreningen blevet springsikkercertificerede. For efterskolens forstander Kristian Grell er det både et kvalitetsstempel i forhold, at springsikkerheden er i top, men samtidig også et godt værktøj til springtrænerne.

”Vi ved, at både foreningen og efterskolen er godkendt på det skarpeste niveau inden for springsikkerhed, og selvom vi eksempelvis havde en beredskabsplan i forvejen, så har vi fået tilrettet og ensrettet flere procedurer, ” siger Kristian Grell og fortsætter:

”Det er vigtigt med en rød tråd, så der bliver skabt et trygt springmiljø. Derfor har alle vores trænere også været på kursus sammen, hvor de har sparret undervejs, og det gør også, at de taler et fælles sprog,” siger Kristian Grell.

Det er et knaldgodt værktøj, som efterskolen, foreningen, vores elever og gymnaster nyder godt af hver eneste dag

Kristian Grell, forstander Brejningggaard Efterskole

Ud af de mange rytme- og springtrænere på efterskolen har tre af disse en springsikker-masteruddannelse, hvilket betyder, at de selv kan uddanne efterskoleeleverne i springsikker basis-uddannelsen og SMT1. På den måde sikrer Brejninggaard Efterskole, at de sender certificerede unge mennesker ud i foreningslivet.

”Vi mener, det er vigtigt at sende kompetente unge mennesker, der er dygtige til springsikkerhed og springmodtagning, ud i gymnastikforeningerne. Det er både med til at fastholde dem i foreningslivet, og samtidig bliver de rollemodeller for de børn, de træner,” siger Kristian Grell.

For Kristian Grell og springtrænerne på efterskolen er det også tydeligt at se, at eleverne udvikler sig positivt med uddannelsen, og at det skaber et fællesskab blandt eleverne.

Gymnastikkonsulent ved DGI Vestjylland, Henrik Pedersen roser Brejninggaard for deres store engagement omkring springsikkerhed.

”At få taget et 360 graders sikkerhedseftersyn i sin forening eller efterskole har mange fordele. I mange tilfælde har foreningen eller efterskolen styr på flere af tingene omkring springsikkerhed, men det er vigtigt at få gennemgået alle detaljer lige fra, hvor isposerne ligger til en udarbejdet kriseberedskabsplan, og det kræver selvfølgelig en indsats. På Brejninggaard har både efterskolen og foreningen lagt en kæmpe indsats, og det er tydeligt, at springsikkerheden er noget, de går meget op i,” siger Henrik Pedersen.

Gymnastikkonsulent Henrik Pedersen mærker desuden en stigende interesse for springsikkeruddannelse og –certificering blandt de vestjyske efterskoler og gymnastikforeninger, da flere og flere får øjnene op for betydningen af springsikker-konceptet.

Alle springtrænere har samme uddannelse

En af skolens og foreningens springtrænere, Martin Pilgaard, har stor erfaring i modtagning af spring og i at undervise i spring. Selvom han er garvet i faget, har han stadig fået meget ud af at blive springsikkeruddannet. Foruden at mødes på tværs af foreninger og efterskoler og danne nye netværk har han også fået ny inspiration og er glad for, at han var på kursus med sine kolleger.

”Det var en super uddannelse med dybt kompetente undervisere, hvor jeg fik meget med hjem, jeg kan bruge i min undervisning. Jeg er ikke bange for at overlade mine gymnaster til mine kolleger, fordi vi alle har været igennem samme uddannelse, og gymnasterne er vant til, at alle springtrænerne kan tage imod dem,” siger Martin Pilgaard.

Det er også tydeligt at se på pigerne, der er til udtagelse, at de er helt trygge ved alle springtrænerne. Pigerne får konstruktiv feedback på deres spring, men der er også plads til masser af grin og pjat.

Det er en stor sikkerhed for mig, at jeg ved, at alle trænerne kan tage imod i spring. Det gør, at jeg føler mig mere tryg

Louise Skydsgaard, 13 år fra Videbæk

"Jeg har gået i BTG de sidste tre år og kan rigtig godt lide det. Det er en stor sikkerhed for mig, at jeg ved, at alle trænerne kan tage imod i spring, og at de ikke er helt nye. Det gør, at jeg føler mig mere tryg,” siger Louise Skydsgaard, 13 år fra Videbæk.