Relation mellem forælder og barn styrkes i babygymnastik

Både den fysiske udvikling og kontakten mellem forælder og barn er i fokus til gymnastik for de allermindste.

Babygymnastik har ændret Ane Boesen Sørensens måde at tumle med datteren Thilde på. Samtidig har det styrket deres relation. Foto: Martin Hungeberg.

Placerer man ni babyer og deres mødre i ét lokale, så er det første man forventer nok ikke ro. Men det er der til babygymnastik i Esbjerg hos DGI-instruktør og fysioterapeut Lene Jørgensen. Hun har lige spillet sin sædvanlige introsang, ledt mødre og børn igennem en række øvelser, og nu er der fokus på den tætte kontakt. For babygymnastik rummer mange elementer, som gavner de mindste, og det er ikke udelukkende de fysiske aspekter, som er i højsædet.

”Noget af det vigtigste i babygymnastik er faktisk relationen mellem forælder og barn,” siger Lene Jørgensen og fortsætter:

”Så det er selvfølgelig noget, jeg forsøger at fremme i min undervisning. Samtidig opfordrer jeg til, at man hele tiden selv har fokus på og fornemmer, hvilke signaler barnet udsender. Er det for eksempel klar til at hænge på hovedet eller ej? Er barnet trygt? Har det brug for en pause?”

Bedre kvalitet i bevægelser

Én af deltagerne til dagens babygymnastik er Ane Boesen Sørensen og datteren Thilde på fem måneder. De har været til babygymnastik fire gange, og Ane har allerede registreret positive takter.

”Det giver en masse at være med. Jeg synes, at det hjælper Thilde til at blive mere stabil i sin krop og bevidst om de ting, hun gør. Samtidig er det her en ting, vi er fælles om, og som jeg føler styrker vores bånd. Her er der ikke noget, som kan forstyrre, og vi er i et trygt miljø, hvor der er helt styr på øvelser og lege,” fortæller Ane Boesen Sørensen.

”Udvikling vil der altid være i den her alder, men gennem babygymnastikken giver vi dem nogle redskaber og forudsætninger for at udvikle sig. Jo bedre de kender deres krop fra helt lille, desto mere villige vil de være til at udforske og udfordre deres motoriske formåen i løbet af deres barneår,” supplerer DGI-instruktør og fysioterapeut Lene Jørgensen.

Den vigtige øjenkontakt

Én af de klare fordele ved at kaste sig ud i babygymnastik er, at øvelserne kan tages med hjem.

”Når vi laver øvelserne derhjemme, så kan jeg se og mærke, at hun kan genkende dem. Jeg har måske tidligere haft en tendens til at være for forsigtigt, når vi tumlede, men det er de vilde øvelser, som har gjort mest gavn. Nu har jeg for eksempel lært, hvordan jeg laver en kolbøtte i luften med hende og også, hvordan jeg bliver endnu bedre til at læse hendes signaler og være opmærksom på små ting undervejs, når vi er i gang,” pointerer Ane Boesen Sørensen.

Fokus på den tætte relation i øvelserne gavner både motorisk og mentalt.

”Øjenkontakten mellem mor og barn er så vigtig. Så jeg gør altid brug af lege i min undervisning, hvor mor er nødt til at kigge på barnet længe af gangen. Det samme gælder, når jeg sætter sange på. Der er bare fuld kontakt, og det giver meget på hjernemodningen,” slutter DGI-instruktør og fysioterapeut Lene Jørgensen.