Håndboldfitnessinstruktør for børn: Bolden motiverer og skaber fællesskab

Som en del af sin praktik på Julemærkehjemmet i Skælskør underviser 23-årige Emma Havgaard i håndboldfitness. Børnene har taget godt imod konceptet, som både skaber glæde og fællesskab.

Det er især bolden og play-delen i håndboldfitness, der holder børnene motiverede, fortæller Emma Havgaard. Foto: Camilla Thorsø Lund

Først skal der løbes et par runder som opvarmning, men for børnene på Julemærkehjemmet i Skælskør kan det være svært at samle koncentrationen om løbeturen.

Situationen ændrer sig, og børnenes opmærksomhed fanges fluks, da dagens idrætslærer Emma Havgaard tager håndbolden med ind på multibanen. Og de ni børns øjne følger alle intenst bolden, da Emma Havgaard kaster den op i luften og giver bolden op. Kampen er i gang. 

Emma Havgaard er 23 år, og til daglig studerer hun Ernæring og Sundhed på VIA i Aarhus, der blandt andet inkluderer en to ugers praktik på tredje semester. Praktikken bruger hun på Julemærkehjemmet i Skælskør for at prøve at arbejde med børn med forskellige vanskeligheder - for eksempel overvægt, koncentration eller socialt.

“Jeg vil gerne prøve at arbejde med en gruppe af børn, som jeg kan gøre en forskel for,” siger Emma Havgaard.

Men dagens håndboldkamp på Julemærkehjemmets multibane er ikke lige som den, vi plejer at se på tv. Der er nemlig ingen driblinger, men til gengæld sponser børnene frem og tilbage på banen mellem de to mål, mens bolden ivrigt bliver afleveret på kryds og tværs af både spillere og hold.

Hvad er håndboldfitness?

I modsætning til traditionel håndbold er der i håndboldfitness ikke fokus på kampe.

I stedet fokuserer håndboldfitness på den effektive træning, som håndbold-idrættens elementer tilbyder. I Håndboldfitness spiller man fire mod fire på tværs af en håndboldbane, men der bruges ikke driblinger.

Det resulterer derfor i et spil med mindre nærkontakt og større mulighed for involvering af alle spillere på banen.

Forklaringen er, at det ikke er en traditionel håndboldkamp. Det er en kamp i det nyere koncept håndboldfitness, hvor fokus ikke er på kampen, men på den effektive træning, som håndbold-idrættens elementer tilbyder.

I håndboldfitness spiller man fire mod fire, banen er mindre, og der bruges ikke driblinger. Det resulterer i et spil med mindre nærkontakt og større mulighed for involvering af alle spillere på banen. Den høje intensitet og stigende puls ses tydeligt hos børnene, når udåndingerne viser sig i den kolde november-luft.

Jeg har valgt at undervise i håndboldfitness her på Julemærkehjemmet, fordi børnene med håndboldfitness får rørt hele kroppen. Man får både løbet lidt til at starte med, man får styrket kroppen gennem styrkeøvelser, og så leger man til sidst. Og det passer rigtig godt til børnene,” siger Emma Havgaard.

Play-delen motiverer

Håndboldfitness består af tre elementer, kaldet de tre P’er, der består af puls, power og play. På den måde er håndboldfitness både konditions- og styrketræning - samtidig med, at der er plads til et legende og konkurrerende element, der tiltaler både børn og voksne. Og det er play-delen, der især sætter gang i løbeskoene hos børnene på Julemærkehjemmet.

“Når man dyrker idræt med børn, gælder det om at kunne holde deres koncentration rigtig meget og hele tiden holde dem motiveret. Og der kan jeg bare mærke, at det især er bolden, der motiverer dem. Det er det element, de synes, der er sjovt,” siger Emma Havgaard.

Børnene har et meget bedre sammenhold og fællesskab, når de spiller håndboldfitness sammenlignet med spinning

Emma Havgaard, håndboldfitnessinstruktør

Og det er ikke en dårlig ting, at det primært er play-delen i håndboldfitness, som fangerne børnene mest. Et studie fra Syddansk Universitet har nemlig for nyligt vist, at de mange løb, hop og skud, der er under play-delen både bidrager til puls og power. På den måde giver play-delen i håndboldfitness rigtig meget træning i sig selv.

Samtidig oplever Emma Havgaard, at børnene har en helt anden mentalitet under håndboldfitness-træningerne sammenlignet med de spinning-timer, hun også har på Julemærkehjemmet. For det synes børnene, er rigtig hårdt - “vi dør næsten,” har de sagt om det.

“Og det kan jo sagtens være, at håndboldfitness i princippet er lige så hård træning for musklerne, men det føles ikke sådan rent sindsmæssigt, fordi man har det sjovt. Samtidig har børnene et meget bedre sammenhold og fællesskab, når de spiller håndboldfitness sammenlignet med spinning,” siger Emma Havgaard.

Børnene har lyst til håndboldfitness

At børnene har taget rigtig godt imod håndboldfitness-konceptet bekræfter afdelingsleder på Julemærkehjemmet i Skælskør, Brita Tirsgaard Larsen. 

“Som jeg hører det, så har børnene taget godt imod håndboldfitness, og der har været et godt engagement. Nogen af dem, der var på vores første hold i dag, valgte selv at komme med på nummer to hold også. Og det er en indikator på, at det er gået godt,” siger Brita Tirsgaard Larsen.

Emma Havgaard prøvede selv håndboldfitness for første gang for lidt over to år siden, da hun blev uddannet som håndboldfitness-instruktør. En typisk fordom over for håndboldfitness lyder, at det primært er for håndboldspillere. Men det kan Emma Havgaard blankt afvise.

Med håndboldfitness kan du korte elementer ned, hvis du nu ikke har så meget lyst til puls- eller power-delen, så kan du for skrue op for play-delen, som jeg gør med børnene

Emma Havgaard, håndboldfitnessinstruktør

“Jeg har selv gået til normal håndbold i én sæson, men det var jeg ikke særlig god til. Jeg synes, der var for mange regler. I håndboldfitness er det både mere sjovt, og så får du samtidig trænet hele kroppen,” siger Emma Havgaard.

En af håndboldfitnesskonceptets store fordele er ifølge Emma Havgaard også, at det kan tilpasses målgruppe og niveau.

“Med håndboldfitness kan du korte elementer ned, hvis du nu ikke har så meget lyst til puls- eller power-delen, så kan du skrue ned for det og i stedet for skrue op for play-delen, som jeg gør med børnene,” siger Emma Havgaard, der håber, at Julemærkehjemmet vil tage håndboldfitness-konceptet til sig og bruge det - også efter hendes praktik på stedet er slut.

“Det kunne være super fedt, hvis Julemærkehjemmet har mulighed for at fortsætte med håndboldfitness. Jeg er i hvert fald stor fortaler for det, og mange af børnene har allerede spurgt i dag, om vi skal spille håndbold i aften. Så de har i hvert fald lyst til det,” siger Emma Havgaard.

Vidste du...

… at håndboldfitness er en effektiv træningsform både for fysikken, for musklerne og for knogletætheden - og ikke mindst også for psyken?

Det har et studie fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet for nyligt vist.