Konference sætter børn og unges mistrivsel under loop

Fagpersoner fra DGI, kommunerne og regionerne var torsdag den 17. november samlet til konference på Julemærkehjemmet i Skælskør.

En konferencesal, pakkede til bristepunktet, dannede rammerne for livlig debat blandt oplægsholdere og tilhører. DGI, Julemærkefonden og Jump4fun havde inviteret beslutningstagere og faggrupper til Skælskør, hvor den første Jump4fun konference, af sin slags, udspillede sig.

Konferencen tog udgangspunkt i de udfordringer og muligheder, som ligger i arbejdet med børn og unge, der er overvægtige og/eller har andre udfordringer. I indskolingen er ca. 13 procent af børnene overvægtig eller svært overvægtig, mens det gælder for ca. 18 procent i udskolingen. Antallet er tredoblet i Danmark på bare 30 år, og det går ud over både deres fysiske og psykiske helbred.

”Vi ønsker at sætte fokus på, hvordan vi nytænker og optimerer arbejdet med børn og unge med overvægt eller andre udfordringer”, siger Jane Sunesen, der arbejder hos DGI Nordsjælland som national projektleder for Jump4fun.

Oplæg, workshops og paneldebat

Scenen blev sat af en energisk og veloplagt Chris MacDonald, der fra morgenstunden af, tog de fremmødte med på en evolutionære rejse i udviklingen af menneskets fysiske og mentale trivsel.

Efterfølgende gav Arne Astrup et indblik i hvilke risikofaktorer, der spiller ind i udviklingen af overvægt blandt børn og unge, og hvordan Novo Nordisk Fondens midler bruges til forskning inden for det, vi ved virker.

Jane Sunesen og Ole K. Larsen sluttede formiddagens talestrøm af, med en introduktion til Jump4fun – en indsats, der øger motionsuvante børn og unges trivsel gennem bevægelsesglæde og fællesskab. Konkurrence elementet er taget ud af ligningen, og det kan ses på børnenes fysiske og mentale trivsel.

Efter en velfortjent frokost blev deltagerne delt ud i grupper, hvor vigtigheden af forældresamarbejdet var på dagsordenen. Her blev der diskuteret, hvordan man i højere grad kan involvere forældrene i at være aktiv del af deres børns bevægelsesglæde.

Sidst på eftermiddagen var alle samlet i konferencesalen igen, da dagens paneldebat gik i gang. Panelet bestod af Charlotte Bach Thomassen, Michael Fenger, Heino Knudsen, Birgitte Schmidt og Søren Ravn Jensen, der på tværs af interesseorganisationer, kommuner og regioner, skulle debattere mulighederne og udfordringerne i arbejdet med overvægtige børn og unge.

IMG_3527.JPG

Styrken ligger i samarbejdet

På trods af, at panelet ikke kunne give deltagerene konkrete handlingsforslag med hjem i rygsækken, fik de alligevel formået at skabe en optimisme og et fælles ansvar i debatten. Alle aktører blev enige om, at de har en stor opgave at løfte på egen banehalvdel, i forhold til at sikre bedre rammer for børn og unges trivsel, og at styrken ligger i samarbejdet på tværs.

Foden skal slippes for speederen og børn skal have meningsfulde fællesskaber, hvor leg og bevægelse uden konkurrence og forventningspres er udgangspunktet.

”Når vi taler med børn og unge, så ønsker de i virkelighed at være del af sjove og aktive fællesskaber. De motiveres af at være sammen med deres venner og lære mere, men det med at konkurrere, have et resultat fokus og stræbe efter voksnes ambition – det bliver vi nødt til at give dem et frirum fra” siger Charlotte Bach Thomasen, formand for DGI.

”Vi har en kæmpe opgave i at sikre et samarbejde, hvor det er dét enkelte barn og fællesskabet mellem børn og unge, der er i centrum. Rundt om det skal vi sikre et langt bedre samarbejde mellem voksne aktører i deres liv” siger Charlotte Bach Thomassen afslutningsvis.

Fakta

Jump4fun er et samarbejde mellem DGI, Julemærkefonden, kommuner og idrætsforeninger. Sammen arbejdes der helhedsorienteret på at skabe et godt træningstilbud til motionsuvante børn og unge i alderen 6-16 år. På et Jump4fun-hold er der fokus på at få sved på panden, have det sjovt og derigennem skabe bevægelsesglæde og øget selvværd.

Jump4fun-hold fungerer som et hvilket som helst andet hold i en idrætsforening og findes i dag i mange forskellige steder, fx i gymnastikforeninger, svømmeklubber og fodboldboldklubber.

Jump4fun findes nu som et tilbud i 75 lokale idrætsforeninger i 40 af landets kommuner.