Ny undersøgelse: Daginstitutionen er de små børns træningscenter

I uge 41 slår over 1.700 daginstitutioner med mere end 50.000 børn dørene op for bevægelsesugen ”Hej Skal Vi Lege?”, som arrangeres i samarbejde med Børneulykkesfonden, bObles og DGI. Og 3 ud af 4 børn i alderen 0-5 år er mest fysisk aktive i institutionen.

Tungen lige i munden - Hej Skal Vi Lege byder på motoriske udfordringer og sjov i daginstitutionerne

Hop på ét ben, kryb på maven, kast og grib, grin og dans. Børn i alderen 1-6 år bliver i uge 41 udfordrede på motorikken, når daginstitutioner landet over sætter fokus på at forbedre børnenes motorik gennem leg. Det sker, når bevægelsesugen ”Hej Skal Vi Lege?” skydes i gang mandag den 5. oktober.

Vi ønsker, at børn oplever glæden ved at bevæge sig så mange steder som muligt

Søren Møller, formand for DGI

Initiativet hænger godt sammen med en ny undersøgelse, som viser, at 3 ud af 4 børn i alderen 0-5 år er mest fysisk aktive i institutionen. 

I år har et rekordhøjt antal institutioner tilmeldt sig det populære initiativ. I alt 1.732 dagplejere, vuggestuer og børnehaver med 52.841 børn får inspiration til en hverdag med mere leg og bevægelse.

Små børn får deres motion i daginstitutionen

72 procent af børnene i daginstitutionsalderen 0-5 år er mest fysisk aktive, når de er i institution. Det viser en undersøgelse, som Børneulykkesfonden i år har gennemført blandt 388 forældre med børn under 18 år. Samtidig efterspørger halvdelen af forældrene til de små endnu flere fysiske aktiviteter i institutionen.

”Man kan med et glimt i øjet godt sige, at daginstitutionen er de små børns træningscenter, og det passer på mange måder meget godt ind i den opfattelse, vi har i dag, af travle forældre, som måske ikke lige altid har tid og overskud til at være fysisk aktive sammen med deres børn, men som stadig er meget bevidste omkring bevægelse og sundhed,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden og initiativtager til bevægelsesugen.

Tal fra Statens Institut for Folkesundheds database Børns Sundhed viser, at antallet af førskolebørn med motoriske udfordringer er steget fra 25,9 procent i 2010 til 31,4 procent i 2014. Det understreger også, at der er behov for mere fokus på bevægelse blandt de små.

Flere børn med motoriske vanskeligheder

DGI arbejder aktivt med at få danskerne til at bevæge sig mere, og målet med Hej Skal Vi Lege er at børnene oplever, at det er sjovt at få sved på panden og udfordre sig selv sammen med sine venner.

”Vi ønsker, at børn oplever glæden ved at bevæge sig så mange steder som muligt, både i institutionerne, i idrætsforeningerne og sammen med deres forældre, for det giver det bedste afsæt til et langt og aktivt liv. Så vi er rigtig glade for, at så mange institutioner gerne vil arbejde med motion og bevægelse,” siger Søren Møller, formand for DGI.  

Bevægelsesekspert: Sæt legen fri med dit barn

Børneulykkesfondens undersøgelse viser desuden, at 3 ud af 4 forældre med børn i alderen 0-5 år mener, det er afgørende eller meget afgørende, at deres barns institution har fokus på motion og bevægelse. Men for børnefysioterapeut Louise Hærvig er det også vigtigt, at forældrene selv kommer mere på banen.

”Børn skal være aktive, ja, men for dem handler det ikke om kalorieforbrænding og om at nå sine 60 minutter om dagen. For børn handler det i høj grad om at sætte legen fri og glæden ved at bevæge sig. At bevæge sig over på den anden side af sandkassen kan blive en spændende leg om jorden er giftig. Det er noget, vi voksne kunne lære lidt af. Slip dit indre legebarn fri og brug noget tid på at lege sammen med dit barn. Det er kvalitetstid for både barnet og dig,” siger Louise Hærvig.

Hun peger samtidig på, at børns sociale interaktion og kognitive udvikling centrerer sig omkring fin- og grovmotoriske udfoldelser.

Louise Hærvig er børnefysioterapeut tilknyttet designfirmaet bObles, som producerer de farvestrålende balanceblokke, daginstitutionerne modtager som en del af ”Hej Skal Vi Lege?”. Louise Hærvig har været med til at udvikle de motoriske lege, som de 52.000 børn skal lege i uge 41 og frem. 

Tips fra bevægelseseksperten

Der er så meget, kroppen bliver klog af, både når der fjolles eller laves helt almindelige ting derhjemme, så kom glad i gang og lad jer inspirere af disse små tips fra børnefysioterapeut, Louise Hærvig:

  • Stå på ét ben:
    … når du børster tænder. Du må gerne holde i håndvasken til at starte med, men jo bedre du bliver, jo mindre skal du holde. På denne enkle måde kan du blive udfordret og arbejdet med din balance.
  • Gå på line:
    … alle de steder, der er mulighed for det. Fx kan I følge stregerne på fortovet, stenene ved stranden og træstubbene i skoven - din balance vil være helt vild med det!
  • Hop med din krop:
    Sprællemand og Ski-hop er super hop, når kroppen skal fornemme symmetri og koordination. Hvis det er lidt svært, så bryd hoppet op ved at starte med benene først, og ”sæt” armene på, når kroppen er parat til det. Bevægelse, der føles som en succes, fordrer nemlig til mere bevægelse.
  • Trillebør:
    Det er krævende at være trillebør, men det er også krævende at køre trillebør - så husk at skifte plads ind i mellem. Hvis I øver, vil I opleve, at I kan ”køre” længere og hurtigere, end da I startede.
  • Flad ud:
    Hvis der skal slappes lidt af og hygges foran tv’et eller med iPad’en, så er det rigtig fint, at det foregår, mens du ligger på maven. Du må godt ligge i sofaen eller med nogle puder nede på gulvet… for når du ligger på maven, får du nemlig samtidig aktiveret rygmuskulaturen, og den skal være temmelig stærk for at holde dig rank og fin, både når du stå, sidde og gå…