Stramning af børneattest-lov vil skade foreningslivet

DGI, DIF og DUF advarer i fællesskab mod et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil stramme loven om børneattester. Forslaget vil gøre det svært for udlændinge at engagere sig i foreningslivet.

Det vil det få negative effekter i hele foreningslivet, hvis et forslag om at stramme børneattest-loven vedtages, mener DGI, DIF og DUF Foto: Bo Nymann (arkiv)

Det er et unødvendigt forslag.

Sådan lyder det fra DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) der peger på, at det vil give store problemer for idrætsforeninger og andre foreninger, hvis forslaget bliver vedtaget.

Det er Dansk Folkeparti, der står bag beslutningsforslaget om børneattester. Bl.a. foreslår partiet, at børneattester skal indeholde oplysninger om de seneste 10 år for at have gyldighed.  

Foreningslivet har et ansvar. Men børneattesten er jo bare et af mange redskaber til, at der ikke sker overgreb

Søren Møller, formand i DGI

Forslaget fra Dansk Folkeparti blev førstebehandlet i Folketinget fredag den 15. april. Og der var ikke opbakning fra de øvrige partier. 

Umuligt at indhente børneattester fra andre lande

DGI’s formand Søren Møller fremhæver, at hvis forslaget blev vedtaget, så ville det få en række stærkt negative effekter i hele foreningslivet, for i praksis er det umuligt at indhente fyldestgørende dokumentation fra andre lande.

”Forslaget vil betyde, at en svensker ikke kan blive instruktør for et børnehold i en svømmeklub, ligesom en syrer ikke kan blive hjælper på et gymnastikhold,” siger Søren Møller. 

Spænder ben for integrationen

Han mener, forslaget vil spænde ben for integrationen i Danmark.

”Det er et dårligt signal at sende til mennesker, der gerne vil være frivillige og engagere sig i foreningslivet, at det kan de ikke i Danmark,” påpeger han.

Helt konkret ville forslaget betyde:

  • Danske statsborgere, som i en kortere eller længere periode har været bosat i udlandet, kan efter hjemvenden til Danmark ikke tage del i det frivillige foreningsarbejde før en ”karensperiode” på 10 år er udstået.
  • Stort set ingen udenlandske statsborgere, som opholder sig i Danmark, vil kunne påtage sig frivilligt arbejde, f.eks. som træner/leder i danske foreninger
  • Borgere i Sydslesvig vil ikke kunne være trænere/ledere i det danske foreningsarbejde.

Børneattesten er et af mange redskaber

DGI, DIF og DUF er opmærksomme på, at det er problematisk at indhente fyldestgørende børneattester på flygtninge, asylansøgere og andre udlændinge, fordi børneattesterne kun gælder den periode, personen har opholdt sig i Danmark.

”Foreningslivet har et ansvar, og vi skal gøre alt hvad vi kan for at forebygge overgreb på børn. Men børneattesten er jo ikke en garanti. Den er bare et af mange redskaber til at der ikke sker overgreb mod børn, siger Søren Møller. 

Forebyggelsespakke kan skabe tryghed

Han fremhæver, at idrætsforeninger og andre kan bruge alle de øvrige værkstøjer, der findes i forebyggelsespakken, hvis flygtninge eller andre nye borgere giver anledning til usikkerhed i foreningerne i forhold til ønsket om tryghed.

F.eks. opfordrer DGI foreningerne til at udarbejde en samværspolitik, ligesom foreningerne bl.a. kan sikre, at der altid er mindst to voksne tilstede ved børnehold.