Unge i Front har gjort Izabella og Khadija til hjælpetrænere og rollemodeller

Valgfaget Unge i Front har givet 17 nye hjælpetrænere i Hovedstadens Svømmeklub.

Izabella Sif Agerholm og Khadija Bashir er begge blevet hjælpetrænere i Hovedstadens Svømmeklub, efter de har taget valgfaget Unge i Front. Foto: Sarah Bender

OBS: ARTIKLEN ER FRA 2017

Det har skabt et stabilt flow af hjælpetrænere, at Hovedstadens Svømmeklub sammen med DGI udbyder valgfaget Unge i Front til elever på Tingbjerg Heldagsskole og Brønshøj Skole.

”Vi vil gerne gøre en forskel for de unge, og samtidig vil vi gerne gøre det lettere for os selv at rekruttere trænere. Og det virker,” siger Jonas Enevoldsen, der er leder af svømmeskolen i HSK. 

I 2016 var 16 unge med på det første I Front-hold. Og 10 af dem blev efterfølgende ansat som hjælpetrænere i klubben. På det næste I Front-hold kom 7 i praktik som hjælpetrænere. 

At være hjælpetræner styrker selvtilliden

Khadija Bashir og Izabella Sif Agerholm er to af de unge, der har taget Unge i Front. Og de er begejstrede:

Tidligere var jeg rigtig nervøs for at fremlægge noget. Nu har jeg lært at tage det mere stille og roligt. Det kan jeg også bruge i skolen

Izabella Sif Agerholm

”Jeg har lært at håndtere børnene og have ansvar. Og så har jeg lært at snakke med børnene, være mere social og gøre en indsats for at have det godt med de andre hjælpetrænere og trænere,” siger Izabella Sif Agerholm.

Læs også: Sahan, Lanja og Diye elsker at svømme på pigeholdet

Som hjælpetræner har hun vænnet sig til, at alle børn kigger på hende. De forventer, hun viser vejen. Den slags styrker selvtilliden. 

”Tidligere var jeg rigtig nervøs for at fremlægge noget eller gøre noget forkert. Nu har jeg lært at tage det mere stille og roligt og bare gå videre. Det kan jeg også bruge i skolen,” siger Izabella Sif Agerholm. 

Fakta om Unge i Front og Hovedstadens Svømmeklub

  • Hovedstadens Svømmeklub tilbyder sammen med DGI Unge i Front forløb som et valgfag.
  • Der er tale om et særligt forløb, fordi det kombinerer HSK's hjælpetræneruddannelse og DGI’s koncept Unge i Front – trænerspiren.
  • Målet er at eleverne efterfølgende bliver hjælpetrænere i HSK.
  • Valgfaget tilbydes elever på Tingbjerg Heldagsskole og Brønshøj Skole i regi af Københavns Ungdomsskole.
  • Det første år betalte Ungdomsskolen lønnen til underviseren på Unge i Front. År to kunne Ungdomsskolen ikke betale lønnen, derfor valgte HSK selv at afholde udgiften, så valgfaget kunne gennemføres.

Teori, praktikforløb og mentorforløb

HSK har kønsopdelte hold i Tingbjerg Svømmehal, der ligger i en af de københavnske bydele, der er på listen over ghettoområder. Tidligere har det ikke været nemt at rekruttere trænere og hjælpetrænere til holdene her, men med Unge i Front er det blevet nemmere.

Der er både teori i klasselokalet, praktisk undervisning i svømmehallen, et praktikforløb i klubben og til sidst et mentorforløb, hvis de unge ansættes som hjælpetrænere. Thea Meyer Andersen, HSK’s projektkoordinator i Tingbjerg, underviser på Unge i Front:

"Fra den første undervisning til de står med deres bevis i hånden, får de mere selvværd. De lærer at få øjenkontakt, at tale højere og at stå frem." 

Khadija hjælper børnene med at lære

Med valgfaget har klubben også fået et tilbud til de svømmere i Tingbjerg, der er ved at være for gamle til at gå på holdene.

Khadija Bashir svømmede i Tingbjerg, da Thea Meyer Andersen spurgte hende, om I Front-valgfaget var noget for hende. Hun sagde ja, og i dag er den 14-årige pige hjælpetræner på to hold.

"Det har været spændende og udfordrende. Det er meget ansvar, og i starten var jeg lidt nervøs for, om jeg gjorde det rigtige i vandet. Men jeg kan godt lide at svømme og hjælpe børnene med at lære. Og mange af børnene går på min skole, eller jeg møder dem i området. Så giver de en krammer eller high five," siger Khadija Bashir med et smil.

Lærer om kontrakter, frikort og e-Boks

Som 14-årig får hun 60 kroner i timen. Da hun startede som hjælpetræner, fik hun en kontrakt, en medarbejderbog og blev inviteret med til trænermøder. Hun har også lært om frikort og e-Boks.

”Der var meget nyt. Men mine forældre har hjulpet mig, og ellers kan jeg altid spørge Thea,” fortæller Khadija Bahir. 

Diplomet får de unge til at vokse

På I Front-holdene er der både drenge og piger med forskellige religioner og baggrunde. Valgfaget er dermed med til at fremme integrationen, mener svømmeskolechef Jonas Enevoldsen.

Derfor er kønsopdelte svømmehold en god ide. Få 10 gode råd fra Hovedstadens Svømmeklub

Elever der gennemfører Unge i Front får et uddannelsesbevis/diplom fra både DGI og HSK.

”De unge vokser, når de får deres diplomer, og de er stolte. Samtidig er HSK et trygt sted at starte op med sit første fritidsjob, og vi håber, vi kan skubbe de unge i en god retning. Samtidig skaber vi i klubben en kæde af rollemodeller og hjælpetrænere,” siger Jonas Enevoldsen.