Underviser: Jeg vil ikke undvære DGI på vores skole

Friskolen Vellev er seks år gammel og havde brug for en retning - den retning blev en DGI certificering.

Bevægelse og læring hænger sammen på Friskolen Vellev, som oplever, at eleverne er mere indlæringsparate og mere rolige efter der er kommet bevægelse på skoleskemaet Foto: Casper Lind Christensen (arkivfoto)

”For os hænger bevægelse og læring sammen, så på den måde var det naturligt, at vi skulle have DGI i vores grundlag,” siger Mai Køhler Jensen, der er viceskoleleder og lærer på Friskolen Vellev.

Den kun seks år gamle skole havde haft et par ledelsesskift, og derfor var det vigtigt, at skolen fik valgt en retning, de kunne fortsætte med i lang tid. Personalegruppen kunne desuden mærke på eleverne, at det ikke virkede for dem at være stillesiddende hele dagen. Så i stedet for at opstille regler for, at de ikke måtte forstyrre i undervisningen, gik skolen med på ideen om, at børnene havde brug for bevægelse.

”De fleste elever er blevet rigtig glade for at bevæge sig i undervisningen. Mange af dem har fået en forståelse for, at man faktisk lærer bedre, hvis man bevæger sig, og nogle er også begyndt at efterspørge aktiviteter, hvis en lærer glemmer det,” siger Mai Køhler Jensen.

De siger ikke ”åh nej,” når vi har idræt, derimod glæder de sig til at komme ud og bevæge sig.

Anna Lund, underviser på Friskolen Vellev

DGI skaber værdi

Friskolen Vellev bruger både bevægelse som en del af den faglige undervisning og som ”brain breaks.” Thomas Olesen er underviser på Friskolen Vellev, og han kan tydeligt se, at DGI certificeringen er vigtig for skolen.

”Eleverne reagerer super godt på at være aktive i skoletiden. Det afstresser dem, de får klaret hovedet, og de bliver mere large over for hinanden. Jeg er stolt af vores blå DGI-flag, når det væver i vinden foran skolen. Jeg tror på, at det er vejen frem, og at det giver energi til eleverne. DGI er vigtigt for os, jeg vil ikke undvære det,” siger Thomas Olesen.

”Det har skabt rigtig stor værdi for vores skole at være DGI certificeret. Vi har et fælles mindset om, at alle kroppe er skabt til at bevæge sig, og det giver en glæde, som vi ikke kan finde på en anden måde. Samtidig er idræt rigtig godt til at få klasserne til at fungere godt sammen socialt. Vi er rigtig taknemmelige for det, og vi vil helt sikkert holde fast i det,” siger viceskoleleder Mai Køhler Jensen.

Skolen har en stærk profil

Anna Lund er også underviser på Friskolen Vellev. Hun er overbevist om, at DGI certificeringen får skolen til at skille sig ud fra de omkringliggende skoler.

”Det giver os en profil, at vi er DGI certificeret. Helt lavpraktisk er det et redskab, som fungerer rigtig godt i hverdagen, og som sikrer, at vi har nogle glade elever. De siger ikke ”åh nej,” når vi har idræt, derimod glæder de sig til at komme ud og bevæge sig,” siger Anna Lund.

For at blive DGI certificeret har Friskolen Vellev deltaget i et kursusforløb. DGI sender fagpersoner ud på skolen, og så følger skolens personale fem moduler af tre timers varighed i løbet af et halvt år. Herefter følger en arbejdsperiode på et halvt år, hvor viden, teori, aktiviteter og værktøjer skal afprøves i praksis.