EU’s våbendirektiv: Værste stramninger droppet

Det er lykkedes at undgå den voldsomme opstramning af det europæiske våbendirektiv, som EU-kommissionen ellers havde foreslået.

Det europæiske våbendirektiv ser ud til at undgå en voldsom opstramning. Foto: Gregers Kirdorf

Takket være et godt samarbejde mellem våbenbrugerne i Danmark og Europa er det lykkedes at undgå den voldsomme opstramning af det europæiske våbendirektiv, som EU-kommissionen ellers havde foreslået, og som vi omtalte i april 2016.

LÆS OGSÅ: Våbendirektiv vil ramme mindre skævt

Baggrunden for forslaget var blandt andet de mange terror-anslag, men som det før er set, var Kommissionens forslag skruet sådan sammen, at det i alt for høj grad ville ramme almindelige borgere med legal adgang til våben frem for lyssky personer og illegal våbenbesiddelse.

Forbud mod distancehandel er væk

Heldigvis var også det danske justitsministerium og EU-parlamentet skeptisk over for Kommissionens forslag, og før jul blev et kompromisforslag accepteret af medlemslandene. Her er kravet fjernet om obligatorisk helbredsundersøgelse forud for udstedelse af våbentilladelse. I stedet skal landene forholde sig til det spørgsmål nationalt, og intet tyder på, at der er et dansk ønske om lægetjek. 

"Det var ellers et krav, som kunne have fået store konsekvenser både for jægere og sportsskytter," udtaler Lars Høgh, der er formand for DGI Skydning.

Væk er også forbuddet mod distancehandel, for eksempel på nettet, samt et forbud mod at unge under 18 år må eje våben.

"Det glæder mig, at de pistoler som i dag ejes lovligt, giver direktivet mulighed for, at vores skytter kan beholde, og de kan også videresælges"

Lars Høgh, formand for DGI Skydning

Der vil med sandsynlighed fremkomme et krav om begrænsninger på magasinkapacitet, med max. 20 patroner i magasiner til pistoler og lignende korte våben, mens det for rifler er max. 10.
Det kommer ikke til at berøre aktiviteter i DGI Skydning.

Kompromisforslaget ventes endeligt godkendt af medlemslandene i midten af marts. Herefter har medlemslandene 15 måneder til at implementere direktivet i deres nationale lovgivninger.