Gode råd til hvordan man skaber et stærkt sammenhold

Birgitte Mortensen er instruktør i DGI Sundhedsidræt i gymnastikforeningen HVG37 i Hvidovre. Efter 2 år er holdet altid fyldt op, deltagerne gør et kæmpe stykke arbejde for at skabe et socialt sammenhold.

Deltagerne til DGI Sundhedsidræt Seniortræning er en broget flok. Nogle kommer for at holde sig i form til at kunne hjælpe deres syge ægtefæller, og andre kommer fordi de selv kæmper med sygdom. Over tid er flere af deltagerne kommet i bedre form gennem træningen, men de kan ikke slippe sammenholdet og bliver derfor på holdet.

Og netop sammenholdet er blevet meget stærkt på holdet i HVG37 i Hvidovre.

Hvad skaber sammenhold?

Instruktør Birgitte Mortensen har svært ved at sætte fingeren på, præcis hvad der har skabt dette tætte sammenhold på holdet, da det altid har faldet hende naturligt at skabe relationer til folk. Ikke desto mindre, kan hun fremhæve nogle små tiltag, som har været med til at tømre holdet tæt sammen.

  1. To af deltagerne på holdet er blevet udnævnt til holdledere. Den titel indebærer, at de tager ansvar for at lave sociale arrangementer ud over træningen.
  2. En anden deltager er blevet holdets maskot, hvilket i al sin enkelthed betyder, at han kommer i det samme tøj hver gang, og at Birgitte dedikerer en sang til ham.
  3. Sidst har de et lokale med en kaffemaskine og et lille køkken, som har vist sig at være uundværligt. Her samles de efter træning og snakker om stort som småt.

De små tiltag har dannet grobund for at deltagerne på holdet tager stort ansvar for hinanden. Deltagerne har etableret et aktivitetsudvalg, som arrangerer små som store oplevelser. Fx har aktivitetsudvalget haft kontakt til kommunen, den lokale vinterbadeklub, arrangeret frokoster og senest et spa-ophold, hvor de har inviteret Birgitte med som instruktør.

Birgitte er ikke overrasket over deres store engagement:

“De er jo ressourcestærke og kan sagtens tage over. Det er dog vigtigt, at træneren starter det, og så giver stafetten videre” forklarer Birgitte Mortensen.

Sammenhold holder deltagerne aktive

Birgitte er ikke i tvivl om, at sammenholdet mellem deltagerne er med til at fastholde dem på holdet. Faktisk er sammenholdet så stærkt, at flere deltagere kører langt for at komme til træning, og en deltager har endda tilpasset sit arbejdskema, så det er muligt for ham at deltage i træningen.

Og budskabet fra deltagerne er klart. De vil ikke have flere hold, fordi de er glade for sammenholdet. Men de vil gerne have flere ugentlige træningsgange. Så på den måde bliver deltagerne faktisk mere aktive.