Uddannelsen i seniortræning

Har du allerede erfaring som foreningsinstruktør, og ønsker du at udvikle dine kompetencer inden for holdundervisning? Så er uddannelsen i DGI Sundhedsidræt Seniortræning måske noget for dig.

Formålet med uddannelsen

Som instruktør i DGI Sundhedsidræt Seniortræning gør du en stor forskel for deltagernes sundhed. Du hjælper dem til at blive sundere, få det bedre og motiverer dem til at fortsætte træningen den lokale forening. Du underviser på baggrund af et struktureret træningskoncept, hvor der er stor frihed til at sætte dit eget præg på træningen. Uddannelsen på 40 timer giver dig kombineret praktisk og teoretisk undervisning.

Deltagerne er let til moderat bevægelseshindrede, men de skal kunne komme op/ned fra gulvet ved egen kraft. De har ved behov  fået ”grønt lys” for træning af lægen eller anden relevant fagperson.. Læs mere om konceptet DGI Sundhedsidræt Seniortræning

Indhold på specialiseringsmodulet

Herunder gennemgås de forskellige tillægselementer i specialiseringsmodulet: DGI Sundhedsidræt Seniortræning.

Fysiske sygdomme i alderdommen

En lang række undersøger har vist, at fysisk træning kan have en positiv indvirkning på forskellige aldersrelaterede sygdomme. Seniortræningsinstruktøren bør have kendskab til sygdommene , så der kan tages hensyn  i træningen. Uddannelsen gennemgår derfor kort nogle af de typiske sygdomme og symptomer herpå.

 •  Åreforkalkning
 •  Forhøjet blodtryk
 •  Smerte
 •  Sukkersyge
 • Gigt
 •  Knogleskørhed

Deltagertests

Du bliver undervist i hvordan du udfører fysiske tests med holddeltagerne, heriblandt

 •  Test af kondition
 •  Styrketest
   

Undervisningsform

På kurset vil du lave undervisningsøvelser i små grupper ligesom du får mulighed for at gennemføre en træningslektion med de andre deltagere.

Uddannelsen indeholder  en teoretisk og en praktisk prøve. Når du har bestået begge er du certificeret  instruktør i DGI Sundhedsidræt Seniortræning.


 

*Krav til erfaring

For at deltage på uddannelsen skal du have minimum et års undervisningserfaring med holdaktiviteter i en idrætsforening eller motionscenter. Du skal også have en instruktør grunduddannelse i f.eks. gymnastik, pilates, bold & elastik, fitness, aerobic, eller lignende. Derudover skal du have gennemført DGI Sundhedsidræt basisuddannelsen.

Du kan også deltage, hvis du har en baggrund indenfor fysioterapi, psykomotorik eller en bachelor i idræt med erfaring med holdundervisning. Dog under følgende forudsætninger:

 • Du har min. 1 års undervisningserfaring med holdtræning
 • Du læser og forstår basis-manualen (inkl. i prisen for dit overbygningskursus)
 • Du kan besvare alle nedenstående spørgsmål:
 1. Hvilke muskelgrupper er primært aktive i et bækkenløft?
 2. Hvilke muskelgrupper er primært aktive i en armstrækning?
 3. Hvilken form for udstrækning egner sig bedst som del af en opvarmning?
 4. Hvilken RM skal man træne med, hvis man vil forøge sin muskelmasse? Og hvor mange sæt?
 5. Hvilken % af max.puls (intensitet) skal man træne med, hvis man gerne vil forbedre sin kondition (centrale faktorer som f.eks. hjertets slagvolumen).
 6. Hvordan skal forholdet mellem arbejds- og pausetid være, når man designer konditionstræningsintervaller ved 90 % af max.puls?
 7. Forebygger statisk udstrækning forsinket muskelømhed efter træning (DOMS)?
 8. Hvad er effekten af at udføre statisk stræk på smidigheden/bevægeligheden?
  Se svarene her