Kom godt i gang med svømning i åbent vand

Der er forskel på at svømme i åbent vand og i svømmehal. Giv dig selv et forspring og få et par gode tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden din første open water-svømmetur.

Strøm, bølger og manglende sigtbarhed er blot tre af mange udfordringer i åbent vand. Her får du et par fif til at komme udfordringerne godt i møde.

Måske står du foran at skulle deltage i din første triatlon. Måske har du set en åbent vand-svømmer crawle forbi, mens du gik en tur langs kysten og synes, at det så tillokkende ud. Måske overvejer du at blive åbent vand-svømmer af helt andre årsager.

Uanset hvad din bevæggrund er for at give dig i kast med svømning i åbent vand, er det en god idé at være forberedt på, at der er nogle små men markante forskelle på at svømme i åbent vand og i svømmehal.

Har du udfordringer med de grundlæggende færdigheder i svømning; teknik, balance og vejrtrækning – skal du ikke forvente, at det bliver nemmere af at komme udenfor. Strøm, bølger og manglende sigtbarhed er blot tre af mange udfordringer. Her får du et par gode råd, du kan have in mente, inden du giver dig i kast med open water-svømning for første gang.

Det er sværere at holde kursen i åbent vand

En af de største forskelle mellem svømning i svømmehallen og udendørssvømning er, at det er markant sværere at holde kursen i åbent vand svømning end i svømmehallen.

I svømmehallen markerer den sorte streg på bunden retningen og enden af bassinet. Den mangler i søen, havet eller fjorden – og både strøm, vind og bølger kan lede dig på afveje

Svømmer du brystsvømning, kommer en fremadrettet navigation næsten af sig selv, da du løbende vil se lige frem. Tag eventuelt et par ekstra tag uden at tage hovedet under vandet, hvis det er nødvendigt.

Svømmer du crawl, er det en god idé at udvikle evnen til at kunne navigere fremadrettet – også selvom du normalvis trækker vejret til siden i crawl. Du kan bevare din rytme i crawl-svømningen ved at synkronisere dine hovedløft med vejrtrækningen, eksempelvis ved at kigge op før hvert 3. eller 5 vejrtrækning. Du kan måske endda nøjes med at løfte svømmebrillerne over vandoverfalden, hvis vandet er relativt roligt.

I crawl drejer du mere med kroppen, og der er større risiko for at komme ud af kurs. Sørg derfor for at, du for hver tredje eller femte vejrtrækning laver et såkaldt vandpolo-armtag – det vil sige et crawl-armtag, hvor du beholder hovedet over vandet og kigger lige frem.

Svømning kan føles anderledes med våddragt på

Svømning er ikke fundamentalt anderledes, fordi du får en våddragt på. Det handler fortsat om balance, vejrtrækning og teknik, men det kan være en god idé at forberede udendørssvømningen ved at træne med våddragt indendørs. På den måde sikrer du, at du bliver fortrolig med bevægelse i vandet iført våddragt, og du får samtidig mulighed for at mærke, hvordan balance, vejrtrækning og teknik alligevel opleves lidt anderledes, når man har dragt på.

Nogle svømmere oplever, at rotation og mobilitet i armtagene mindskes med våddragt på, især ved brug af de lidt stivere eller tykkere våddragter. Uanset våddragtstypen så vil du opleve, at neoprenen i dragten giver øget opdrift, og dermed hjælper din svømning gevaldigt på vej.

Endeligt bør du være opmærksom på, at visse våddragter kan irritere huden, og vaseline eller lignende kan være godt at smøre på huden især i skridtet, i nakken og under armhulerne.

Få hjælp til at blive fortrolig med åbent vand

Har du et ønske om at udvikle din svømmeteknik, eller vil du tilegne dig viden om svømning, og hvordan du egenhændigt kan gribe svømmetræningen an, er den sikreste investering at du tilmelder dig den lokale svømmeklubs undervisningshold.

Mange svømmeklubber tilbyder voksenundervisning, og ofte med udgangspunkt i crawl eller åbent vand svømning.

Flere og flere klubber har også tilføjet åbent vand-svømning på listen over aktiviteter. Det kan meget vel være guld værd for din svømmeoplevelse i åbent vand med et par lektioner, hvor en uddannet instruktør står for undervisningen.