Begyndere og verdenseliten dystede til DM i racketlon

Hver eneste point tæller i racketlon. Derfor er badminton-, tennis-, bordtennis- og squasspillere vilde med ketchersportens flerkamp.

Søskendeparret Kristian Jørgensen og Stine Jakobsen træner bordtennisslag til DM i racketlon. Foto: Mads Bojsen

Fjerene fløj om ørerne, bordtennisbolde dunkede rysmisk og indimellem gjaldede et "come on!" gennem den stille og varme luft i Skinderskovhallen i Herlev. Knap 100 ketcherentusiaster var samlet til DM i Racketlon i weekenden 7. til 8. maj - og stemningen var i top.

”Det har været supersjovt, og vi er blevet fantastisk godt taget imod af 'racketlonfamilien'”, siger Kristian Jørgensen som deltog i DM i racketlon for første gang, sammen med sin søster, Stine Jakobsen.

Racketlon - ketchersportens mangekamp

Racketlon består bordtennis, badminton, squash og tennis. Der spilles ét sæt á 21 point i hver disciplin - og i den nævnte rækkefølge.

Den spiller der har flest points i alt vinder. Du kan altså godt tabe tre discipliner, men alligevel blive samlet vinder, hvis du trækker en stor sejr hjem i fjerde disciplin.

Hvert point tæller i Racketlon, og nøgleordet er intensitet. De fleste spillere har en baggrund fra en af disciplinerne, men andre er lidt mere allround og kan spille alle fire discipliner på et jævnt niveau.

Søskendeparret blev opfordret til at tage afsted af Stines mand, Thomas, som havde set et opslag om mesterskabet på Facebook.

"Han tænkte, at det lige var noget for mig og min storesøster, og han forventede, at vi ville vinde”, fortæller Kristian Jørgensen og griner.

Så de pakkede ketchere og bat i bilen, parkerede ungerne hjemme hos Thomas, og tog afsted for at teste forventningerne. Og det skulle vise sig, at der var noget om snakken...

Gode "profiler"

Både Kristian Jørgensen og Stine Jakobsen har vindermentalitet kodet ind på rygradden, og de ved, hvad der skal til for at trække fra i en kamp.

Med en baggrund som mesterrækkespiller i badminton og 1. divisionsspiller i tennis har Kristian Jørgensen en god "profil" til racketlon. Det er også blevet til en del bordtennis, omend det er en sport, han har dyrket ved tennisklubbens bordtennisbord. Så han mestrer flere af disciplinerne, og hans største udfordring til DM skulle da også vise sig at være squash.

Stine Jakobsens profil er stort set identisk med brorens, så det så lovende ud, allerede inden søskendeparret kom på banen.

”Vi skal hygge os, men når først vi er på banen, spiller vi for at vinde”, sagde Kristian Jørgensen, inden første kamp.

Søskendepar nye stjerner

Kristian Jørgensen og Stine Jakobsen stillede op sammen i Mixed Double Elite-rækken, og hver for sig i Dame Elite og Herre B-kategorien.

”Det var HÅRDT – sjovt, men hårdt”, sagde Kristian Jørgensen efter sin førsterundekamp i single.

”Det er fedt at spille, når hver bold tæller”, fortæller Kristian Jørgensen og fortsætter:

I tennis, som jeg spiller mest, er det tilstrækkeligt måske at vinde 70 procent af boldene for at få sejren. I racketlon er jeg nødt til at gå efter 100%

Kristian Jørgensen, førstegangsdeltager til DM i racketlon

”I tennis, som jeg spiller mest, er det tilstrækkeligt måske at vinde 70 procent af boldene for at få sejren. I racketlon er jeg nødt til at gå efter 100%, fordi jeg nok kommer bagud efter squashen”.

Og den opfattelse deler størstedelen af racketlonspillerne. Det er nemlig helt legitimt at ”lammetæve” modstanderen i en disciplin - hvis man kan! For i næste disciplin kan man selv komme grummeligt til kort.

For Kristian Jørgensen rakte evnerne i alt til en fjerdeplads i herresingle B-rækken. Men ud fra præstationen til DM i Racketlon er Kristian Jørgensen nu vurderet til at være den 16-bedste racketlonspiller i Danmark - og det er slet ikke så ringe endda: Verdensmesteren i racketlon hedder Jesper Ratzer, er dansker og har spillet ubesejret i tre år. Han er en af de i alt fem danskere, som ligger top 12 på verdensranglisten.

Sammen med Stine Jakobsen nåede Kristian Jørgensen hele vejen til finalen i mix, men måtte se sig slået af Morten Jaksland, som blandt andet er elitedivisionsspiller i tennis. Han og makkeren Nathalie Thorius sikrede sig guldet efter en velspillet kamp, hvor søskendeparrets manglende squashevner blev udslagsgivende.

Kristian Jørgensen og Stine Jakobsen kæmpede sig altså til en fælles sølvmedalje, og Stine Jakobsen supplerede med en bronzemedalje i Damesingle Elite.

Verdensmestre og nybegyndere til samme mesterskab

DM i racketlon har været afholdt de seneste fire år, er det er et stævne, som samler spillere på tværs af alle tænkelige kategorier:

Racketlon er en mangekamp, hvor der dystes i bordtennis, badminton, squas og tennis - i nævnte rækkefølge. Mænd og kvinder, børn og voksne, stiller op side om side, og på stævnedagene myldrer verdenseliten, såvel som begynderne, ind og ud fra banerne.

"Det er slet ikke som i tennisturneringerne hvor man ofte slet ikke snakker sammen mellem kampene. Her snakker alle sammen, uanset om det er verdensmesteren eller nybegynderne. Og alle har gode tricks og tips til både de store og de små, lidt mere nørdede ketchersportsdetaljer," siger Kristian Jørgensen.

Blandt de nye spillere til DM i racketlon var også søstrene Marlene og Marie Dehn, som til daglig spiller badminton i Amager ABCDe spillede i "starterrækken", som er et nyt tiltag for 2016-stævnet, som skal byde racketlon-begynder indenfor i flerkampen.

Jeg har aldrig prøvet at få så store klø i 3 kampe, og samtidig have det så sjovt

Nicklas Jensen, deltager til DM i racketlon og træner i Amager ABC, som havde fire begyndere med til mesterskabet

”Det var vildt sjovt”, sagde søstrene Marlene og Marie Dehn, nærmest i kor efter de første kampe. Og det blev de ved med at mene, også da de skulle møde hinanden og fordele sølv og bronze mellem sig. Det blev lillesøster, Marlene, som snuppede sølvmedaljen - men hun fik kamp til stregen.

De to piger var til DM i racketlon sammen med to andre fra foreningen, og faktisk deltog deres træner, Nicklas Jensen, også selv. 

Han var stolt af strålende og effektivt badmintonspil fra pigernes side, og så samtidig gode forbedringspotentialer udenfor badminton. Men han fik også selv en forrygende dag:

”Jeg har aldrig prøvet at få så store klø i 3 kampe, og samtidig have det så sjovt," siger han.

DM i racketlon større end nogensinde

Med et deltagerantal på 96 blev dette års DM større end nogensinde før, og det skyldes især at arrangementet blev planlagt og gennemført som et samarbejde mellem Racketlon Danmark, DGI Storkøbenhavn og Bagsværd Tennis Klub, samt lokale Herlevklubber i bordtennis, badminton, squash og tennis.

Der har været afholdt DM i Racketlon hvert år siden 2013 – og det tyder på at sporten er ved at fæste sig blandt en større deltagerskare i hele landet.

Til dette års DM i racketlon deltog blandt andet spillere fra Holbæk, Odense, Århus, Skjern og Hobro, samt en stor del spillere fra Københavnsområdet.