8 grunde: Derfor skal du være frivillig træner

Har du, hvad det kræver at være træner? Ja, det har du – og det kan give dig utroligt meget.

Som frivillig træner gør du en forskel for andre, bliver klogere på dig selv og får kompetencer til resten af livet. Foto: Bent Nielsen

Overvejer du at blive frivillig træner? Gør det, for du bliver klogere på dig selv, andre og din idræt. Der kan selvfølgelig være barrierer – måske fordi du kun har set dig selv i udøverrollen. Men kast dig ud i at være træner. Der er en plads til dig, og det er det hele værd.

Læs også: Verdensstjerne: Det blev ikke professionel træning for tidligt

8 gode grunde til, hvorfor du skal være træner:

1) Gør en forskel

Som træner gør du en kæmpe forskel for andre i idrætsforeningen. Du får lov til at give noget af alt det, du har lært, tilbage til de nye i foreningen. Det er utrolig givende at lære fra sig. Og det giver et helt særligt kick, når du oplever, at dine udøvere lærer noget nyt og forbedrer sig, og du så samtidig ved, at du er en stor del af det.

2) Lær dig selv, andre og din idræt bedre at kende

Du lærer ikke kun dine udøvere at blive bedre til en idræt; du lærer mennesker at være mennesker. I processen med at lede andre – og få alle med – udvikler du dig utrolig meget, og du bliver stærkere til at formidle, lære fra dig og stå foran en flok af mennesker.

Du lærer også din idræt bedre at kende. Når du kommer op i helikopterperspektivet og skal give viden videre til andre, kommer du til at forstå din idræt på ny og i dybden.

3) Plads til dig

Idrætsforeninger er vilde med dem, der melder sig som trænere, for uden trænere er der ingen idrætsforening og aktiviteter.

I langt de fleste foreninger er der plads til alle, både den afslappede træner og træneren med de store ambitioner. Du kan blive en del af idrætsforeningen stille og roligt, for eksempel ved at starte som hjælpetræner eller assistent. Uanset hvor meget du kan give, og hvilken baggrund du har, er der plads til dig.

Det er helt OK at fejle, teste og afprøve. Træningen foregår i trygge rammer, hvor eksperimenter og nye ideer altid er velkomne.

4) Frihed under ansvar

En forening er et dynamisk sted, hvor dine ideer er mere end velkomne. Du får så meget ansvar, som du ønsker, og du får mulighed for at løfte dit hold og dine spillere på din måde.

Du strukturerer og prioriterer selv din tid. Og du får mulighed for at bidrage til at forme drømme og mål, præge organiseringen og måden at gøre tingene på.

Læs også: Til alle trænere: I er med til at skabe menneskelige vindere

5) Rollemodel og anerkendelse

Hvervet som træner er et uselvisk hverv, hvor du som rollemodel lærer fra dig, motiverer og leder dit hold. Du vinder ofte stor anerkendelse fra dine udøvere og deres forældre, og det er medvirkende til, at det er det hele værd.

6) Oplev glæde, gejst og passion

De andre frivillige i idrætsforeningen brænder også for at gøre en forskel for andre, og du vil sikkert opleve glæden, gejsten og passionen i det frivillige arbejde sammen med andre frivillige kræfter.

I de fleste foreninger får du ikke løn for at være træner. Der er dog nogle foreninger, hvor du får et gavekort eller det man kalder omkostningsgodtgørelse. Med andre ord, frivillige er ikke frivillige på grund af pengene, men fordi de vil gøre en forskel. 

7) Et plus på dit CV

De mange kompetencer, du tilegner dig i trænerrollen, kan du bruge i dit arbejdsliv. Du lærer at facilitere, planlægge og lære fra dig. Hvis du er bevidst om alt det, du lærer i arbejdet med mennesker, vil du opleve, at du kan bruge redskaberne og kompetencerne igen og igen.

Samtidig er det et plus på dit CV, at du er eller har været frivillig. Det siger noget om dig som menneske, at du har energi, vilje og mod til at være frivillig - og det er noget, mange arbejdsgivere efterspørger. 

8) Altid i trygge rammer

Du har frie rammer, men du er ikke alene. I foreningen er der ildsjæle, frivillige og ledere, der kan hjælpe dig, så du altid er tilpas i trænerrollen. Du kan spørge din leder efter både sparring og træneruddannelser, så du har en rygsæk af gode redskaber.

Kilder: Christian Cramer Nielsen, esportskonsulent i DGI og esportstræner, og Kenneth Gerner Petersen, karatetræner

Sådan gør du

  • Tag fat i din lokale idrætsforening og sig til en leder eller en træner, at du gerne vil være træner. De kan hjælpe dig videre - og trygt ind i foreningen.
  • Tag kontakt til en frivillig i dit netværk, og fortæl, at du også overvejer at blive frivillig. Han eller hun kan helt sikkert give dig gode råd og sende dig i den rigtige retning.
  • Find en idrætsforening nær dig her