Ekspert: Spis hverdagsmad frem for sportsernæring

Børn, unge og voksne har gavn af sund hverdagsmad og har ikke brug for specifikke sportsprodukter eller ekstra protein for at kunne træne, siger ekspert Anne Ravn.

Hverdagsmad rummer masser af fibre og fuldkorn, som er fuldt ud fyldestgørende for at kunne træne.

I bilen sidder fire kampklare piger fra 7. klasse. De er tændte og vil gerne vinde dagens udekamp, så taskerne er pakket med proviant. Før kampen drikkes energidrikke, og senere i omklædningsrummet gumles gedigne proteinbarer, så depoterne er fyldt med energi til præstationen på grønsværen.

Pigernes appetit og deres fokus på mad i forbindelse med kampen er fin. Deres forældre har læst om behovet for ekstra protein og kulhydrat i forbindelse med træning og ladet sig friste af supermarkedernes forførende fødevarer, så pigerne ikke går sukkerkolde.

Salget af proteinbarer og energidrikke stiger da også lige så meget som salget af sodavand, chips, is og kager. Imens falder forbruget af rugbrød, havregryn og mælk. Og sundheden hos mange børn og unge falder også, fordi deres kost dagligt består af for meget sukker og dårligt fedt.

4 tips til en sund madkultur

  • Snak sund mad i klubben - brug for eksempel madpyramiden.dk, hvor du kan hente gratis plakater
  • Lær børn og unge, at det er godt at dyrke idræt, når de har spist mad med Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket. Med den mad får kroppen masser af fibre og fuldkorn, men ikke for meget salt, sukker og fedt
  • Proteiner får vi nok af via maden. Proteinbarer og myslibarer er slik og fylder mest de i forvejen fyldte fedtdepoter, så spis rigtig mad før og efter træning
  • Animér dit hold til at spise fuldkornsbrød, frugt og grønt og vand før og efter træning og kampe

Rigtig mad hjælper os til at yde mere

Såkaldt sportsernæring består ofte af salte, søde, fede og bløde produkter, der bidrager med mange kalorier, meget salt og sukker samt meget få fibre. Langt fra det brændstof som en ægte rugbrødsmotor kan lide at køre på. En lækker rugbrødssandwich med pålægschokolade, banan og en kvart skummetmælk eller havregryn med kakaopulver og skummetmælk tilfører kroppen en optimal cocktail af næringsstoffer.

Hvis vi vil fokusere særligt på mad i forbindelse med træning, må vi hjælpe hinanden med at sikre, at sund fritidssport ikke bliver et alibi for dagligt at indtage produkter som frugtyoghurt, myslibarer og søde drikke.

Både børn, unge og voksne har gavn af sund hverdagsmad og har ikke brug for specifikke sportsprodukter eller ekstra protein for at kunne træne tennis, fodbold, håndbold eller gymnastik

Træn dit hold i mad og ernæring

I en tid med mange informationer og misinformationer omkring mad og ernæring kan det være svært for både børn og forældre at finde ud af, hvad der er sundt, når det gælder mad og træning. Sæt derfor gerne en snak om mad og motion på træningsprogrammet af og til. Fortæl, at det er sundt for kroppen at dyrke motion.

Jo mere tid man træner, jo mere opmærksom skal man være på at spise ordentligt de fleste dage og måltider. Det er maden, der sikrer, at kroppen tilføres nok næringsstoffer før, under og efter træning, så den kan restituere og præstere.

Madens byggestene bidrager til at reparere og opbygge muskelvæv og hjælper også til, at kulhydratdepoterne fyldes op, så der kan frigives energi under træning.