Madplan til at få fisk nok i hverdagen

Hvordan får du fisk nok i en travl hverdag? Og er torskerogn og dåsetun okay? Kostekspert Anne Ravn guider dig til at navigere i havets fødekilder.

En fiskeburger er en nem måde at få en del af ugens ration af fisk. Foto: Colourbox

En fysisk aktiv krop kan hente vigtige fiskeolier, selen, jod og D-vitamin ved at spise især fed fisk hver uge.

Personer, der spiser fisk flere gange om ugen, har mindre risiko for at få hjerte- og karsygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.

Nogle vælger at tage et fiskeolietilskud, fordi de ikke spiser tilstrækkeligt med fisk. Det er bare ikke lige så virkningsfuldt som at få fiskeolien gennem kosten. 

Er det nødvendigt at spise fisk hver dag?

Vi skal helst nyde omkring 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel og sild. Fiskefrikadeller, frossen fisk, torskerogn, makrel på dåse, frosne og friske skaldyr som rejer og muslinger – det hele er spækket med sundhed og tæller med. 

Madplan til en uge med fisk

Mandag: Sandwich med laks, pesto, rucolasalat eller spinatblade - hertil gnavegrønt

Tirsdag: Lun fiskeburger med fiskefrikadeller, ketchup/tomat, agurk, ringe af rødløg, rucolasalat, remoulade eller avocado; hertil kartoffelbåde i ovn

Onsdag: Fiskefingre fra frost eller stegte spicy tigerrejer med kartofler med hvid sovs med ærter og gulerødder

Torsdag: Frokostpita eller forret af Minnas grønne rejesalat og rester fra ugen

Fredag: Ristet rugbrød med torskerognssalat

Lørdag: Kuller i karry

Søndag: Rød rejesuppe eller marineret sild med karrysalat eller røget makrel med purløg på friskbagt rugbrød.

Tre mindre skiver brød med fiskepålæg giver ca. 100 gram fisk. Planlæg og køb ind til varm mad med fisk to gange om ugen.

Gå efter de nøglehulsmærkede fiskeprodukter, som Fødevareministeriet vurderer som ernæringsmæssigt særligt gode.

Hvad med tungmetaller i fisk?

Alle fisk og skaldyr indeholder værdifulde næringsstoffer, så spis de fiskeprodukter, du bedst kan lide.

Fiskefrikadeller, frossen fisk, torskerogn, makrel på dåse, frosne og friske skaldyr som rejer og muslinger – det hele er spækket med sundhed og tæller med

Dåsetun har som regel lavt indhold af kviksølv, fordi de som regel er fremstillet af små tunfisk, men spis alligevel højst én dåse almindelig tun om ugen og ikke hvid tun eller albacore-tun.

Det blå MSC-mærke er en garanti for bæredygtigt fangede fisk og skaldyr fanget i det fri. Det grønne ASC-mærke er ikke så udbredt endnu, men er et tilsvarende pejlemærke for bæredygtigt fiskeopdræt.

Hvordan får vi mere fisk i en travl hverdag?

Alle former for fisk tæller med – så vælg den slags fisk, du bedst kan lide.

Find opskrifter på Fiskebranchens hjemmeside 2gangeomugen, lav en madplan og tilføj gerne frosne ærter, færdiglavet sovs og kartoffelbåde på frost.