Forsker: Den gode træner har en klar filosofi

Faglighed kommer langt nede på Knud Ryoms liste over, hvad der gør en god træner.

Hav en klar filosofi og fokus på relationer - det er vigtigere end faglighed, hvis du vil være en god træner. Foto: Lars Holm (arkiv)

»Mange vil sikkert sige, at fagligheden er det vigtigste for en god træner, men det kommer langt nede på listen hos mig. Jeg vil sige, at en god træner skal have en klar filosofi, det vil sige være klar over, hvad der kendetegner ham eller hende som træner,« siger Knud Ryom.

Læs også: Den gode træners værktøjskasse

Han er formand i Dansk Idrætspsykologisk Forum og postdoc ved Aarhus Universitet. Og han arbejder med, hvad der gør en god træner og har bl.a. forsket i fysisk aktivitet, idrætspsykologi og folkesundhed.

Faglighed er ikke ligegyldigt, men ...

Knud Ryom understreger, at faglighed ikke er ligegyldig, men det er ikke en forudsætning for at blive en god træner, at du behersker alle teknikker. Det er vigtigere, at du som træner skaber det bedste fundament for dine udøvere, for de er mennesker, ikke maskiner.

»Udøvere motiveres af forskellige ting. Derfor er det vigtigste for dig som træner, at du mestrer andre ting end faglighed, f.eks. at du har en klar filosofi og har fokus på relationerne,« siger Knud Ryom.  

Der kan være udøvere, der er dygtigere end dig, men hvis du støtter dem de rigtige øjeblikke og de rigtige steder, så vil du også være en god træner for dem.

Lad os juble sammen

Grundlæggende er der ikke den store forskel på trænere i breddeidræt og elite, men noget er mere udtalt, når det er breddeidræt.

»Du skal ikke lade dig forføre af konkurrence-elementet. Ofte lægger vi vægt på resultater og sejre, men i bund og grund er det ikke afgørende. Det handler om, at vi jubler sammen, har det fedt sammen og bakker hinanden 100 procent op.« 

Læs også: Hej træner, tal om din usikkerhed

Som træner skal du være bevidst om, om du kun jubler over gode scoringer eller også jubler over de gode afleveringer. For du er både rollemodel og kulturbærer.

Sociale arrangementer og ikke mindst relationer er vigtige for en god træner.

»Det handler om at opbygge gode relationer. Det gør du ved at tale sammen med dine udøvere. I en tidlig alder skal du tale med dem om, hvad der er deres mål og drømme. Det kan være nogle små jordnære samtaler ved sæsonstart, men for udøverne gør det enormt meget at blive mødt af en træner, der er interesseret i dem og deres udvikling.«

Hvad motiverer dig som træner

Som træner skal du være bevidst om, hvad der motiverer dig. Hvilke værdier har du, og hvad er det, der driver dig.

»Mange forældretrænere starter, fordi børnene er interesseret i en bestemt sport. Det er vigtigt, at du hurtigt får gjort op med dig selv, hvad der driver dig, hvad er spændende og motiverende. Det skal gerne være, fordi det er sjovt, så du ikke kun er træner for din egen junior, men prioriterer hele holdet,« siger Knud Ryom.