Friluftstur til Sprogø med fortællinger om øen midt i Storebælt

50 seniorer så Storebæltsbroen tæt på, da de vandrede rundt på Sprogø på en af de sjældne guidede ture på øen.

”Det er et af de steder, man normalt ikke kan komme. Derfor er det spændende at besøge Sprogø.”

Sådan sammenfatter Evald Burgaard fra Daugaard sin oplevelse af at gå rundt på den ø, mange kun kender fra den hurtige biltur over Storebæltsbroen som øen i midten med et fyrtårn på en bakke.

Sammen med en busfuld andre seniorer var han en af de heldige, der kunne komme øen rundt i løbet af et par timer. Derfor så de:

  • Den gamle ø med fyrtårnet, fuglereservatet og det tidligere pigehjem
  • På den nye, godt tre kilometer lange ø bygget af jord fra byggeriet af broen
  • Et kig ind under de to vestbroer, der rummer dels motorvejen og dels togsporet

Unikke steder

Evald Burgaard har kendt turlederen Børge Lund fra DGI Sydøstjyllands Friluftsliv siden 1961.

”Jeg har deltaget på mange af hans og Bent Rask Thomsens cykel- og vandreture med min kone, alle nogle specielle ture,” siger han og forklarer:

”Det er de, fordi vi kommer steder, hvor man ellers ikke har mulighed for selv at tage hen -  og se noget man ellers ikke ville få at se.”

Vi kommer ud i naturen et nyt sted, ud og nyder den friske luft sammen med andre mennesker

Aase Jensen fra Almind og deltager på tur til Sprogø

Ekstra viden

På alle ture, de herrer arrangerer, kobler de en natur- eller friluftsvejleder på, som går eller cykler med på strækningerne på Hærvejen, Øhavs-stien, Gendarmstien, Odense Fjord Rundt, Vadehavet osv.

Undervejs fortæller de deltagerne fakta om landskabet, plantelivet og anekdotiske historier til at give motionsturene en ekstra dimension.

”Vejlederne tilføjer meget. Det, de fortæller, giver større appetit på selv at vende tilbage til mange af de steder, vi besøger. Og til at tage på flere ture,” siger Evald Burgaard fra Daugaard.

Ud i naturen

På turen til Sprogø solbeskinnede, men også blæsende kolde ø-verden, var også veninderne Aase Jensen og Lonni Nielsen fra Almind.

”Vi går selv mange ture sammen på egen hånd, tit i Frederikshåb Plantage. Men på Børges ture nyder vi at få historierne om de steder, vi besøger,” siger Lonni Nielsen om det ekstra element, som den arrangerede tur giver.

Aase Jensen tilføjer, at de tog med på Sprogø-turen for netop at se øen.

”Og så kommer vi ud i naturen et nyt sted, ud og nyder den friske luft sammen med andre mennesker,” sammenfatter hun oplevelsen.

En sand cocktail

Inden de 50 deltagere landede på Sprogø, bød turen først på et stop ved Nyborg Slot og voldanlægget med den spændende historie.

Det var her Grundloven blev underskrevet i 1849, og det var her en række danske konger havde hjemme.

I den forstand mikser Børge Lund deltagerne en cocktail af motion, fællesskab, natur og kultur, mottoet for hans og Bent Rask Thomsens mange naturture.

Eller som Evald Burgaard fra Daugaard udtrykker det:

”På turene og med de guider, der er med, får vi en anden indsigt i naturområderne end det ellers ville være muligt selv at skaffe sig.”