Fripladser sikrer, at økonomi ikke står i vejen for at komme på sommerskole

På DGI’s sommerskoler kan børn fra økonomisk udsatte familier få en friplads og blive en del af de aktive fællesskaber.

I løbet af sommeren har børn i hele landet kunnet prøve kræfter med alt fra fodbold og basket til gymnastik og mange andre idrætter. Desværre kan regningen for at deltage på sommerskole være for stor for nogle familier – men det kan de såkaldte fripladser forhåbentlig gøre op med.

På alle sommerskoler stiller DGI mindst to fripladser til rådighed, som gives til familier, der ellers ikke har økonomisk råderum til at sende deres barn af sted på sommerskole. Fripladserne kan søges gennem puljen ”Foreningsliv for alle” og er blandt andet mulige grundet donationer fra Poul Due Jensens Fond/Grundfos Foundation.

”Jeg kan mærke på de familier, der har fået tildelt en friplads, at de er meget taknemmelige, og det betyder virkelig noget for dem at kunne give deres barn den her oplevelse,” fortæller Thomas Bak, der er leder for fodboldskolen i Søften.

Her drøner i alt 256 deltagende børn rundt på fodboldbanerne, hvoraf 9 er med via fripladser. Udover at fripladserne er til glæde for familierne, er de ifølge Thomas Bak også til glæde for klubben.

”Det har stor betydning, både for familierne og for os i klubben. Det gør, at der er en familie, der bliver glad, og vi mister heller ikke en fodboldspiller grundet økonomi – så det er to gode ting, der hænger sammen.”

”En gave at blive en del af det danske foreningsliv”

På sidelinjen ved fodboldbanerne i Søften står Christian Toft Ramsbøl, der er vicedirektør i Poul Due Jensens Fond/Grundfos Foundation. Fonden har doneret flere bevillinger til ”Foreningsliv for alle” og dermed fripladserne, og Christian Toft Ramsbøl er på besøg for at se med egne øjne, hvad fondens bidrag går til. Han er glad for, at fonden kan støtte op om, at alle uanset økonomi kan komme på sommerskoler.

”Det er jo en gave at blive en del af det danske foreningsliv for ethvert barn eller ungt menneske. Med den økonomiske situation, der er i verden lige nu, er der bare nogle forældre, der har svært ved at betale for at sende deres barn på eksempelvis en fodboldskole. Vi håber, at vores støtte fra fonden kan være med til at give de børn, der ellers ikke har mulighed for at komme af sted, en billet til at blive en del af så fint et fællesskab som det, vi ser herude,” siger Christian Toft Ramsbøl.

Flere fripladser næste år

Skulle man være i tvivl om, hvorvidt børnene selv synes det er fedt at være på sommerskole, kan man bare spørge Ida, Signe og Harisha, der er deltagere på fodboldskolen i Søften.

”Det er mega hyggeligt. Man får et rigtig godt fællesskab, og vi laver mange sjove ting,” siger Signe, og Ida tilføjer:

 ”Trænerne er søde, og mange af mine venner er her – det er bare rigtig fedt at være her.”

Næste år kommer der endnu flere fripladser og særlige tilbud til børn fra økonomisk udsatte familier. Det skyldes, at ”Foreningsliv for alle” har modtaget 2,5 mio. kr. via aftalen om inflationshjælp. Lov om inflationshjælp til udsatte børnefamilier blev vedtaget i Folketinget i maj 2023.