Hej træner, tal om din usikkerhed

Hvad gør du, hvis du bliver usikker i trænerrollen? Det har sportschef og idrætslektor Mathias Berg nogle gode bud på.

Trænerens grundlæggende opgave er at møde udøverne, der hvor de er, så de får lyst til at følge dig som træner, siger Mathias Berg. Foto: Henrik M Kaarsholm

Stort set alle trænere har sikkert prøvet det. At miste fornemmelsen af, at der er styr på det. At miste kontrollen, når udøverne ikke gør, som de får besked på. Situationer, hvor du føler dig usikker i trænerrollen.

Læs også: 5 gode råd: Sådan arbejder en god træner med nærvær og kroppens sprog

”Det er en klar fordel, hvis du er opmærksom på, hvad det gør ved dig som træner, når du er usikker. For så kan du handle på din usikkerhed,” siger Mathias Berg.

Han har skrevet ph.d. om kroppens betydning i lederskabet og er lektor i idræt på Københavns Professionshøjskole. Desuden er han mangeårig håndboldtræner og sportschef i Ajax København med ansvar for alle dametrænere.

Mathias Berg peger på, at hvis der er noget, børn og unge kan fornemme, så er det når folk er usikre:

”Som træner bliver du udfordret på dit lederskab, og det kan være svært, ikke mindst hvis du er ung og nye træner. Det kan være forældre, der udfordrer dig, men børn og unge er også gode til at udfordre.”  

Tricks til at tackle usikkerheden

Kan du blive skarp på, hvilke situationer du bliver usikker i, så kan du finde små tricks til, hvordan du tackler usikkerheden og tager lederskabet tilbage. Det kan være en god ide at træne forskellige strategier.

For eksempel kan du mærke efter spændinger i kroppen, og så holde en vandpause og fokusere på din vejrtrækning. Så du kommer i balance og bedre kan fastholde eller tage lederskabet tilbage.

Tal om dine erfaringer og værdier

Når du oplever usikkerhed, så er det vigtigt at have et fundament at stå på. Derfor er det godt, hvis I i foreningen taler om trænerrollen, hvad der er vigtigt for dig som træner og hvilke erfaringer du har med andre trænere.

Læs også: Den gode træners værktøjskasse

”Tænk over og tal om, hvad du er gjort af som træner, hvilke værdier du står på, og hvilke erfaringer du har med,” siger Mathias Berg.

Han peger på, at vi tager en masse erfaringer med os, som vi ikke er bevidste om. Men når vi bliver usikre, så handler vi ofte, som vores egne trænere gjorde. Derfor skal du være bevidst om, hvad du har med dig.

”Du skal kende dig selv og være klar over hvem du er. Hvis du prøver at være noget, du ikke er, så er det ikke autentisk, og så bliver udøverne i tvivl om dig.” 

Mød udøverne, der hvor de er

Som træner er du ikke automatisk leder af gruppen. Du skal tage lederskabet på dig, og du skal være bevidst om, at der ikke er et lederskab, uden at der er et følgeskab. Det vil sige, du skal skabe gode relationer og tillidsvækkende kontakt til udøverne.

”Trænerens grundlæggende opgave er at møde udøverne, der hvor de er, så de får lyst til at følge dig som træner. Du skal ikke være psykolog, det handler om at du kan mærke dig selv og det du står for, og at du kan mærke, når du bliver usikker. For så kan du handle på det,” siger Mathias Berg.

Når du som træner arbejder med trænerrollen og din usikkerhed, så bliver du også bedre til at aflæse dine udøvere