Kend din type som aktiv og du kan håndtere en skade bedre

Motionister og idrætsfolk oplever og håndterer deres skader forskelligt. Nogle ser skaden som en trussel, andre som et middel til forandring

Vid hvilken type du er som aktiv og du klarer en skadesperiode bedre Foto: Lars Holm

Som udøver og motionist kan du hjælpe dig selv ved at vide, hvordan du reagerer den dag, du bliver alvorligt skadet.

Erkender du den type, du er som aktiv, kan du hjælpe dig selv til at håndtere en skade bedre.

Psykolog Mia Beck Lichtenstein peger på fem typer aktive, du kan spejle dig i: 

  1. den rolige, engagerede, der skåner sin krop ved at trappe træningen ned eller helt stopper. Du skifter enkelte træningssessioner ud med mere skånsomme øvelser til kroppen er klar igen.
  2. den glade, engagerede, der tager sig god tid til at genoptræne og nyder at lave andre gøremål frem mod helingen. Når skaden er overstået, nyder du at genoptage din træning.
  3. den ambivalente, passionerede, der har lyst til at trodse smerterne og træne videre. Din fornuft siger, at du bør begrænse den træning, der forværrer ømheden og i stedet prøve alternativ træning. Men du vil helst bare træne videre. 
  4. den panisk afhængige, der er opmærksomhed på smerter ogtænker, at skaden er alvorlig. Du læser om symptomer på nettet og opsøger hurtigt behandling hos såvel etablerede som alternative behandlere for at blive skaden kvit hurtigt. 
  5. den afhængige uden indsigt, der benægter og ignorerer smerten for at træne videre uden at lytte til andre. Du benægter, at skaden er andet end træningsømhed og blot skal trænes væk helst uden hviledage og uden at følge gode råd fra andre.

(Kilde: Mia Beck Lichtensteins bog ”Find træningsbalancen”)