Lad børn udvikle sig ved at lege

Jo mere børn leger og er i fysisk aktivitet, jo mere udvikler de hjernen, siger udviklingspsykolog Dion Sommer

Jo mere børn leger, jo mere udvikler de hjernen Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Leg er ved at få en renæssance og du kan gøre dit barn fremtidsparat ved at lade det lege mere uden hensyn til læring og præstationer.

Det slår Dion Sommer fast som professor og udviklingspsykolog ved Aarhus Universitet efter mange års forskning i børns udvikling.

"I legen kan barnet eksperimentere med sin egen krop, sine reaktuioner i uforudsete situationer og sit sociale samspil med andre," forklarer han i et tema om leg i DGI's magasin Udspil.

Hjælp børn til at lege friere

Hvor leg de seneste år mest af alt har været et nyttigt middel til indlæring af sprog, matematik og andre målbare kompetencer og præstationer i børnehaver, skoler og idrætsforeninger, etablerer det nu sin egen værdi.

Det kan du som voksen, forælder eller træner hjælpe på vej.

"Børn kan ikke undgå at lære, når de leger. At lege er at gå ind i en zone af udvikling. Men frem for at være styret og overvåget af voksne, skal legen ske ud fra børnenes eget pespektiv," insisterer han.

Giv børn brede rammer

Dion Sommer erkender, at voksne kan berige børns leg.

"Men kun ved at tilføje legen redskaber for at skabe en bredere ramme for legen  og ved at undlade at ville styre børnenes leg," siger han.

"Børn har brug for at udvikle en fantasifuld, intuitiv evne til at føje ind i forskellige fællesskaber og omstille sig til uforudsigelige hændelser. Det kan legen."