Lad dine børn lege risikofyldt og lære om sig selv

Dine børn undersøger det at være menneske ved at afsøge grænserne, siger Helle Marie Skovbjerg, professor i leg

Leg får børn til at undersøge det at være menneske Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Glem trangen til at overbeskytte dine børn i deres lege.

Læg frygten for at se dem komme til skade til side - og du hjælper dem til at lege sig frem til bedre indsigt i sig selv.

"Det er vigtigt for børn at komme til skade ved at undersøge grænserne for, hvor langt de kan gå," understreger Helle Marie Skovbjerg, landets første professor i leg i et tema om leg i DGI's magasin Udspil.

At lege åbner verden for børn

Giv dine børn derhjemme eller i SFO'en eller idrætsforeningen mulighed for at opsøge den risikofyldte leg.

"På den måde kan børnene få kropslig erfaring ved at balancere på grænsen af, det går godt. For eksempel når de klatrer højt op i et træ og læner sig ud over en gren for at se, om den holder," forklarer Helle Marie Skovbjerg.

Hun ser børn investere i deres fremtid.

"De erfaringer er med til at guide dem til, hvordan de skal handle næste gang, de står i en farlig eller ukendt situation."

Leg er vigtig dannelse

Som voksen må du gerne involvere dig i børnenes leg. Men på børnenes præmisser.

"Når børn f.eks.hopper i havetrampolin eller leger fangeæege, oplever børn hele tiden, at de nogle gange styrer og andre gange styres. De lærer noget om sig selv som menneske," peger Helle Marie Skovbjerg på.

For hende er forskellen mellem leg og idræt, at legen trods regler er deltagerstyret, mere kaotisk og måske voldsom, hvor idræt og træning styres efter trænerens hensigt og klare regler.

"Så giv dit barn plads til at øve sig gennem leg, overskride dét det kan, og du giver det adgang til at mærke både at blive god og mærke, hvad han eller hun kan magte".