Online platform viser de bedste øvelser: Sådan forebygger du skader

Skadefri er et online katalog af træningsøvelser til over 50 idrætter. Både på nettet og i app'en forklarer videoer og korte beskrivelser dig, hvordan du skal træne for at forebygge skader.

Skadefri findes både som app og som webbaseret platform på skadefri.no.

Forestil dig, at du altid har din egen personlige træner lige ved hånden.

Læs også: Ekspert: 50 procent af skaderne kan forebygges

En træner, som ved præcis, hvordan du styrker kroppen til netop din idræt, så du eller dine udøvere kan holde sig stærke og undgå skader. Og en træner, som ikke bare forklarer, men rent faktisk viser dig, hvordan du udfører øvelserne korrekt.

Skadefri kan alt det. Både i appen og på skadefri.no finder du et katalog af de bedste træningsøvelser til at holde kroppen stærk og skadesfri, uanset hvilken idræt du dyrker.

Alle øvelser er nøje udvalgt af det verdensførende Senter for idrettsskadeforskning i Norge, der har mere end 40 forskere tilknyttet, så du kan være sikker på, at øvelserne holder. 

Se her, hvordan Skadefri-appen fungerer.

Find mere inspiration

Happy (Health & Performance Promotion in Youth Sport) er et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, som arbejder for at fremme præstationen og reducere skaderne hos unge idrætsudøvere. 

Projektet ledes af Merete Møller, der har været med til at udvikle øvelserne i Skadefri.

Følg med på siden Happysport_dk på Facebook, hvor der løbende kommer ny information om tiltag og øvelser, der kan reducere skader. 

Happy er blandt andre støttet af DGI.

Video til alle øvelser

Hvis du vil styrke kroppen og forebygge skader til for eksempel badminton, vælger du den idræt, og så fortæller Skadefri dig, hvilke øvelser du bør lave.

Du kan også vælge en kropsdel, du ønsker at træne, og så samler Skadefri alle de øvelser, der styrker for eksempel knæet.

Formålet med hver øvelse er beskrevet, og Skadefri fortæller dig punkt for punkt, hvordan du udfører dem. Der er også videoklip til samtlige øvelser, hvor norske topidrætsudøvere viser dig, hvordan du udfører dem korrekt. 

Læs også: Suppler haltræningen og styrk sammenholdet med beachhåndbold

Typisk er øvelserne inddelt i tre niveauer efter sværhedsgrad, så du starter på niveau 1 og slutter på niveau 3, efterhånden som du bliver bedre og stærkere. Fælles for øvelserne er, at de kræver minimalt udstyr, så du kan udføre dem, uanset hvor du er.

På skadefri.no kan du også se de mest hyppige idrætsskader i de forskellige idrætter og læse, hvordan du forebygger dem eller genoptræner, hvis skaden er sket.  

Reducer risikoen for skader med 50 procent

Ifølge Skadefri har videnskabelige studier vist, at man med de rette idrætsspecifikke øvelser kan reducere risikoen for skader med over 50 procent. Der er altså god grund til at integrere et par af øvelserne fra Skadefri som en fast del af træningen.

Skadefri indeholder øvelser til hele 55 forskellige idrætter og skadesforebyggende øvelser rettet mod mange forskellige kropsdele, så der er noget for enhver.

Alle træningsprogrammerne kan downloades som PDF-filer med billeder og beskrivelser af øvelserne, så du kan dele dem med dit hold, dine trænere eller dine træningsmakkere.

Skadefri kan downloades gratis i App Store og Google Play, og du finder samme indhold og meget mere på skadefri.no. Sproget er norsk, men beskrivelserne er simple, og billederne og videoerne hjælper på forståelsen.

Skadefri

  • Skadefri drives af det norske Senter for Idrettsskadeforskning og samarbejder med Olympiatoppen, der er det norske pendant til Team Danmark.
  • Omkring 40 forskere er tilknyttet centret, der er verdensledende på forskning om idrætsskader.
  • En vigtig del af forskningen er at gøre den tilgængelig for alle og ikke kun idrættens elite. Det skal Skadefri være med til.
  • Målet er at udvikle verdens ledende digitale læringsplatform om skadesforebyggelse.
  • Skadefri formidler, så fagpersoner kan blive klogere, men også så du ikke behøver være en fagperson for at forstå det.
  • Skadefri henvender sig til udøvere, trænere, fysioterapeuter, læger og nysgerrige.