Pludselig øget træning giver skader

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at voldsomt forøget træning kan give skulderskader hos idrætsudøvere allerede i en ung alder.

Begynder du pludseligt at træne to timer mere om ugen, kan det give dig problemer i form af skader. Foto: Bo Nymann

Hvis du som ung håndboldspiller er vant til at træne to gange to timer om ugen, og pludselig en uge træner en ekstra gang og også tager en kamp i weekenden, bliver du i langt højere grad tilbøjelig til at udvikle en skulderskade. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet foretaget af Merete Møller i samarbejde med forskere fra Danmark og Norge.

Undersøgelsen viser, at unge spillere, der skal leve op til et hårdt træningsprogram, med ekstra træningspas en gang om ugen, og derudover kampe i weekenden, bliver påvirket af den pludseligt øgede mængde træning. Og det har en afgørende betydning for, om du udvikler en skulderskade.

Næsten 700 håndboldspillere i alderen 14-18 år blev fulgt over 31 uger. Undervejs blev der indrapporteret 106 nye skulderskader.

"Det er bekymrende, at så mange spillere enten har eller udvikler skulderproblemer i en så tidlig alder, det er derfor helt afgørende, at vi bliver klogere på, hvorfor spillerne udvikler disse skader, så vi kan reducere antallet," siger Merete Møller.

Start roligt ud

Nøgletallet i studiet er de 60 procent, for det er der, de unge spillere for alvor begynder at udvikle skulderskader.

"Spiller man gennemsnitligt fem timer om ugen over en periode på fire uger, så bør man maksimalt spille otte timer ugen efter. Har man ikke spillet mere end to timer de seneste fire uger eksempelvis på grund af skade eller sygdom, så skal man være mere forsigtig," siger Merete Møller.

Hvis du har været syg eller har holdt pause, så skal du ikke starte op med fuld power. Så hellere tage det stille og roligt til at starte med

Merete Møller, forsker på Aarhus Universitet

Men forskeren mener ikke, at det altid er så sort/hvidt, og det handler meget om at lytte til sig selv, hvis man vil undgå skaderne. Eksempelvis ved sæsonstart.

"Hvis du har været syg eller har holdt pause, så skal du ikke starte op med fuld power. Så hellere tage det stille og roligt til at starte med."

Hold øje med spillerne

Andre undersøgelser peger på, at det ikke udelukkende er indenfor håndbold, at problemet viser sig.

"Der har været en del undersøgelser primært af australske idrætter, der viser, at den her pludselig øgede træning kan påvirke meget," siger Merete Møller.

Men både som spiller og træner, kan du nemt komme de ekstra skader til livs.

"Det handler om, at du som træner skal holde øje med, hvad dine spillere går og laver. Du skal simpelthen monitorere, hvor meget de træner. Og hvis du ved, at der er en weekend en måned fremme, hvor der er mange kampe, så kan du stille og roligt trappe træningen op," siger Merete Møller.