Verdensholdet holder formen ved lige med elastikker

Elastikker eller powerbands var en uundværlig del af træningen, da DGI's 11. Verdenshold rejste jorden tyndt. Men du behøver ikke være en elitegymnast for at have gavn af powerbands.

Henning Engberg demonstrer her én-arms pres, hvor hånden langsomt og kontrolleret presses fremad til armen er strakt.

Træning skal være både sjovt, udfordrende og ikke mindst nemt at gå til. Uanset om du vil træne hjemme, på ferien, i træningscentret eller underviser i holdtræning, er Powerbands eller elastikker et effektivt og nemt supplement til træningen

Læs også: Guide: Grundøvelser med powerbands

Elastiktræning har tidligere primært været brugt i forbindelse med genoptræning, men de senere år har brugen af Powerbands og andre træningselastikker i forbindelse med fysisk træning vundet frem.

Powerbands er kraftige og meget slidstærke træningselastikker. De findes i forskellige tykkelser og er mere holdbare end de fleste andre typer træningselastikker. De kan derfor bruges til alle typer træning og belastning. 

Træn hvor du vil og når du vil

Powerbands fylder ingenting, og de er nemme at have med i træningscentret, i hallen, på fodboldbanen eller i kufferten, hvis man skal ud at rejse. Træningselastikker kan benyttes i stort set alle former for træning, hvis du er lidt opfindsom. Det gælder både yoga, pilates, aerobic, stabilitetstræning, styrketræning, konditionstræning og mange andre former for træning.

De er stadig meget anvendelige ved genoptræning, men giver samtidig uendeligt mange muligheder for at udfordre og supplere træning generelt.

Guide: Hvilken elastik skal du vælge

På de fleste Powerbands står der, hvilken trækkraft de svarer til – altså hvor kraftig modstand elastikken giver dig. Tallene kan dog variere fra mærke til mærke.

Hvilken Powerband du skal vælge afhænger både af hvor træningsvant du er, og hvilke øvelser du gerne vil lave.

  • De meget lette Powerbands (ofte orange) er primært oplaget til genoptræningsøvelser til for eksempel skulderen

  • De lette Powerbands (ofte røde) er oplagte til dig, der lige er begyndt at træne, og som har behov for at starte stille og roligt ud. De kan bruges til langt de fleste øvelser

  • De mest brugte Powerbands er ofte sorte, og kan bruges til langt de fleste øvelser. De er oplagte til dig, der er træningsvant og har brug for en god modstand i dine øvelser

  • De hårde Powerbands (ofte lilla eller grøn) bruges primært som ekstra modstand ved for eksempel sprinttræning eller som ekstra hjælp til for eksempel kropshævninger

Eksempelvis rejste alle gymnaster på DGI’s 11. Verdenshold med en Powerband i rygsækken. Elastikkerne blev flittigt brugt til fysisk træning, da gymnasterne sjældent havde adgang til egentlige træningsfaciliteter. Elastikkerne var desuden en uundværlig del af både genoptræning af skader og forebyggende træning undervejs på turen.

Egner sig til unge, elite og motionister

Grundlæggende kan Powerbands enten tilføre modstand til en bevægelse eller assistere en bevægelse, så den bliver nemmere. De er særligt gode til funktionelle øvelser og stabilitetsøvelser, og kan benyttes både til stabilitetstræning af benene, core-muskulaturen og skuldrene.

Træning med Powerbands vil – ligesom træning med frie vægte – udfordre stabiliteten i de led, der trænes, ligesom den generelle stabilitet og balance udfordres.

Elastikkerne egner sig både til træning af unge, elitesportsudøvere og motionister – alt efter hvilke øvelser og hvor kraftig en elastik du vælger. 

Nem og effektiv styrketræning

Elastikkerne kan bruges alene, eller i kombination med andre træningsredskaber, alt efter hvad man har adgang til.

I modsætning til styrketræning i træningsmaskiner, vil modstanden i elastikkerne gradvist øges i takt med at elastikkerne trækkes længere. Powerbands er derfor en oplagt måde at udfordre sin krop på i de øvelser, man allerede er vant til at træne i enten træningsmaskiner eller med frie vægte.

Stort set alle styrkeøvelser kan udføres med en Powerband, og derfor er elastikkerne oplagte på tidspunkter, hvor man ikke har mulighed for at træne i for eksempel fitnesscenter. Men elastikkerne er også en nem og effektiv træning til den, der gerne vil starte roligt op med styrketræning eller bare gerne vil have et fleksibelt træningsalternativ.