Vandreture giver inspiration til nye ruter

DGI Sydøstjylland arrangerer over året forskellige vandreture langs Hærvejen. Denne gang gik turen fra Ulvedal Plantage til Kompedallejren.

Naturvejleder Jens Frydendal fortæller røverhistorier om Jens Langkniv og andre historiske personligheder undervejs på turen på Hærvejen. Foto: Oline Erfurth Eskebjerg

Den omklamrende fornemmelse af fugtigt mos og nedfaldne blade når næseborene og sætter sig i tøjet. Det er tydeligt at mærke efterårets indtog i de danske skove. Du nærmest synker et par centimeter ned i stien for hvert skridt, men som en indbygget trampolin skubber skovbunden dig alligevel frem igen.

Målet er at få folk ud og få kendskab til landskabet, så de forstår naturen. Så den natur man dyrker løb, cykling eller andet i, den forstår man.

Børge Lund, instruktør i friluftsliv hos DGI

Der er vandring på Hærvejen. 60 mennesker har meldt sig i denne omgang, og de traver afsted i et raskt tempo, for de skal nå at gå 16 kilometer tilbage til bilerne inden klokken nærmer sig fire. Oktobervinden niver lidt i huden, men så længe du går til, skal du nok få varmen igen.

”Det er godt for sjælen. Det giver ro og eftertænksomhed,” siger Kent Jensen, instruktør i friluftsliv hos DGI.

Røverhistorier dagen lang

Kent Nielsen er en af to instruktører på turen i dag. Den anden er Børge Lund, der nærmest kan betegnes som en vandreveteran inden for DGI. Han har en helt klar mission med vandreturene.

”Målet er at få folk ud og få kendskab til landskabet, så de forstår naturen. Så den natur man dyrker løb, cykling eller andet i, den forstår man,” siger Børge Lund.

Undervejs på turen stopper gruppen op og lytter til naturvejleder Jens Frydendal, der har masser af røverhistorier om særlige historiske steder på Hærvejen, men også nyttige fakta om landskabets udformning og floraen deri.

Turene giver bedre naboskab

Turen er præget af godt humør og varme smil hele vejen rundt. Mange kender hinanden på forhånd, og de bruger vandreturene til at finde et fællesskab uden for en forening.

”Det giver et bedre naboskab. Vi er fem, der tager afsted sammen, og så står den enes kone i køkkenet og har mad klar til vi kommer hjem. Det smitter af længere ud i naboskabet. Vi har nogle aftener, hvor vi virkelig hygger os sammen,” siger Christian Johnsen på 69, der har været fast inventar på vandreturene siden 2011.

”Vi vil lege i livstræets krone”

Der er indlagt sangpauser ind imellem på turen, og hen mod slutningen bliver der også tid til en brændevin. I gruppen udveksles der historier om tidligere ture og erfaringer med at gå på egen hånd efterfølgende.

”Du får appetit ved at gå ud sammen med DGI. Det giver muligheden for at gå ud sammen med familie og venner, og vise dem de historier, I har lært om i skolen,” siger instruktør Kent Jensen, og Børge Lund supplerer;

”Vores løn er, når nogen siger til os, at de har været ude på samme tur igen, og vi har givet inspiration til at komme ud,” siger han.

Med en kilometer tilbage på turen bliver dagen rundet af med et kort tak fra instruktørerne, og en sang valgt af naturvejleder Jens Frydendal, og stemmerne når højere end de gule, røde og grønne trætoppe på denne eftermiddag midt i oktober.

”Vi vil lege i livstræets krone. Vi vil føle, at livet er stort. Vi vil skue de blå horisonter og himmelhvælvingens port.”