Aarhusiansk badmintonklub går mod tendensen

Gode tilbud og masser af kommunikation. Det er opskriften på, hvordan Stavtrup Badminton øger medlemstallet, mens sporten generelt oplever frafald. Faktisk har klubben 10 spillere på venteliste.

Stavtrup Badminton satser på bredden og fokuserer på de unge. Og det har klubben succes med (arkivfoto) Foto: Thomas Arnbo

Lige nu lægger de danske badmintonhaller stille hen. Sommeren er nemlig i den grad lavsæson for sporten, som traditionelt har stået stærkt hos danske idrætsudøvere mange år.

Men også i højsæsonen står flere og flere badmintonbaner landet over tomme. Antallet af medlemmer i de danske badmintonklubber falder nemlig som aldrig før, og det er især børn og unge, der vælger sporten fra. Fra 2012 til 2014  blev der 6.680 færre 0-18 årige spillere i klubberne.

Men den tendens mærker de ikke i Stavtrup Badminton ved Aarhus.

Stavtrup Badminton har venteliste

Stavtrup Badminton er en lille forstadsklub ved Aarhus. Og her har de ikke bare fastholdt deres medlemmer de seneste år - de har faktisk fået lidt flere med. Så ved afslutningen af seneste sæsonen talte klubben 76 spillere og en venteliste på 10 personer.

”Jeg tror, at det er en blanding af flere ting. Dels er børne- og ungdomsafdelingen det bærende element hos os, fordi vi ikke har en decideret seniorafdeling. Dels har vi især i sidste sæson gjort meget for at kommunikere vores tilbud og arrangementer, så der er blevet fyldt godt op, når vi har haft noget. Det har en afsmittende effekt,” udtaler Frank Vincens, ungdomsansvarlig hos Stavtrup Badminton.

Det skal være let og enkelt at tilmelde ens børn, og man kan godt bruge en venlig reminder ind i mellem

Frank Vincens, ungdomsansvarlig hos Stavtrup Badminton

I seneste sæspn har klubben afholdt to åbent hus-dage, haft opslag på skolens intranet, arrangeret badmintonskole i efterårsferien i samarbejde med DGI, fået ny hjemmeside med nem onlinetilmelding, forbedret kommunikationen til både børn, unge og forældre, og i øvrigt italesat klubbens tilbud og muligheder i forældrekredse uden for klubben.

”Vi har fået bedre styr på det helt basale. Det er vigtigt, at medlemmer og forældre ikke får en dårlig oplevelse med en aflyst træning eller manglende information, fordi vi kun sender ud en gang. Alle i bestyrelsen har selv børn, der er aktive i klubben, så vi ved udmærket, at det skal være let og enkelt at tilmelde ens børn, og at man godt kan bruge en venlig reminder ind i mellem,” fortæller Frank Vincens. 

Fokus på bredden

Stavtrup Badminton adskiller sig også fra andre ligesindede klubber ved ikke at have ekstra træningshold for turneringsspillere. Al fokus rettes i stedet mod bredden, og alle træner i udgangspunktet lige meget.

”Der er så mange andre klubber i vores område, som tilbyder turneringstræningshold til de spillere, der har niveauet og vil det ekstra. Derfor har vi valgt ikke at prioritere de allerbedste. Faktisk støtter vi vores bedste i at skifte til en turneringsklub, hvis de har lysten, men vi plejer samtidig at spørge dem, om de ikke vil blive ved med at træne hos os en gang om ugen. Det vil de som regel, og det giver meget retur til os,” påpeger Frank Vincens.

Stavtrup har fundet sit niveau

Frank Vincens og klubbens andre bestyrelsesmedlemmer er så småt begyndt at se frem mod den kommende sæson, hvor flere udfordringer skal løses:

Klubben vil af med ventelisten og have alle med, men ambitionen kolliderer lidt med, at de har fået kortere tid i hallen på den lokale skole. Og så er det altid svært at fylde børne- og ungdomsholdene op den første måned, fordi rigtig mange spillere – både drenge og piger – spiller fodboldsæsonen færdig udendørs. 

Jeg vil være ovenud tilfreds, hvis vi kan ramme ind på de 86 medlemmer, så vi har fået ventelisten med

Frank Vincens, Ungdomsansvarlig i Stavtrup Badminton

”Tidligere har vi kun haft tre træningshold henover sæsonen, men i år kobler vi et fjerde på for nybegyndere ved at inddrage noget af den tid, vi ellers havde afsat til baneleje for seniorer. Forhåbentligt kan vi så komme ventelisten til livs. Begynderholdet kommer dog kun til at træne en gang om ugen, hvorimod de andre træner to. Det er mest optimalt med to træninger af hensyn til det sociale, men det går nok,” siger Frank Vincens.

Og så mener han i øvrigt, at loftet er ved at være nået for klubben. Stavtrup Badminton har fundet sit rette niveau.

”I næste sæson går vi ikke efter at få flere med. Vi har et relativt højt medlemstal i forhold til byens størrelse og så kniber det som sagt også med pladsen. Jeg vil være ovenud tilfreds, hvis vi kan ramme ind på de 86 medlemmer, så vi har fået ventelisten med,” siger Frank Vincens.